Cum ajungeți în Creta

 Ca unul dintre cele mai căutate paradisuri insulare ale lumii, Creta a atras, în ultimii 5 ani, aproape 4 milioane de turiști anual, conform statisticilor oficiale. Majoritatea vizitatorilor ajung în Creta cu avionul - în special curse charter, preferate de vestici -, dar există și opțiunea de a călători pe mare.Călătoria cu avionul

 Creta are patru aeroporturi dintre care trei se află în orașe - Heraklion (principalul aeroport al insulei și al doilea cel mai aglomerat aeroport al țării, după Atena), Chania (aeroport internațional, pe partea de vest), Sitia (doar pentru conexiuni locale și chartere internaționale private), iar cel de-al patrulea se află în Kastelli, la 39 km sud-est de Heraklion (un aeroport cu uz mixt public/militar, o alternativă la cel din Heraklion).

 Aproape toate zborurile internaționale regulate tranzitează Atena sau Salonicul, de unde pasagerii sunt transferați la zborul intern către Heraklion sau Chania. Există puține companii aeriene care operează în prezent pe aceste două rute, dintre care Olympic Air, o filială a companiei naționale Aegean Airlines, este cea mai reprezentativă. Călătoria de la Atena la Creta durează aproximativ 50 de minute și este  fascinantă, dacă zburați într-o zi senină. În timp ce vă îndepărtați de continent, zborul la mare altitudine vă oferă o priveliște superbă a Mării Egee și a insulelor Ciclade. În timpul cursele aeriene sunt destul de frecvente, de aproximativ 8 ori pe zi către Chania și chiar mai multe către Heraklion, capitala insulei. 

 Dacă nu vă preocupă zborurile low cost și vă place să călătoriți cu mai puțin stres și aglomerație, puteți alege chartere internaționale directe prin companiile charter care servesc Grecia din România. Există multe zboruri charter către Chania, Heraklion și Sitia din majoritatea țărilor europene, în perioada de vârf (de la sfârșitul lunii martie / aprilie până la sfârșitul lunii octombrie) și doar câteva în timpul iernii.
Călătoria pe mare 

 Un mod aparte de a vă bucura de călătoria spre Creta este să zburați la Atena și apoi să luați feribotul din Pireu, portul din care se pleacă de la Atena spre Heraklion, Chania sau Rethymno. Orarul standard pe tot parcursul anului oferă cel puțin două plecări zilnice de la Pireu către Heraklion și una pentru celelalte, Chania și Rethymno, dar în vară numărul de curse crește. De asemenea, în timpul sezonului de vârf, rutele de feribot între Creta și multe Insule Grecești sunt deschise, conexiunile cu Santorini, Mykonos și Paros fiind cele mai solicitate. Trei linii maritime operează pe destinația Piraeus - Creta: Anek, Superfast și Minoan.


 Singurul risc pe care trebuie să-l aveți în vedere atunci când alegeți o călătorie cu feribotul este vremea rea ​​neașteptată, deoarece în condiții extreme - de câteva ori pe an – serviciile de navigație maritimă sunt anulate sau întârziate, fapt ce vă poate priva de una-două zile de concediu, până la anunțarea următoarei plecări.

 Călătoria pe mare de la Pireu la Creta durează aproximativ 5 - 8 ore cu feriboturile standard, în funcție de ora pe care o alegeți (călătorie de zi sau de noapte), condițiile meteorologice, vârsta vasului și portul de destinație ales. Pe feriboturile cele mai noi, rapide și faimoase, pe lângă confortul interioarelor, operatorii oferă facilități și servicii precum restaurant, bar, internet cafe, cinema, piscină și club de muzică și agrement, disponibile pe toată durata călătoriei.

 Indiferent dacă alegeți o navă lentă sau rapidă, aceste orașe plutitoare masive, uneori foarte  aglomerate, vă poartă spre destinația mult-visată și spre promițătoarea vacanță grecească, într-o manieră  romantică... Feriboturile de noapte ajung la destinație dimineața devreme, între orele 5.30 și 8.00. Imaginați-vă că, în timp ce vă apropiați de port, vă beți cafeaua pe punte, admirând răsăritul și respirând briza mării…

 Călătoria cu feribotul este, probabil, cel mai bun mod de a începe vacanța, deoarece vă ajută să vă încetiniți ritmul și să vă abandonați în brațele Naturii. Frumusețea orizontului care se topește în apele albastre neliniștite i-a dăruit scriitorului național Nikos Kazantzakis o profundă revelație, atribuită eroului său din celebrul roman Zorba Grecul: „Fericit este omul care, până să moară, are norocul să navigheze pe Marea Egee"…