Degustare de vin la Lyrarakis Wines / Video



Istorie și arome într-o cupă de vin, marca Lyrarakis 

 Vinul, licoarea îmbătătoare cunoscută din antichitate ca „băutura zeilor”, pe care însuși zeul Dyonisos i-a învățat pe oameni să o prepare din planta vieții - vița de vie, este un element central în cultura și civilizația greacă. Importanța vinului este evidențiată în nenumăratele referiri mitologice, dovezi arheologice și istorice și, mai ales, în stilul de viață și tradițiile grecești, transmise de generații.

 Povestea fascinantă a vinului din Creta începe din vremea strălucitei civilizație minoice. Prestigiul de care se bucură astăzi vinurile cretane ne-a determinat să vizităm zona Alagni, cunoscută pentru cultura soiurilor autohtone de viță de vie pentru vin și devenită un reper în istoria agrară locală.


 

 Aici, în inima insulei, la 450 m deasupra nivelului mării, am descoperit o vale verde, plină de podgorii și livezi de măslini, binecuvântată de clima blândă, scăldată în lumina a soarelui și energizată de aerul proaspăt al muntelui Dikti.

  Alagni este un sătuc aflat la aproximativ jumătate de oră cu mașina de Heraklion, unde vinul se bucură de o atenție deosebită în viața localnicilor și nu numai. Fiecare gospodărie are propria sa cramă cu „patitiri” (πατητιρι), presa de struguri, nu doar pentru că vinul a fost întotdeauna o componentă esențială a hranei cretanilor, dar și pentru că există o veche tradiție în producția și distribuția locală de vin.

 

Tradiție, pasiune, viziune și stil: vinurile Lyrarakis

 În acest context cultural și geografic, depășind nenumărate condiții istorice și economice nefaste, o familie perseverentă și muncitoare, hotărâtă să păstreze tradiția înaintașilor, a dezvoltat una dintre cele mai cunoscute podgorii din Creta - Lyrarakis Wines.

 Înființată în 1966, Lyrarakis Wines este considerată un pionier în viticultura modernă cretană, grație contribuției familiei Lyrarakis la reînvierea câtorva soiuri de struguri dispăruți și, de asemenea, la vinificarea strugurilor indigeni, necunoscuți sau rari, transformați cu succes în produse de marcă.


 

 Folosind cu măiestrie cunoștințele și experiența acumulate, menținând vie moștenirea  și implementând noi tehnologii și o abordare creativă de marketing în vechea afacere de familie, noua generație de vinificatori Lyrarakis a reușit să poziționeze compania în rândul celor mai buni vinificatori din Creta.
 
 Vinurile organice certificate Lyrarakis cuceresc acum lumea, devenind cunoscute pe piețele străine și câștigând premii în competiții internaționale. Noi soiuri de vinuri fine, ce pot satisface toate gusturile și preferințele, sunt prezentate, în mod curent, consumatorilor. Noile gusturi, texturi și arome ce pot completa nobil orice fel de mâncare, câștigă aprecierea experților și cunoscătorilor de vin, fiind tot mai adorate de publicul larg. 


 

Lyrarakis, o destinație de vinuri distincte pe harta culinară a Cretei

 Cunoscutul viticultor și oenolog Luis Fernando Olaverri spunea că „vinul este singura operă de artă pe care o poți bea”. Pentru cunoscători, a savura vinul dintr-un pahar cu picior este un gest artistic. Pentru voi?...  Ce-ați  zice de o experiență de explorare, degustare, învățare, lăsându-vă inspirați de istoria, arta și meșteșugul producerii vinului? Aveți aici ocazia să descoperiți o manieră rafinată de a aprecia un vin bun, împreună cu o incursiune bucătăria și ospitalitatea cretane!

 La Lyrarakis, vă puteți bucura de o încântătoare a călătorie a simțurilor, curiozității, imaginației, într-o ambianță caldă, alături de noi prieteni! În podgoria întinsă cât vezi cu ochii în valea însorită de la poalele muntelui Dikti, povestea captivantă a vinurilor și a aromelor lor magice vă poartă într-o altă lume, departe de grijile și rutina de fiecare zi...


 

 Bine ați venit în tărâmul Lyrarakis Wines! Veți găsi aici activități interesante pentru vizitatori, cu diverse opțiuni de pachete de degustare și un calendar de evenimente cu acces liber. Prezentările, de înaltă ținută profesională, susnt susținute într-o engleză impecabilă și însoțite de zâmbete autentice!


 

Plimbare prin podgorie, degustare de vinuri în cramă și vizita în pivniță

 În timpul turului cu ghid în podgorie, veți afla informații foarte interesante despre diferitele soiuri de vinuri autohtone, în special despre soiurile albe de „Plyto” și „Dafni”, ambele salvate de la dispariție și reintroduse cu succes pe piață de Lyrarakis. De asemenea, revitalizarea soiului roșu „Mandilary” și crearea vinului cu același nume este una dintre marile reușite al familiei.

 Dacă vizitați podgoria în timpul culesului, sunteți și mai norocoși! Vă veți bucura de dulceața și aromele strugurilor aflați încă pe rug și veți fi ajutați să diferențiați soiurile și caracteristicile acestora.


 

 În muzeul vinului, ambianța vă invită la o scurtă odihnă, timp în care să admirați pereții plini de fotografii de familie, trofee și diplome internaționale. Nu ratați să faceți o poză la expoziția de sticle cu vinuri premiate!



 În cramă, puteți opta pentru degustarea unei selecții de vinuri, asortată cu o gustare clasică - măslinele casei, clasicul pesmet (baxmati) cu ierburi aromatice sau, la cerere, un platou de brânzeturi autohtone.


 


 Pivnița este adevărata comoară a casei, mărturia talentului și a efortului celor două generații de vinificatori Lyrarakis. Aici, ghidul vă va invita să descoperiți diversitatea și originalitatea colecției de vinuri de la fondarea casei de vinuri Lyrarakis până în prezent, rod al cunoștințelor și experienței moștenite, dublate de viziune și creativitate.

 Dintotdeauna, cretanii au asociat alcoolul cu mâncarea, socializarea și relaxarea. Ca ingredient pentru un trai fericit și sănătos, băutul vinului cu moderație, în compania prietenilor sau la evenimentele de familie, este un obicei cu beneficii fizice, psihice și mentale dovedite.



 Au fost cândva vremuri când vinul era băutura războinicilor, un element indispensabil al cultului morții și al onoarei. Se spune că, ritualic, băutura avea puterea de a ”sfinți” cuvântul unui om, de a-i face pe războinici să spună adevărul, iar un jurământ încheiat sub influența cupei de vin împărțite dobândea greutate. Cum spuneau și latinii, „In vino veritas! (în vin se află adevărul) ”.

 Într-o lume a păcii și armoniei, un pahar de vin poate încălzi inimile, elibera secretele sufletului și poate construi punți între oameni... Printre cuvintele celebre despre vin, am găsit acest citat care reflectă perfect esența sa: „Vinul pentru mine este pasiunea. Este familia și prietenii. Este căldura inimii și generozitatea spiritului. ” (Robert Mondavi)


 

 Dacă ajungeți prin regiunea Heraklion, faceți o vizită de degustare la Lyrarakys! Pe lângă experiența memorabilă a poveștilor care se deapănă, aromele, gusturile și emoțiile pe care le strecoară la buza unui pahar, vinul este despre prietenie, convivialitate, stare de bine și dragoste de viață...

Sănătate și Noroc!


DescoperăCreta

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu