Mâncare, Restaurante și Bucătărie CretanăGustul cretan al vieții

 Încă de la mijlocul secolului trecut, obiceiurile alimentare ale locuitorilor Cretei au atras atenția comunității științifice, iar studiile efectuate de-a lungul timpului au confirmat rolul hranei în sănătatea și longevitatea acestora. Considerată în lumea modernă drept modelul autentic de alimentație mediteraneană, bucătăria tradițională cretană a fost inclusă în 2012 pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO. Astăzi, nu doar că e o sursă de inspirație pentru pasionații de gătit sănătos și mâncat conștient, ci și o atracție turistică intens promovată, ce face din Insula Creta una dintre cele mai importante destinații gastronomice din întreaga lume.

 Gastronomia cretană înglobează tradiția producției locale de alimente sănătoase, a dietei semi-vegetariene respectând anotimpurile și posturile ortodoxe, gătitul în stil rural cu ingrediente proaspete, servirea mesei cu zâmbet și împărțirea hranei cu familia și prietenii. Datorită poziției sale geografice, condițiilor climatice blânde și a terenului fertil care favorizează biodiversitatea, în Creta cresc numeroase ”buruieni” comestibile - plante aromatice și medicinale - cu excelente proprietăți nutritive. Acestea, împreună cu legumele preparate simplu, consumul abundent de ulei de măsline - „aurul verde al Cretei”, pâinea făcută în casă, cantitatea moderată de lactate și carne, utilizarea mierii ca îndulcitor și un pahar de vin la fiecare masă, constituie baza regimului alimentar al localnicilor.

 În vacanță, veți avea multe ocazii și modalități de a experimenta mâncarea și modul de gătit autohton cretan. În supermarketuri, magazinele alimentare și cele de suveniruri, puteți găsi eticheta „Creta”, ca nume de marcă,  pe ambalajul produselor locale. În afară de tavernele clasice, tot mai multe restaurante și hoteluri all-inclusive oferă preparate cretane în meniu, respectând principiile dietei tradiționale. Ca adevărați ambasadori ai stilului de viață și obiceiurilor cretane, unele sate turistice organizează festivalurile recoltei, din februarie până în noiembrie, în timp ce, în orașe, festivalurile de mâncare stradale atrag turiștii în sezonul de vârf. Podgoriile și livezile de măslini deschise pentru public găzduiesc tururi organizate, degustări și lecții de preparare a produselor specifice. Gospodăriile agroturistice își invită oaspeții să participe la activitățile fermelor proprii și să gătească împreună cu localnicii. Pentru „gastronauți”, unele agenții turistice organizează circuite culinare tematice.

Ceea ce face specială cultura alimentară cretană este asocierea beneficiilor nutriționale ale alimentelor cu valorile familiale și sociale, transformând experiența culinară într-un ritual de ospitalitate, comuniune prietenească și bucurie de viață.

Haideți cu noi să explorăm împreună aromele și gusturile specifice Cretei! Kali Orexi! Poftă Bună!