Malia: stațiunea care nu are timp să doarmă / Ghid turistic


Destinație de plajă, petreceri și aventură
 
 Devenite stațiuni turistice, micile localități cretane au un farmec special, pe care nu îl veți regăsi  în orașele mai mari. Un exemplu elocvent este Malia, un orășel cu vechime mitologică, situat pe coasta nord-estică,  la 34 kilometri est de capitala insulei, Heraklion și doar 8 de Hersonissos. Fosta grădină de legume a insulei, în care acum un secol se cultivau bame, castraveți, roșii, cartofi și pepeni verzi, Malia, este astăzi printre cele mai cunoscute stațiuni de vacanță din Creta, considerată destinația ideală pentru iubitorii de plajă, clubberi și căutătorii de senzații tari.

 Iată mai jos ce conține acest articol-minighid:

  • Malia dintr-o privire
  • Plaje
  • Cazare
  • Mâncare
  • Activități și locuri de vizitat
  • Cum să ajungeți în Malia
  • Alte informații utile
Bine ați venit în Malia!

  

Vacanțe în care te distrezi toată ziua și petreci toată noaptea 

 Puteți considera Malia unul dintre cele mai bune locuri pentru vacanțe 360°, mai ales dacă sunteți un cuplu, sau veniți cu un grup de prieteni.

 Cu o întindere de 600 de metri de nisip alb și moale și garnisită cu beach baruri, plaja principală Glozanie este locul perfect pentru a vă bucura de soare și distracție. Legendara stradă Dimokratias, drumul către plajă, pe care în anul 1960 a fost ridicat primul hotel, Grammatikakis, găzduiește cea mai efervescentă viață de noapte din Creta, fiind plină de pub-uri, baruri, cluburi și petreceri nocturne non-stop. Și, dacă vă tentează un strop de adrenalină, vă puteți anima vacanța cu excursii safari 4x4, curse de karting, plimbări cu jet-ski-uri sau coborâre în viteză pe toboganele de apă din cele câteva parcuri acvatice din zonă. 

 
 
În ciuda atractivității sale pentru tineretul petrecăreț, Malia are multe atu-uri pentru a fermeca pasionații de istorie și cultură și pe iubitorii de mișcare în aer liber. Pitorescul sat vechi cu străduțe labirintice, aflat la 2 km în amonte de orașul nou, este recomandat pentru plimbări de zi sau de seară, multe magazine de suveniruri, taverne tradiționale și cafenele dichisite făcând cu ochiul vizitatorilor. Dacă doriți să explorați istoria minoică, situl arheologic al Palatului Malia, aflat la doar 3 kilometri de oraș, este un loc de vizitat obligatoriu. Și, în caz vreți să vă aventurați cu rucsacul în spate, o sumedenie de trasee de drumeții vă vor conduce către natura sălbatică și spectaculoasă a Cretei.

 La distanțe care pot fi parcurse ușor cu mașina pornind din Malia, veți putea explora o mulțime de locuri extraordinare, incluse sau nu pe harta oficială a atracțiilor turistice din estul insulei.

 Plajele din Malia

 Malia este cunoscută pentru plajele sale frumoase, cu nisip fin și alb și ape cristaline. Plajele au facilități precum șezlonguri și umbrele de închiriat, dușuri și toalete, puncte de supraveghere cu salvamari și oferă multe activități nautice, cum ar fi parasailing, banana boat, ringos, schiuri și jet ski-uri. Există, de asemenea, în Malia, mai multe centre de scufundări pentru începători, dar și pentru sportivi experimentați. 

 Plaja principală Glozanie este situată la 1 kilometru de centrul Maliei, la capătul drumului ce pornește perpendicular pe mare de la Biserica Agios Nektarios, pe care toți îl cunosc drept Beach Road. De-a lungul acestei fâșii nisipoase de 600 metri se înșiră numeroase baruri, cafenele și hoteluri, iar în apropierea țărmului veți admira insulița stâncoasă numită ”Afentis Christos” (Stăpânul Hristos), pe care se află capela ”Metamorphosis tou Sotiros” (Schimbarea la Față a Mântuitorului), imaginea emblematică a stațiunii Malia. Plaja este în general aglomerată și invadată de muzica de la baruri, dar capătul ei estic este mult mai aerisit, calm și odihnitor.

 Dacă aveți copii mici, este mai potrivită în acest caz Sun Beach, o plajă liniștită și organizată, cu terase-bar și o piscină pentru copii, numai bună pentru zilele cu valuri. Sun Beach se află  la est de plaja Glozanie, cam la 2,5 kilometri de centrul orașului Malia. La jumatate de kilometru mai spre est veți întâlni Tropical Beach, urmată imediat de un mic golf namenajat și în cele din urmă, ajungeți la Potamos Beach (Paralia Potamos) situată la 3,3 kilometri de centrul Maliei.

 Potamos (în traducere, ”râu”), este cea mai mare și liniștită plajă, semi-sălbatică și cu câteva golfulețe cu apă calmă, având doar sectorul estic amenajat - aproximativ 200 metri, dintr-o lungime totală de 700 metri. Dacă preferați să înotați sau să faceți plajă fără muzica tare din baruri, mergeți direct la Potamos, dar evitați week-endurile întrucât este plaja favorită a localnicilor. 

 În apropiere se află situl arheologic al Palatul Minoic Malia și din acest motiv zona este protejată, neexistând construcții care să interfereze cu frumusețea peisajului natural. La capătul plajei, pornind dintr-o mică parcare din fața tavernei Kalyva, veți descoperi o veche dună de nisip aproape cimentată, acoperită de vegetație pitică și stânci, de unde puteți admira tot golful Malia sau puteți porni într-o scurtă plimbare. Noi considerăm Potamos printre cele mai frumoase 10 plaje din Creta.

 Există alte câteva plaje la vest de Malia, de-a lungul drumului de coastă de cca. 1,5 km, care leagă Malia de stațiunea Stalis (popular cunoscută ca Stalida). În 10-15 minute, puteți ajunge pe jos la cele mai apropiate dintre ele, urmărind indicatoarele care vă apar din loc în loc, pe drum.

Cazare în Malia

 Vă place sau nu, Malia este destinația favorită a tinerilor, cu ani în urmă fiind considerată  o adevarată ”Ibiza cretană”. Din acest motiv, prețurile serviciilor sunt rezonabile, inclusiv la cazare.  Dar, ca mai toate stațiunile din Creta, tinde să fie supra- aglomerată în perioada de vârf, din iunie până în septembrie. E recomandat, așadar, să vă faceți rezervarea din timp, poate chiar de la începul anului.

 Puteți găsi orice tip de cazare, de la garsoniere și apartamente mici și ieftine, cu 30-40 eur/noapte, ce vă asigură mai multă autonomie, până la boutique-hoteluri de lux și resorturi all-inclusive cu plajă. Cele mai multe hoteluri si aparthoteluri din Malia sunt amplasate de-a lungul plajei. Dacă vă alegeți un sejur în Malia, dar nu vă doriți nopți albe, asigurați-vă dinainte că proprietatea nu se află în vecinătatea discotecilor și cluburilor, deschise până la răsăritul soarelui. 

 Casele tradiționale din Malia veche oferă de asemenea camere pentru închiriere turiștilor. În afara zonei centrale a orașului, către est, pe drumul spre Potamos Beach, răsfirate printre parcele agricole, sunt multe minihoteluri, unele cu cu piscină, căutate de grupurile de tineri care se știe, uneori sunt dinamici și gălăgioși. Dacă doriți o zonă mai liniștită, dar totuși aproape de obiectivele interesante ale zonei, hotelurile aflate în porțiunea dintre Stalis și Malia sunt mai potrivite.

 Pentru familiile cu copii mici, stațiunea alăturată, Stalis poate fi o alternativă mai bună de vacanță, pentru că, deși e plină de viață în timpul zilei, este mult mai liniștită noaptea.

 Dacă preferați să vă organizați autonom vacanța în Malia, găsiți proprietăți după gustul și bugetul dumneavoastră pe Booking și Airbnb.


Mâncare în Malia

  Ca și cosmopolitul Hersonissos, Malia ar putea să nu fie cea mai autentică imagine a Cretei, în ceea ce privește meniurile restaurantelor.  Există o mulțime de restaurante fast food internaționale, cum ar fi McDonalds, Subway, Starbucks sau Domino’s Pizza,  iar multe restaurante locale au incluse în meniu pizza, paste, burgeri și sandwichuri, ieftine și rapid de preparat.

 Dacă doriți să gustați preparate tadiționale, veți găsi mai curând în sat - în special în piațeta din jurul Bisericii Agios Giorgos -  taverne clasice cu scaune și măsuțe la stradă, purtând amprenta timpului, dar pline de sufletul și ospitalitatea localnicilor. Pentru o 
bucătărie cretană cu influențe moderne, vă puteți face rezervare la câteva restaurante bune din centrul orașului. Iar câteva taverne de pe drumul de plajă către Stalis servesc mâncăruri din legume proaspete, culese din grădinile proprii.

 Pentru înfometații ieșiți de la petreceri, câteva bucătării take away cu souvlaki și pita gyros sunt deschise până spre dimineață, în vecinătatea cluburilor.

Activități și locuri de vizitat

  Clubbing pe strada Dimokratias. Odată ce soarele apune, micul oraș somnoros erupe într-un caleidoscop de lumini și muzică, din cea mai aglomerată zonă de baruri, cluburi și discoteci din Creta. Epicentrul  vieții de noapte este Strada Dimokratias (mai cunoscută ca Beach Road), cea care leagă orașul vechi Malia de plaja principală. Aici este locul în care petrecăreții din întreaga lume se adună alături de DJ de renume mondial pentru petreceri cu muzică house, RnB, rock sau alte genuri în trend, dans, băutură, lumini electrizante și baie de spumă. Biletele variază de la 5 la 50 euro, în funcție de eveniment. Majoritatea cluburilor se deschid în jurul orei 9:00 seara și se închid a doua zi, în zori.

 Vizită  în vechiul sat Malia. O hoinăreală pe străduțele întortocheate ale satului vă va dezvălui locuri neașteptate cu un farmec rustic, bisericile istorice, piațetele cu taverne populare, casele vechi și înghesuite unele în altele, cu curți inundate de flori, în fața cărora bătrânii își petrec după-amiezile stând pe scăunele la taifas. Începeți plimbarea de la biserica centrală a orașului, Agios Nektarios, recunoscută pentru impresionantele picturi murale cu scene bibilce, realizate de artistul iconar Michael Vassilakis. Urcați apoi pe straduța îngustă din stânga și vă veți găsi în fața bisericii Agios Ioannis, un edificiu istoric datând din epoca venețiană.

 Continuând plimbarea, veți descoperi piața cea mare cu taverne și minimarketuri în mijlocul căreia se află biserica Agios Dimitrios, construită la sfârșitul secolului al XIX-lea. O atracție a zonei este Panagia Galatiani, cea mai veche biserică din Malia. Fondată în jurul anului 1400, în perioada venețiană, biserica a fost construită în diferite perioade și restaurată complet la începutul secolului al XIX-lea. Aici veți găsi o impresionantă colecție de icoane bizantine și odoare bisericești seculare. Un alt lăcaș vechi este biserica Agios Georgios aflată într-un loc popular al vechiului sat, care seara se umple de viață, cu muzică live și mâncare tradițională cretană.

 Situl Arheologic al Palatului Malia. Situat la 3 km est de centrul orașului, Palatul Malia este unul dintre cele mai importante situri arheologice din Creta și al treilea ca mărime dintre așezările minoice, după Knossos si Phaistos. Pe lângă  ruinele vechi de 5.000 de ani, săpăturile au scos la iveală și o bogăție de artefacte, cel mai remarcabil fiind faimosul pandantiv albină de aur, care se află acum în Muzeul de Arheologie din Heraklion

 Există pliante la intare și panouri informative pe traseu, dar cel mai bine este să explorați situl cu un ghid turistic. Intrarea este de 6 euro de persoană. Puteți ajunge pe jos, sau cu autobuzele directe care circulă la fiecare 30 de minute pe traseul Heraklion-Malia sau Heraklion - Agios Nikolaos. După vizita la Palatul Malia, vă puteți bucura de o zi de relaxare la plaja Potamos.

 Shopping în Stalis și Hersonissos. Aflată la distanță de o plimbare de Malia, Stalis (sau Stalida) este tipul clasic de stațiune în care găsești aproape tot ce îți dorești, într-o singură zi. Într-o ieșire de-a lungul arterei pietonale, pline de viață la orele serii, veți descoperi un mozaic de restaurante și baruri, cafenele și magazine de suveniruri, care vă îmbie să le călcați pragul. Magazinele abundă în modele de îmbrăcăminte, bijuterii, articole din piele, decorațiuni, suveniruri și produse tradiționale locale,precum ulei de măsline,miere, raki, vinuri și cosmetice hand made, cu ingrediente naturale 100%.

 Hersonissos este una dintre cele mai populare stațiuni din Creta și este deosebit de renumit pentru viața de noapte, cu o faleză vibrantă noaptea, cu o varietate de baruri/pub-uri, restaurante și taverne locale. O plimbare de-a lungul strazii principale din centrul orașului, cu sute de  vitrine pitorești cu produse artizanale, e imposibil să se încheie fără o sesiune zdravănă de cumpărături.

 Safari off-road.  Dacă aveți simțul aventurii, un jeep safari din Malia vă oferă posibilitatea de a explora off-road  Creta autentică, așa cum nu v-ați imaginat că o veți face vreodată. Autovehiculele de teren 4X4 sunt conduse de șoferi - ghizi cu multă experiență în pilotat pe drumurile prăfuite și accidentate ale insulei. Descoperiți sălbăticia naturii cretane și peisajele sale uluitoare pe trasee neștiute, traversați livezi de maslini, podgorii, râuri și păduri, admirați de la înălțimea cuiburilor de vulturi golfurile cu  plaje supebe și ape cristaline și explorați satele tradiționale unde veți degusta vinuri și mâncăruri locale, lăsându-vă îmbrățișați de căldura și ospitalitatea cretană!

 Sate turistice. Poate ați dori să vizitați Milatos, un mic sat patriarhal, cu taverne pescărești aflate chiar țărmul mării. Ajungeți în aproximativ 20 minute (12.5 km) de condus spre est, urmând drumul spre Elounda. De aici,  puteți face o scurtă excursie la Peștera Milatos, un loc important pentru memoria localnicilor, ce ascunde o dramă istorică din perioada ocupației otomane. 

 La doar 7 km est de Malia, satul Sissi este binecunoscut pentru tavernele sale cu pește proaspăt și fructe de mare, aduse direct din larg. Mulți greci vin la Sissi în weekend, special pentru a savura mâncărurile pescărești. O cină în pitorescul port Sissi este se va transforma într-o minunată amintire din vacanța dumneavoastră în Creta.

 Faceți o excursie de o zi în sudul Maliei, în satele de munte Krasi (10 km) și Mohos (12 km). Înconjurate de măslini, vii și pomi fructiferi, ambele sunt cunoscute pentru uleiul de măsline de înaltă calitate și serile cretane vesele, cu cântece și dansuri tradiționale. În Krasi veți descoperi o tavernă veche cu un uriaș platan secular, la umbra căruia se odihneau artiștii și scriitorii cretani ai secolului trecut, printre care și celebrul Nikos Kazantzakis

 Dacă sunteți în Malia la jumătatea lunii august, o ocazie de neratat este să participați la sărbătoarea satului Mohos, când Biserica prăznuiește Adormirea Maicii Domnului.  Puteți explora ambele sate într-un minicircuit cu Happy Train, ce pornește din Malia în fiecare dimineață.

 Happy Train. Având stația de plecare la jumătatea distanței dntre Malia și Stalis, Happy Train  vă oferă o plimbare pe îndelete prin Malia, Stalis și Hersonissos. Într-un tur de 90 de minute, trenul parcurge drumul de plajă dintre stațiuni, oprindu-se în diferite puncte, astfel încât să puteți să admirați și să fotografiați cele mai frumoase locuri. Fiecare tur include un ghid informat care vă poate spune mai multe despre istoria și cultura Cretei. Pe lângă turul de coastă, Happy Train face și tururile de jumătate de zi la satele de munte Mohos și Krasi, oferindu-vă o mică incursiune în stilul tradițional de viață cretan și deliciile bucătăriei rurale autentice. Mai multe detalii despre trasee găsiți în acest link.

 
 Trasee de drumeție. Există nenumarate traseee de drumeție care străbat zona sau se desfășoară în circuit, împrejurul Maliei. Puteți să le parcurgeți singuri, sau să apelați la ghizii locali. Malia -Mohos  este o potecă de piatră care leagă cele două zone, folosită de săteni pentru schimburi comerciale, încă dinainte dezvoltarea masivă a infrastructurii rutiere și turistice de la începutul secolului al XX-lea. Traseul este păstrat în stare foarte bună și atrage mulți drumeți. În combinație cu poteca numită tradițional Voulgariko (Drumul bulgăresc) care ajunge la Stalis, traseul devenit aproape circular vă poate oferi o zi superbă de incursiune în natura și peisajele cretane. 

 O altă opțiune ste Defileul Roza (Roza Gorge), un traseu de drumeții relativ necunoscut în Creta, dar are vederi care rivalizează cu cele ale celebrului Chei Samaria. Traseul lung de 6,8 km leagă satele de munte Kera și Gonies, șerpuind  printre formațiunile stâncoase spectaculoase de culoare trandafirie, care i-au dat și numele. Vă puteți începe și încheia drumeția în oricare dintre sate sau puteți să vă aventurați într-o excursie dus-întors. Majoritatea drumeților încep traseul din Kera, la 25 de minute de mers cu mașina (13 km) la sud de Malia Veche.

  
 Mănăstirea Sf. Gheorghe Selinari. Fondată cu un mileniu în urmă, Mănăstirea Sf. Gheorghe (Agios Giorgos) Selinari este un important lăcaș de rugăciune și reper pentru pelerinii ortodocși. Se află la 8 km est de Malia, pe Drumul Național, mergând către Agios Nikolaos. Localnicii care călătoresc pe acest traseu spun că este ghinion să traverseze canionul fără a vizita mănăstirea. Complexul conține o biserică centrală principală, capela Sf. Gheorghe și misterioasa Peșteră Anvalohos unde este lumânărarul. În vechea icoană a Sfântului Gheorghe, veți observa 3 găuri de gloanțe, despre care călugării sunt încântați să vă povestească. Puteți explora în voie gradina mănăstirii, capela și peștera, dar este necesar să fiți îmbrăcat decent, conform uzanțelor Bisericii Ortodoxe.


 Escapadă în orașele vecine, Agios Nikolaos și Heraklion. Malia este situată aproape la egală distanță, între două dintre cele mai importante orașe din Creta: Heraklion (35 km vest) și Agios Nikolaos (33 km sud-est). O escapadă de o jumătate de zi sau o zi în sânul oricăreia din aceste două așezări istorice ale insulei este o ocazie excelentă pentru a explora obiectivele principale, restaurantele, cafenelele, magazinele dar și pentru a vă bucura de activități culturale alternative, cum sunt festivalurile gastronomice, folclorice sau artistice. Puteți ajunge foarte ușor cu autobuzele companiei naționale KTEL sau cu autovehicule închiriate.

 Platoul Lassithi și Peștera lui Zeus. Conducând aproximativ o oră spre sud, pe un drum montan în serpentine, ajungeți la pitorescul Platou Lassithi, o zonă extrem de fertilă pentru agricultură, înțesată cu cu clasicele mori de vânt cu pânze albe, ce altădată serveau pentru irigații. La sud de platou, situat la 1.025 metri deasupra nivelului mării și la doar 10 minute de urcuș pornind din satul Psychro, se află Peștera Diktaean (Peștera Psychro sau Dikteon Andron), o peșteră spectaculoasă și frumos amenajată pentru vizitatori, considerată a fi locul de naștere al lui Zeus.

 Activități pentru copii. Dacă doriți să faceți o pauză de la plajă, și în special dacă aveți copii nerăbdători să încerce o nouă aventură, oferiți-vă o zi răcoritoare într-un parc acvatic. În Malia și vecinătatea ei există aquaparcuri cu o varietate de bazine și tobogane, ambianță veselă și programe distractive adaptate vârstei lor. De asemenea, veți găsi un circuit de carting, unde se pot întrece în abilitățile de șofat cu alți copii. 

 Dacă sunt pasionați de științele naturale, o vizită în Hersonissos la Aquaworld Aquarium & Reptile Rescue Centre Hersonissos, la va oferi ocazia să cunoască și să observe o mulțime de reptile exotice, cele mai multe găsite rănite și salvate de exploratori. Iar dacă vă mai îndepartați încă vreo 12 km spre vest, la jumătatea distanței dintre Hersonissos și Heraklion, in satul Gournia veți putea vizita CretAquarium, cel mai mare acvariu din Creta și Dinosauria Park, aflat doar la un kilometru distanță.

 Grădina zoologică privată Amazonas Park, situată la 20 km est de Malia, este un loc excelent de popas dacă faceți o excursie cu mașina la Agios Nikolaos. Ea găzduiește în principal animale din America de Sud, cum ar fi papagalii și maimuțele, dar și unele animale domestice, precum caprele și măgarii. Parcul a fost deschis în 2011 și este dedicat creșterii și reproducerii speciilor rare, în special papagalii, pentru a preveni dispariția acestora. Sesiunile programate de hrănire a animalelor reprezintă momentele cele mai atractive, atât pentru adulți, cât și pentru copii. Puteți chiar să hrăniți simpaticii lemuri cu un castron cu fructe și să faceți o fotografie suvenir cu noii dumneavoastră prieteni!

Carnavalul din Malia. În fiecare primăvară, cretanii sărbătoresc Apokries, un festival de trei săptămâni de distracție, care precede Postul Mare și culminează cu Parada Carnavalului. Considrat pe bună dreptate cel mai faimos eveniment al anului din Creta, Carnavalul atrage localnicii și turiștii, umplând străzile orașelor cu bună dispoziție, muzică și culoare. 

 Fiind una dintre cele mai renumite destinații turistice din Creta, Malia se alătură distracției de Apokries cu propriul carnaval, Maliotiko Karnavali, organizat de municipalitatea din Hersonissos. Dacă vă tentează o vacanță în Creta înainte de deschiderea sezonului estival, vă invităm pe străzile Maliei, să vă bucurați de Carnaval alături de noi!


Cum se ajunge în Malia

 Dacă nu aveți un transfer oferit de hotel, sau nu ați închiriat deja o mașină, există un autobuz direct de la Aeroportul Heraklion la Malia, cu stație chiar lângă terminalul de Sosiri. Fiți doar atenți să vă suiți într-un autobuz care merge spre Malia, nu spre alte destinații. Un bilet până în Malia vă va costa în jur de 4 euro și se plătește în autobuz. Autobuzele cu destinația Malia pleacă în fiecare oră, până la ora 23.00.  Dar cea mai rapidă modalitate de a ajunge de la Heraklion la Mália este taxiul, care costă 40 - 50 euro și durează orientativ 30 min. Mai există opțiunea unor microbuze private, care culeg turiștii de la aeroport și merg pe același traseu cu autobuzele companiei naționale.

Alte informații utile

 Ca în orice oraș, în Malia veți găsi restaurante și magazine de orice fel, cinematografe, bănci, centre medicale, farmacii, firme de inchirieri auto si motociclete etc. Punctul de reper în centrul orașului este Biserica Centrală, Agios Nektarios.

 Dacă doriți să explorați insula cu un grup organizat și să vizitați renumitele atracții turistice precum Palatul Knossos, orașul Rethymno, plajele Balos și Elafonissi, Insula Spinalonga, Podișul Lassithi, Peștera lui Zeus sau Plaja Vai - plaja cu palmieri din estul Cretei , puteți apela la serviciile numeroaselor agenții de turism locale, care au puncte de informații și vânzări atât în Malia, cât și în Stalis.

 Detalii despre traseele autobuzelor și programul de circulație în diferite perioade ale anului, aflați de pe website-ul oficial al companiei naționale KTEL 

 ***

Sperăm că aceste informații v-au fost de folos și că v-au inspirat în alegerea stațiunii Malia ca destinația preferată pentru vacanța dumneavoastră în Creta! 












Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu