Seara tradițională grecească in Creta / Video


 Seara grecească de muzică și dans din Creta
 
 Muzica și dansurile tradiționale sunt astăzi la fel de vii, precum au fost în vechime, reprezentând elemente importante în viața socială și culturală a poporului grec. Practic, nu există un eveniment de familie sau sărbătoare populară de la care să lipsească muzica și dansul, moștenirea artistică neprețuită a acestei națiuni cu rădăcini străvechi, descendentă din zei, regi și eroi mitologici, hărăzită pe veci să trăiască într-un tărâm prietenos și solar...

 Cu contribuția diasporei, care și-a promovat și conservat tradițiile peste granițe și, de ce nu, a rolului memorabil al lui Anthony Quinn și a exuberantului său dans dans sirtaki muzicalul „Zorba Grecul (1964) - ecranizarea romanului omonim al scriitorului cretan Nikos Kazantzakis -, folclorul grecesc este recunoscut și apreciat în toate colțurile lumii, devenind o atracție mult gustată de turiștii vacanțieri în Elada. Nu e de mirare că multe restaurante din zonele turistice organizează mini-spectacole cu muzicanți și dansatori profesioniști, pentru a capta interesul trecătorilor și pentru a oferi clienților lor, împreună cu savoarea mâncărurilor tradiționale, o atmosferă caldă și veselă.

 Am acceptat cu bucurie invitația soților Penelope și lui Kostas, amfitrionii noștri minunați de la Kostas Taverna & All Day Café, de a fi prezenți la Seara Grecească, ce promitea să fie o simbioză perfectă între bucătăria gustoasă, socializare și bună dispoziție, la un pahar de vin cretan. Poziționați confortabil la o masă de pe terasa elegantă a restaurantului, aveam să ne bucurăm de atmosfera electrizantă, să interacționăm cu oaspeți din toată lumea și să petrecem împreună o seară tradițională memorabilă, așa cum și-o doresc toți cei care vin în vacanță în Grecia ...

 Purtând costume populare ușor stilizate, două perechi de dansatori îi încântă pe turiști cu o coregrafie variată, inspirată din dansurile cretane și pan-elenice. Mișcările lor grațioase și iscusite sunt acompaniate de acorduri de lăută, mandolină, vioară, liră (multe dintre ele comune în folclorul balcanic) dar și de alte instrumente specifice, precum cele cu corzi, buzuki și bulgari, sau fluierul thiaboli.  

 Potrivit temei muzicii, pașii sunt fie repezi, fie lenți, corpurile desenează în aer linii ascuțite sau unduitoare, coregrafia include mișcări în formație de horă, perechi sau lanț... Am admirat dansul fetelor - fluid, semeț și grațios , cu pași mici, sărituri pe vârfuri și întoarceri, cu brațele arcuite în aer. În timp ce bărbații fac pași energici, piruete, ies din rând cu opriri bruște și și salturi spectaculoase sprijinindu-se reciproc, fetele mențin elegant ritmul și aliniamentul formației.  

 Am aflat că în Grecia există peste 4.000 de dansuri tradiționale, provenind din toate regiunile - inclusiv din Creta-, dintre care, cele mai cunoscute sunt syrtos, kalamatianos, pyrrhichios, hasapiko, pentozali, ikariotikos și sirtaki. Programul cuprinde câteva dintre ele și ce-am remarcat la toate, este un lucru care le face fundamental diferite de dansurile noastre - noi ”cădem” pe accent (pășim sau batem din picior), în timp ce grecii saltă. Noi marcăm pe sol, iar ei în aer…  Mișcări în contratimp.

 În sfârșit, a sosit momentul provocării… E cineva curajos îndeajuns și dornic să li se alăture? Oaspeții care iubesc experiențele culturale-distractive au ocazia să primească prima lecție de dans grecesc, cu cei mai simpli pași. Începe recrutarea! ”Pameeee”! (Haideți!)  Cu palmele așezate pe umerii sau pe talia vecinilor, pășim, cântăm, țopăim, ne întoarcem, dansăm în cerc sau în trenulețul fericit, ca la petrecerile de copii... Iese cu amuzament maxim, poate și cu niscai pași invățați, timp în care ardem cu folos niște calorii... Magia acestui ”ritual” este că diferențele de vârstă, religie, culoare a pielii și barierele culturale, rasiale sau lingvistice dispar spontan. Ne privim, ne ținem de mâini și ne zâmbim reciproc. 

 Iată, fiecare dintre noi este suficient de bun și talentat pentru un dans ”freestyle” pe masă, în aplauzele celorlalți! Un sentiment minunat de a fi acceptat, admirat si încurajat, ne reconectează cu propiul copil interior. Nerestricționat, liber, inocent și fără de frica de a fi judecat sau luat în râs… Am simțit că, în realitatea care ne învață să purtăm bătălii zi de zi, joaca adulților devine un act de eliberator al sufletului și minții, din care se poate naște o lume mai iubitoare, mai frumoasă și mai bună…

 Dacă sunteți în vacanță prin Creta, vă recomandăm să mergeți la o Seară Grecească de muzică și dans!  O seară de neuitat, cu bucurie, vibrație și energie!

 Opaaaaaa!


Scris de: Mihaela Ungureanu / Video: Nick Deris

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu