Cum vă deplasați prin Creta În Creta nu există infrastructură feroviară, dar rețeaua rutieră este bine dezvoltată datorită investițiilor mari realizate în această direcție, de la intrarea Greciei în Uniunea Europeană. Pe coasta de nord, mai dezvoltată turistic, există o autostradă - E90, cunoscută în mod obișnuit ca Noul Drum Național care traversează insula de la vest la est. Ea conectează localitățile Kissamos și Siteia, pe o rută care trece prin principalele orașe Chania, Rethymno, Heraklion și Agios Nikolaos.

 În paralel cu E90, vechea Autostradă Națională este un drum foarte bun care urmează linia coastei nordice, iar în unele locuri traseul este foarte pitoresc. Multe alte drumuri din Creta sunt bune, cum ar fi cele regionale, care se ramifică spre orașele și satele de pe partea de sud. Spre deosebire de zona litorală, pe măsură ce înaintați către centrul insulei, în munți,  deplasarea este lentă, deoarece drumurile sunt înguste, șerpuite, abrupte și, uneori, mai puțin întreținute. Așadar, înainte să vă închiriați mașina, asigurați-vă că alegeți modelul potrivit pentru terenul pe care doriți să-l explorați.

 Închirieri auto.  Utilizarea mașinii este cel mai bun mod de a explora atracțiile Cretei, în mod flexibil și independent. Agențiile de închirieri auto sunt peste tot, în orașe, stațiuni și în satele turistice. Cele mari mari sunt bine organizate și au site-uri web în multe limbi, astfel încât vă puteți face confortabil rezervarea în avans, de acasă, obținând chiar și o reducere. Formalitățile sunt simple, iar mașina vă va aștepta undeva aproape, în momentul sosirii. Prețurile variază între 30 și 80 de euro pe zi, în funcție de modelul și vârsta mașinii și, desigur, nu vă așteptați prețuri negociabile în sezonul de vârf.

 Șofatul prin zonele rurale poate fi solicitant, deoarece trebuie să fiți atent la la capre, oi, tractoare, căruțe, măgari și pietoni (ca pe la noi) și să rămâneți concentrați pe urmărirea semnelor rutiere, cam deficitare, evitând astfel o nedorită experiență ”off road”. Rețineți că în orașe, traficul este aglomerat și uneori este dificil să găsiți locuri de parcare, de aceea o mulțime de localnici folosesc scutere și biciclete electrice. Dacă nu aveți abilități de conducere auto suficient de bune sau, pur și simplu, preferați să vă odihniți total în vacanță, utilizarea unui taxi sau a transportului public poate fi uneori o alegere mai bună.

 Transportul public. Ceal mai folosit mijloc de transport public este autobuzul, prin intermediul societății naționale KTEL, care operează atât în Grecia continentală, cat și în insule. Pe website-ul său, compania are un orar detaliat, cu rute și hărți. Beneficiind de drumurile foarte bune, această rețea extinsă de autobuze interurbane transformă călătoria prin insulă într-o experiență agreabilă și ușoară. Tarifele sunt reglementate de guvern și, pentru călătoriile lungi, sunt mult mai accesibile, comparativ cu serviciile de taximetrie.

 Parcul auto, reînnoit, este format din vehicule cu confort sporit, colorate în crem și turcoaz, cu afișaj electronic în interior și în exterior. E bine să învățați să le recunoașteți, deoarece există o mulțime de autobuze turistice private care, de la distanță, arată similar. Casierii-supraveghetori, de obicei vorbitori de engleză, anunță cu voce tare călătorii înainte de apropierea de stații, dar tot ei sunt și cei care vă invită să vă așezați pe locurile disponibile, imediat ce vă urcați, și vă avertizează că este interzis consumul de alimente și băuturi în autobuz.

 În orașele principale, există stații centrale cu terminale pentru rutele interurbane, dotate cu toalete, sală de așteptare, restaurant fast food și cafenea.  În imediata lor vecinătate, găsiți stații ale liniei de autobuz urban (albastră), sau ale liniei regionale (verde), care vă duc în diverse locuri din oraș și împrejurimi.
 Serviciul de taximetre. Multe companii de taxi oferă servicii nu doar pentru călătorii în oraș, sau pentru transferuri spre și dinspre aeroport, ci și pentru deplasări cu taxiul prin Creta, mergând până la excursii private de o zi. Puteți alege dintr-o gamă largă de companii ce vă pun la dispoziție autovehicule, microbuze, autocare și mașini VIP în funcție de numărul de pasageri și de preferințele dumneavostră.

 Comparativ cu vestul Europei, se pare că taxiul obișnuit este încă destul de ieftin în Grecia. Calculați un cost de aproximativ 1,20 Euro pe km în afara orașului, și eventual 1 euro sau mai puțin, în oraș. Unele companii moderne oferă sisteme de rezervare online securizate, 24 de ore din 24, inclusiv facilități suplimentare și servicii premium, însă, puteți găsi singuri portaluri cu analiza comparativă a prețurilor la taxiurile din zonă, pentru a face cea mai bună alegere.
Notă: nu încercați să găsiți Uber în Creta, deoarece tehnic, Uber nu există în Grecia. Aplicația este folosită de unii taximetriști, doar pentru a recruta clienți.