Destinații Turistice În Creta


Locuri de vizitat pentru toate gusturile, motivele și anotimpurile

 Insula Creta este ca un întreg continent în miniatură. Mărginită de peste 1.000 de km de coastă, cu plaje nisipoase superbe, munți semeți ce se înalță până la 2.400 m, străbătuți de canioane spectaculoase, mândrindu-se cu importante situri arheologice, monumente și lăcașuri de cult, și cu orașe istorice cochete păzite porturi și fortărețe venețiene, cu o remarcabilă cultură alimentară și tradiții populare vii, Creta este o atracție turistică tot anul, potrivită atât pentru concedii de relaxare cât și pentu circuite tematice.

 În planificarea unei o vacanțe în Creta, indiferent dacă optați pentru o rezervare pe cont propriu sau un pachet de la o agenție, vă întrebați, cu siguranță, care parte a insulei este mai interesantă, ce zonă să  alegeți, cum să ajungeți, ce fel de cazare se potrivește cel mai bine nevoile și gusturile dumneavoastră, unde să găsiți o mâncare tradițională bună, cum arată plajele, cum să vă deplasați prin zonă, ce activități ați putea face, într-un timp atât de scurt?

 Pe scurt, pentru a vă orienta în privința zonei, este bine să știți că insula Creta este împărțită în patru unități administrative regionale numite „Prefecturi”, fiecare având propriile atracții și frumuseți. De la vest spre est, acestea sunt Chania, Rethymnon, Heraklion și Lassithi. Majoritatea micro-destinațiilor turistice sunt concentrate geografic de-a lungul coastelor de nord și de sud și în interiorul muntos al insulei.

 Pe coasta de nord se află orașele-port fortificate, vechi de secole, Chania, Rethymnon, Heraklion și Agios Nikolaos, cele mai populare destinații turistice și capitalele celor patru provincii ale insulei. Prezența drumului național modern E90 care le leagă, trecând prin vecinătatea salbelor de stațiuni și sate turistice, face ca fâșia nordică să fie cea mai dinamică și aglomerată parte a insulei. Cele mai bune locuri pentru cumpărături, viața de noapte, muzee și atracții culturale, dar și pentru a petrece concedii vesele împreună cu familia se găsesc de-a lungul coastei de nord.

 Pe sălbatica și îndepărtata coasta sudică, privind peste Marea Libiei spre Africa, se află sate izolate, cu un aer patriarhal, unde vă puteți bucura de o vacanță în stil tropical și de un ritm de viață relaxant, departe de zonele de concentrare turistică. Sudul este destinația perfectă pentru cuplurile boeme, iubitorii de natură și de escapade liniștite. Matala, Agia Galini, Plakias, Ierapetra și Paleochora sunt cele mai dezvoltate orașe turistice din sudul Cretei.

 Interiorul insulei găzduiește fermecătoare sate montane, cu case zugrăvite în alb și îmbrăcate în flori, străzi înguste, labirintice și bisericuțe vechi dominând piețele centrale. În excursiile cu mașina prin munți, veți găsi podgorii, livezi de măslini și ferme de animale deschise turiștilor, oferind tururi ghidate și activități organizate, precum degustări de produse sau lecții de gătit. Odată cu explozia turismului rural și ecoturismului, unele sate vechi au renăscut și s-au adaptat la cerințele industriei ospitalității, devenind adevărate mărci de destinație, preferate de cei care doresc vacanțe departe de viața cosmopolită stresantă sau sunt curioși să exploreze modul de viață tradițional al cretanilor.

 Dacă doriți să aflați mai multe despre destinațiile din Creta, acordați-vă timp pentru a vedea postările cu experiențele și călătoriile noastre prin diverse locuri din insulă!