Oameni și Stil de viață Populația numără peste 650.000 de oameni, din care jumătate trăiesc în orașele și localitățile suburbane de litoral și cealaltă jumătate risipiți în comunitățile rurale din interiorul insulei. Habitatul natural, credința Ortodoxă și trecutul istoric frământat dar glorios în care strămoșii au luptat cu solidaritate și curaj pentru pământul și libertatea lor sunt fundamental sufletului colectiv și al personalității cretanilor.

 Cretanii sunt mândri, dar prietenoși, amabili și creativi, le place să socializeze și au simțul umorului. Un obicei care denotă generozitatea și ospitalitatea lor este raki-ul și desertul gratuit pe care îl oferă tuturor clienților, la sfârșitul mesei, în aproape orice tavernă sau restaurant. Dacă se întâmplă să fiți printre ultimii clienți dintr-o brutărie sau patiserie, veți fi surprinși să primiți câteva produse în plus, din partea casei. Și, dacă vedeți mici pungi de mâncare agățate pe garduri, pe ziduri sau pe ușile magazinelor, să știți că este modul în care localnicii au grijă de cei flămânzi și nevoiași. Cretanii sunt gata să ajute în orice fel pot.

 Neuitându-și rădăcinile rurale, cretanii adoră grădinăritul și, chiar dacă locuiesc într-un apartament din oraș, se înconjoară de plante de interior și-și decorează balcoanele cu jardiniere de De asemenea, iubesc animalele de companie, dar cu siguranță cea preferată este pisica, datorită influenței sale terapeutice pentru oameni și a beneficiilor sanitare pentru mediu, ținând șobolanii, șoarecii și gandacii departe de casă și de curte. Chiar și resorturile de vacanță au aranjate câteva locuri special, numite „cafenea pentru pisici”, unde turiștii pot hrăni și se pot juca cu aceste ființe semi-domestice, prietenoase și amuzante.

 Relațiile familiale și sociale sunt foarte importante pentru cretani. Comunicarea și interacțiunea înseamnă bunăstare emoțională și mentală. Tinerii ies de obicei la plimbare seara cu prietenii, iar vârstnicii care își respectă tabieturile se adună la cafenea,  sau se relaxează la soare pe o bancă din fața casei. De asemenea, în Creta, vara, este un lucru obișnuit ca magazinele să se închidă câteva ore după-amiaza, pentru că oamenii adoră să gătească acasă, să ia masa în familie și apoi să tragă un pui de somn, înainte de a reveni la muncă, pentru programul de seară. Veți găsi o mulțime de buticuri și taverne cu fototografii de familie într-un colț, semn că pasiunile, meșteșugurile sau ocupațiile transmise peste generații s-au transformat astăzi în afaceri de familie.

 Cretanii - de fapt, grecii, în general -  sunt conservatori și își botează copiii dându-le prenumele bunicilor, pentru a le păstra memoria vie. Ca o națiune cu gene de artiști și filozofi, deseori, numele lor - „onoma” - descind din galeria de zei și eroi mitici, precum Atena, Afrodita, Artemis, Hercule, Odiseu sau poartă frumoase semnificații spirituale, ca de exemplu, Zoe (Viața), Agapi (Iubire), Irini (Pace), Chara (Bucurie), Sofia (Înțelepciune), Eleftheria (Libertate), Atanasia (Nemurire), Fotini (Luminița), Filoxenia (Ospitalitate), Teodor (Darul lui Dumnezeu)...

 Cretanii autentici - în special vârstnicii- vorbesc greaca ușor diferit, cu un accent mai dur și anumite particularități de pronunție, dar vorbirea lor nu e ceea ce s-ar numi un „dialect”, ci mai curând un limbaj regional. Modul în care vă adresați cretanilor când îi întâlniți este să le zâmbiți, folosind una din expresiile „Kalimera! ~ Bună Dimineața!”, „Kalispera! ~ Bună Ziua!” (folosit după prânz și pentru restul zilei) sau ”Gia Sas (γεια σας!) ~ Salutare!, Bună!” (pentru două sau mai multe persoane, sau pentru a saluta o singură persoană, cu o notă de politețe). Dacă doriți să le mulțumiți, atunci „Efharisto ~ Mulțumesc!” este cuvântul potrivit, la care vor răspunde cu „Parakalo! ~ Cu plăcere!”. „Poli nostimo” înseamnă „foarte gustos”, iar „poli oreo/orea” este o apreciere care înseamnă „foarte frumos/frumoasă”. Când sunteți cu cretani la masă, ciocniți un pahar cu urarea ”Gia Mas / (Γεια μας!) ~  În sănătatea ta!”, iar formula de salut înainte de culcare este „Kalinihta! = Noapte Bună! ”.

 Puternic ancorați în spiritualitatea creștină și în sentimentele lor patriotice, locuitorii din Creta au adunat de-a lungul istoriei un patrimoniu bogat de tradiții și sărbători prin care celebrează viața și evenimentele sale majore. Sărbătorea Crăciunului, Paștele - precedat de Carnavalul Postului, Vinerea Mare și Noaptea Învierii - , Ziua Independenței ”din 25 martie și Ziua Națională a Greciei de pe 28 octombrie sunt cele mai importante din calendarul sărbătorilor naționale.

 Creta este un tărâm al spiritului liber, creativTalentul artistic, sub orice formă, face parte din ADN-ul cretanilor și nu e de mirare că insula este plină de artiști și de lucrările lor. De la muzeele, casele memoriale și centrele culturale, la atelierele, magazinele, galeriile de artă și până la micile tarabe ale artizanilor stradali, viața boemă a cretanilor este continuu antrenantă pentru iubitorii de artă și de evenimente cultural-artistice.

 Cretanii sunt oameni veseli și petrecăreți, iar dacă doriți să le simțiți spiritul și să vă bucurați de compania lor, în caz că aveți șansa în vacanță, nu pierdeți un spectacol, un festival, sau o sărbătoare populară, sau cel puțin o Seară Tradițională Grecească la o tavernă din stațiunea dumneavoastră.  Relația dintre tradițiile străvechi, obiceiuri și stilul de viață îi aduce pe cretani împreună într-o societate comunitară vie, conectată și solidară în toate straturile ei.