Situl Arheologic al Palatului Minoic Knossos în imagini



Pășind prin labirintul Regelui Minos

 Într-o după-amiază însorită, am pornit să explorăm secretele Palatului Minoic din Knossos și să admirăm o parte din mărturiile rămase aici din epoca brozului. Pentru noi, istoria Cretei este o arhivă de povești adevărate și lecții de viață...

 Cu o suprafață de două hectare, aflat pe o colină la aproximativ 6 km sud de orașul Heraklion, situl arheologic al Palatului Knossos este cel mai mare și mai spectaculos dintre toate centrele palațiale minoice găsite în Creta, printre care se numără și Phaistos, Malia, Zakros și Kydonia. Aici a fost inima rafinatei civilizații minoce, care a atins apogeul în perioada 2000 î.Hr.-1450 î.Hr., punând bazele culturii și civilizației Greciei Antice și, prin intermediul acesteia, a celei vest-europene, așa cum o cunoaștem astăzi. 

 După primele descoperiri de la sfârșitul secolului al XIX-lea, arheologul și cercetătorul englez Sir Arthur Evans (1851-1941) a petrecut mai mult de 30 de ani pentru scoaterea la lumină, studierea și restaurarea acestor vestigii, situl arheologic ilustrând în prezent viziunea sa despre locul care a fost cândva centrul social-economic și religios al Cretei. Astăzi, pe lângă excepționalele mărturii peste timp ce pot fi admirate ”in situ”, o mare parte din frescele, vasele, artefactele și obectele de cult descoperite aici sunt expuse la Muzeul de Arheologie din Heraklion.

 Arhitectura complexă și structura robustă, cu multe etaje, configurația labirintică a coridoarelor, camerelor și scărilor, ingeniosul sistem alimentare cu apă curentă și puțurile de iluminat natural, varietatea încăperilor, de la cele pentru ritualuri religioase până la depozitele subterane, dimensiunea și splendoarea frescelor și a artefactelor, toate acestea l-au condus pe Evans la ipoteza că Knossos a fost legendarul palat al regelui Minos, primul rege al Cretei, fiul lui Zeus și al prințesei Europa.

 Privind înapoi în timp, putem învăța multe despre natura trecătoare a realizărilor umane precum bogăția, succesul și puterea. La scara Universului, soarta cetăților, a regatelor sau imperiilor, nu este prea diferită de cea a oamenilor. La fel cum moartea este un memento pentru a trăi, aceste ruine impresionante sunt mesajul din piatră lăsat de înaintași că nimic nu durează pentru veșnicie. „Sic transit gloria mundi” (Astfel trece gloria lumii)...

 Urmăriți călătoria noastră fotografică printre ruinele Palatului Knossos, tărâmul unuia dintre cele mai interesante mituri ale Greciei Antice, Regele Minos și Labirintul Minotaurului!






Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu