Muzeul de Arheologie din Heraklion în imagini

 Fabulosul patrimoniu cultural din vatra civilizației grecești și europene

 Dacă vă place insula Creta și doriți s-o cunoașteți în profunzime, un obiectiv turistic pe care nu trebuie să-l ratați este Muzeul de Arheologie din Heraklion, unul dintre cele mai importante muzee de acest fel din Grecia și printre cele mai reprezentative din Europa. 

 Muzeul de Arheologie adăpostește o fabuloasă moștenire culturală, reunind vestigii care aduc la viață peste 5 milenii și jumătate de preistorie și istorie antică, din Neolitic până la Epoca Romană. Colecția de artă minoică, unică în lume, conține exponate descoperite în siturile arheologice din toată Creta: Phaistos, Malia, Zakros și, desigur, cea mai cunoscută așezare a civilizației minoice, Palatul Knossos, aflat la doar 6 km sud de centrul orașului Heraklion. Multe dintre aceste vestigii sunt veritabile capodopere: ceramica superb lucrată, frescele din Knossos, misteriosul Disc Phaistos, figurina Zeiței  Șerpilor, capetele de taur- animalul sacru și, nu în ultimul rând, Pandantivul cu Albine de la Malia, un faimos artefact din aur ce reflectă măiestria artistică a civilizației minoice.

 În muzeu, vă veți bucura de o călătorie fantastică în vremuri imemoriale. Este recomandat să vă alocați cel puțin 3 ore pentru a parcurge cele 27 de galerii organizate cronologic și tematic, amplasate pe două etaje. Galeriile de la parter evidențiază formarea și dezvoltarea primelor așezări neolitice, evoluția către epoca bronzului, ascensiunea claselor conducătoare și consolidarea puterii palațiale și a ierarhiei în epoca minoică. Ajungeți apoi la primul etaj, unde veți decoperi faimoasele fresce din Knossos, în mare parte reconstituite, precum și vestigiile perioadei formării primelelor orașe-stat cretane, în jurul anului 1000 î.Hr. Expozițiile de aici includ sculpturi, monede și inscripții din sanctuare, acoperind perioada istorică de la Creta clasică până la Creta romană (300 d.Hr.).  Revenind la parter, turul muzeului se încheie cu două săli dedicate unei impresionante colecții de sculpturi din secolele VII î.Hr. - III d.Hr, care se numără printre cele mai vechi din Grecia. O serie de busturi ale împăraților romani indică importanța insulei în epoca dominației romane.

 Muzeul, situat chiar în centrul orașului, lângă Plateia Eleftherias (Piața Libertății), a fost construit între 1937 și 1940 de arhitectul Patroklos Karantinos pe un loc ocupat anterior de o mănăstire romano-catolică, distrusă de cutremurul din 1856. Recent renovată, clădirea muzeului are o structură antiseismică apreciată de experți și o organizare modernă a galeriilor, cu amenajări expoziționale la cele mai înalte standarde, alăturându-se astfel marilor muzee europene. Culorile și materialele de construcție, cum ar fi marmura policromă cu nervuri, amintesc de anumite picturi murale minoice care imită placarea cu marmură. Pe lângă cele 27 săli galerii, mai există o sală pentru expoziții audio-vizuale, laboratoare moderne, o cafeteria și un magazin de suveniruri.

 La intrare, veți găsi pliante gratuite în mai multe limbi de circulație internațională, foarte utile în parcurgerea galeriilor, dar puteți opta și pentru turul cu ghizi plătiți. Și, în caz că doriți să explorați siturile arheologice din insulă, este recomandat să faceți mai întâi o vizită la Muzeul de Arheologie, pentru a dobândi o mai bună cunoaștere și înțelegere a culturii minoice. Un alt avantaj este că de la muzeu puteți achiziționa la pachet și biletul de intrare la Palatul Knossos, scutindu-vă astfel așteptarea la coadă în fața ghișeului de bilete, inerentă în vârful de sezon.

 Muzeul de Arheologie din Heraklion este deschis tot timpul anului. Detalii la zi despre programul de funcționare, prețuri, expoziții temporare și evenimente găsiți pe website-ul oficial. 

Bucurați-vă de albumul nostru foto și începeți chiar acum incursiunea în istoria antică a Greciei!




Moment de reflecție:

Sunt multe lucruri de văzut și învățat în timpul vizitei la Muzeul de Arheologie din Heraklion. Cum ar fi, de pildă, mesajul acest exponat interesant, ca o reflectare a naturii trecătoare a vieții și a onorurilor pământești... "Sic transit gloria mundi!" 













Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu