PLAJE DIN CRETAInsula terapiei cu soare și mare

 Creta, cea mai mare insulă a Greciei, este la fel de complexă ca un întreg continent. Din punct de vedere geografic și turistic, atractivitatea insulei este generată de cadrul său natural și clima mediteraneană blândă, care asigură cel mai lung sezon de plajă din Grecia, cu circa 300 de zile însorite pe an.

 Întinse pe o lungime de peste 1000 kilometri, țărmurile insulei Creta oferă o mare varietate de plaje, de la cele care se disting prin frumusețea aspră și exotică, încadrate de peisaje spectaculoase, până la cele mai populare și aglomerate plaje din stațiunile turistice, preferate pentru amenajările moderne, facilitățile pentru copii, diversitatea serviciilor de agrement și accesibilitatea cu mașina sau autobuzul.

 Coasta de nord este zona turistică cea mai concentrată, având plaje organizate, cu facilități destinate tuturor membrilor familiei, resorturi all–inclusive de lux și cele mai multe așezări urbane. 

Renumită pentru peisajele sălbatice, atmosfera tropicală și plajele intacte, retrase și liniștite, de o fumusețe aparte, coasta sudică este destinația favorită a cuplurilor boeme și minimaliste, a naturiștilor și a vacanțierilor nomazi, cu rucsacul în spate.

 Multe plaje se află în administrarea municipalităților locale, altele sunt închiriate hotelurilor sau barurilor adiacente. Conform legislației actuale, între porțiunile cu șezolonguri trebuie să rămână o anumită distanță, neutră, proporțională cu suprafața plajei amenajate. Această fâșie este accesibilă atât localnicilor, cât și turiștilor care vor să facă plajă direct pe nisip. De asemenea, în anumite locuri, găsiți toalete, dușuri sau robinete cu apă curentă și cabine de schimb.

 În orice zonă v-ați afla, în cazul în care nu sunteți oaspeții unui hotel cu plajă proprie, puteți explora prin apropiere, pentru a găsi locul preferat de stat la soare. Veți avea plăcerea să descoperiți minigolfuri ascunse între stânci, protejate de vânturi și curenți, fâșii de plaje lungi și netede, care vă invită la alergări sau plimbări în amurg, plaje cu nisip alb-auriu sau cu pietriș fin, numai bun pentru presopunctura tălpilor 😊, țărmuri cu o paletă de nuanțe feerice, de la turcoaz strălucitor și limpede la albastru intens și cu valuri agitate, spumoase, sau cu ape liniștite și de adâncime mică, în care copiii se pot juca în voie.

 Multe plaje din Creta au primit eticheta ecologică „Blue Flag” („Steagul Albastru”), prin îndeplinirea celor 32 de criterii privind calitatea apei, curățenia, siguranța și serviciile oferite, managementul mediului, educarea și informarea publicului. Blue Flag este un program internațional de evaluare și premiere anuală a plajelor, porturilor de agrement și bărcilor turistice, care în Grecia este condus de Societatea Elenă pentru Protecția Naturii (HSPN). Cu 497 de plaje calificate Blue Flag, Grecia ocupă locul 2 în lume printre 47 de țări participante în program, iar autoritățile naționale și locale sunt preocupate continuu de îmbunătățirea calității și siguranței apelor și plajelor turistice. 

 Intens promovate în ultimii ani, unele dintre cele mai bune plaje din Creta, cum ar fi Balos, Elafonisi, Preveli sau Vai, au câștigat din ce în ce mai multă atenție și continuă să atragă vizitatori din Europa și din întreaga lume, fiind destinațiile preferate de turiști pentru excursiile de o zi.

Vă invităm să admirați frumoasele plaje cretane, alături de noi!