Clima și Vremea din Creta Descrisă în general ca temperat-mediteraneană, clima insulei Creta este unul dintre factorii care contribuie mult la atractivitatea sa pentru călătorii și vacanțe. Ocupând o poziție geografică privilegiată în emisfera nordică, la intersecția a trei continente, sub influența a două zone climatice – mediteraneană pentru cea mai mare parte a insulei și nord-africană pe coasta de sud -, Creta are parte de cea mai frumoasă vreme din toată Grecia și, probabil, din întreaga Europă, pe tot parcursul anului. Cu veri calde și însorite, și ierni scurte și ploioase dar blânde, înregistrând variații sezoniere mici de temperatură, fără fenomene meteorologice extreme, climatul Cretei este unul dintre cele mai confortabile pentru locuire și un avantaj major al insulei, ca destinaţie turistică ”all season”.

 Creta are în jur de 270 de zile însorite, o temperatură medie anuală a aerului de 18,5 ºC și o temperatură a apei de 19,4 ºC. Lumina solară are o intensitate mai mare din aprilie până în octombrie, dar cel mai bun timp pentru plajă este din iunie până în septembrie. Apa mării este suficient de caldă pentru înot, din iulie până în septembrie, și rece, dar acceptabilă, în iunie și octombrie. Iarna, temperatura apei scade rar sub 15ºC, în special spre sud. Vânturile nordice mai reci adie lin tot timpul anului și, din când în când, vânturile calde dinspre sud aduc praf saharian, creând o atmosferă roz, un pic ciudată pe insulă. Cea mai mare parte a ploilor cade din octombrie până în martie, în timp ce vara plouă rar. Datorită reliefului său muntos, partea centrală a insulei are în general veri mai calde și ierni mai reci, iar coasta de sud este mai caldă, comparativ cu coasta de nord.

 Câmpiile cretane se numără printre zonele mai calde ale Greciei, în principal cele din partea de est și de sud-est, ale căror sol și vegetație sunt similare cu cele din Africa de Nord. Precipitațiile cresc pe măsură ce ne deplasăm de la est la vest și dinspre pe coaste spre continent. Unele zone montane primesc, iarna, mari cantități mari de zăpadă ce acoperă culmile până în primăvară. Viiturile produse prin topirea zăpezii, la începutul primăverii, irigă podișurile și platourile pe care le întâlnesc în cale și hrănesc mlaștinile și deltele, transformându-le în adevărate paradisuri verzi, pline de viață. În schimb, încep să apară în unele locuri  „peisaje lunare” suprarealiste cauzate de deșertificarea munților, ca o manifestare a schimbărilor climatice globale.  

 În Creta, temperaturile de vară sunt plăcute, având valori maxime cuprinse între 20-30ºC, atingând uneori 40ºC în cele mai calde și mai secetoase luni, iulie și august. Briza umedă și răcoroasă a mării, ce adie după-amiaza și efectul vântului nordic numit „Meltemi”, care suflă de la mijlocul lunii mai până la mijlocul lunii septembrie, fac mai suportabilă căldura. Cu toate acestea, în unele zile extrem de călduroase, este recomandat să rămâneți hidratat constant și să evitați expunerea la soarele puternic din orele amiezii, pentru a evita arsurile solare și insolația. Temperaturile în perioada de toamnă sunt puțin mai scăzute decât vara, iar seara este necesară purtarea unui pulover sau sacou. Deoarece temperatura apei mării atinge apogeul în acestă lună, scăldatul în mare pare ca o baie caldă.

 În timpul iernii, din decembrie până la jumătatea lunii martie, vremea este umedă, dar în general blândă, deși vântul poate agrava senzația de frig, mai ales în zilele în care suflă mai aspru. Temperatura maximă medie pe timpul iernii este cuprinsă între 10ºC -15ºC, ianuarie și februarie fiind cele mai reci și ploioase luni ale anului. Primăvara, temperaturile variază între aproximativ 16ºC și 24ºC, dar acesta este cel mai versatil anotimp al anului care aduce vreme de toate tipurile - de la frig tăios și atmosferă limpede-cristalină, până la soare arzător și zăpușeală - uneori în aceeași zi.