Orașul Heraklion - capitala regională și marea poartă către insulă

Cetatea în care mitologia, istoria și prezentul se împletesc

 Situat pe țărmul nordic, într-o poziție geo-strategică importantă în sud-estul Mediteranei și într-un cadru mirific, vegheat de munții Ida (sau Idi) și Dikti, orașul Heraklion este astăzi reședința administrativă a insulei Creta și al cincilea cel mai mare oraș din Grecia, cu o populație de peste 150.000 de locuitori.

 Heraklion este un adevărat ”nod” pe traseul modernului drum național E90 ce parcurge insula de la est la vest pe coasta nordică, fiind dotat cu aeroport, port și o rețea de transport public cu 39 de trasee urbane și interurbane, ce fac legătura cu toate destinațiile și atracțiile principale ale insulei.
  
 Aici este locul în care mitologia, istoria și prezentul se împletesc. Dovezile arheologice arată că așezarea numită Heraklion a apărut probabil în secolul al IX-lea î.Hr., pe colina pe care se află astăzi centrul orașului. Numele provine de la personajul mitologic Idaean Herakles sau Hercules din Muntele Ida (a nu se confunda cu celebrul erou Hercules), un slujitor căruia Zeița Mamă Rhea (sau Geea) i l-a încredințat pe nou-născutul Zeus, pentru a-l ascunde de tatăl său, Titanul Cronos. (Legenda spune că, pentru a-și asigura supremația eternă, Cronos  își devora copiii, singurul supraviețuitor fiind Zeus, ultimul născut. Nefericită de pierderea fiilor și fiicelor sale, Rhea l-a păcălit pe Cronos să înghită o piatră și l-a păstrat pe Zeus ascuns într-o peșteră de pe Muntele Ida, Creta, cunoscută astăzi ca Peștera lui Zeus sau Diktaean Andron.)

 Statisticile oficiale arată că, în ultimii ani, Heraklion a înregistrat cea mai mare creștere a circulației turistice, numărându-se, cu cei aproape 3,4 milioane de vizitatori /an, printre primele 19 destinații din Europa și a doua din Grecia, după capitala Atena. Orașul oferă imaginea unui neprețuit tezaur de valori materiale și spirituale ce merită a fi explorat pe îndelete și, totodată, a nucleului viu economic, social și cultural al insulei Creta.

Urbea metamorfozelor, de la era mitologică la lumea modernă

 Aici veți descoperi rămășițele uimitoarei civilizații minoice din Epoca Bronzului, ce dovedesc nivelul rafinat al arhitecturii, artei, meșteșugurilor și al stilului de viață din timpul celei mai vechi și înfloritoare civilizații de pe teritoriul Europei.

  Perioadele istorice de invazii și ocupații străine și-au lăsat amprenta asupra arhitecturii orașului, creând un mix de stiluri, căruia i se alătură modernele construcții cu design minimalist, de astăzi.  O hoinăreală de o zi cu harta în mână vă vor scoate în cale vechiul port fortificat Koules, emblema locală, zidurile de apărare ale cetății, cândva numită Kandia, bisericile și moscheile etalând frumusețea artei bizantine și islamice, elegantele palate și case venețiene, muzeele cu patrimoniul lor valoros cultural, artistic și științific, centrul vechi al orașului cu piațete aglomerate, clădiri istorice, monumente și parcuri, străduțele înguste cu taverne rustice, terase, cafenele și buticuri, strecurate iscusit printre rândurile suprapuse de case vechi și noi, cocoțate pe colinele însorite sau cu balconașe vesele și pline de flori, privind către mare.

 Chiar dacă-și păstrează aerul de cetate medievală, Heraklion este un oraș modern, vibrant și fascinant, plin de locuri de vizitat și lucruri de făcut. Odată ajuns în centru, nu poți rezista tentației cumpărăturilor, degustărilor de bucătărie cretană prin restaurantele tradiționale sau veseliei vieții de noapte cu petreceri în stil grecesc...

 Promovând creativ agenda de tururi tematice, spectacole în aer liber, carnavaluri, târguri și festivaluri, evenimente cultural-artistice și gastronomice desfășurate pe parcursul întregului an, Municipalitatea se străduiește ca orașul Heraklion să devină o destinație turistică ”all season”, iar vacanțele aici, indiferent de scopul lor, să se transforme într-o experiență memorabilă.

Bine ați venit în Heraklion!

 Obiective turistice din Heraklion


1. Palatul Knossos

 Acoperind o suprafață de 2 hectare, la aproximativ 6 km sud de orașul Heraklion, situl arheologic al Palatului Knossos, aduce la lumină cel mai mare și mai spectaculos dintre toate centrele palațiale minoice găsite în Creta, datând din Epoca Bronzului. Descoperită la sfârșitul sec. al XIX-lea, așezarea Knossos a fost inima rafinatei civilizații minoice, care a atins apogeul în perioada 2700 î.Hr.-1450 î.Hr., astăzi considerată de unii istorici cea mai veche civilizație a Europei. Arhitectura sa complexă, structura robustă multi-etajată, mărturiile activității economice și comerciale intense, artefactele și decorurile somptuoase descoperite în urma săpăturilor arheologice i-au condus pe cercetători la presupunerea că acesta este Labirintul mitic al regelui Minos, fiul lui Zeus și primul rege al Cretei.

2. Fortăreața Koules

 Situată la intrarea în portul vechi și cunoscută astăzi sub numele său turcesc - Koules, Castellum a Mare sau Rocca a Mare  este o faimoasa fortăreață  construită de venețieni la inceputul sec. al XVI-lea, ca punct-cheie al sistemului de fortificații al orașului. După o recentă lucrare de consolidare și restaurare care a durat 6 ani, cetatea a devenit muzeu și reper de marcă al orașului Heraklion. În interiorul muzeului, vizitatorii pot vedea depozitele de alimente și muniții, celulele închisorii, camerele ofițerilor, o moară și o capelă.  Promenada ce pornește de la Koules și înaintează în mare pe o lungime de 2 km, până la far, are o priveliște superbă spre port, fiind zona preferată de localnici pentru plimbare, indiferent de sezon.

3. Zidurile venețiene de apărare 

 Împreună cu fortăreața Koules, zidurile venețiene din Heraklion reprezintă o importantă parte a sistemului strategic defensiv din Creta secolului al XVI-lea. Ridicate ca protecție împotriva invadatorilor otomani, astăzi ele se numără printre cele mai lungi și bine conservate ziduri de apărare din Europa și un model remarcabil de arhitectură și construcții de fortificații din Epoca Medievală. Zidurile se întind pe aproximativ 4,5 km și formează un triunghi cu pasarele magnifice în jurul vechii cetăți a Heraklionului, traversând șapte bastioane în formă de inimă (forturi) și patru porți de acces în cetate. La Bastionul Martinengo, cel mai înalt punct al fortificațiilor, se află mormântul auster al marelui scriitor și filosof cretan Nikos Kazantzakis (1883-1957), cu celebrul său epitaf "Nu sper nimic. Nu mă tem de nimic. Sunt liber", gravat în piatră.

4. Catedrala Agios Titos

 Mergând pe strada pietonală ”25 August”, care începe de la vechiul port, la 100 m pe partea stângă, într-o frumoasă piață, veți vedea maiestuoasa Catedrală Agios Titos (Sf. Titu, una dintre cele mai faimoase clădiri istorice din Heraklion. Ridicată inițial în secolul al X-lea, biserica este probabil cea mai veche din Heraklion, închinată Sfântului Titu, discipol al apostolului Pavel, care a predicat Evanghelia în Creta în timpul stăpânirii romane. Structura actuală este rezultatul unor renovări ce au urmat devastatorului cutremur din 1856 și al seriei de lucrări continuate în 1922. Craniul Sfântului Titu a fost transferat aici de la Veneția în 1956, acum fiind expus într-un relicvar de argint, în capela din aripa de nord a clădirii.

5. Loggia venețiană

 La câțiva pași de Catedrala Agios Titos, de-a lungul străzii 25 August, veți vedea Loggia, cea mai elegantă clădire istorică din Creta, care a supraviețuit din timpul dominației venețiene. Loggia a fost construită în 1626-28 de guvernatorul Francesco Morosini pentru a servi drept centru politic-administrativ și Club al Nobililor. Chiar și turcii au folosit Loggia ca sediu administrativ, după cucerirea Cretei. Când insula și-a recâștigat autonomia, în 1898, clădirea era în stadiu avansat de deteriorare, pe punctul de a se prăbuși. Lucrările de renovare au început în 1915, dar au fost, din păcate, întrerupte de al Doilea Război Mondial. Astăzi, complet renovat, magnificul palat în formă dreptunghiulară cu două etaje, cu un atrium și o sală pentru evenimente, găzduiește Primăria orașului Heraklion. A primit premiul I Europa Nostra în 1987 pentru cel mai bine renovat și conservat monument european al anului.

6. Bazilica Agios Markos

 În piața principală din Heraklion, Eleftherios Venizelos, există una dintre cele mai vechi clădiri istorice din Creta, Vasiliki Agios Markos (Bazilica Sf. Marcu). Fondată în 1239 și dedicată patronului spiritual al Veneției, San Marco, construcția impunătoare, inspirată de rafinata arhitectură venețiană  a vremurilor, a servit, până la marea invazie otomană din 1645, drept catedrală centrală a orașului. După încheierea războiului cu turcii, în 1922, a fost luată sub jurisdicția Băncii Naționale a Greciei, iar din de 1956, când a suferit un proces de restaurare și reconstrucție, găzduiește Galeria Municipală de Artă. Aici sunt organizate frecvent expoziții și evenimente pe teme de cultură și istorie locală.

7. Liontaria - Fântâna Leilor


 Fântâna Morosini, cunoscută popular ca Liontaria (Fântâna Leilor), unul dintre cele mai renumite monumente arhitecturale din Heraklion rămase din epoca stăpânirii venețiene, este situată în Piața Eleftherios Venizelos, foarte aproape de Loggia și Bazilica Agios Markos. Inaugurată în aprilie 1628 de guvernatorul Morosini, fântâna aproviziona cetatea cu apa adusă de pe muntele Yuchta printr-un apeduct subteran lung de 15 km. Întreaga strucură a rezistat peste secole, apa izvorând aproape neîntrerupt prin gurile celor patru lei ce decorează fântâna. Inițial, a existat in vârf o statuie impozantă a zeului Poseidon, distrusă probabil în timpul unui cutremur.

8. Catedrala Agios Minas


 Fondată în 1862, Biserica Agios Minas este cea mai mare Catedrală Ortodoxă contemporană din Creta și una dintre cele mai mari din Grecia, servind ca sediu al arhiepiscopului Cretei. Este închinată Sfântului Mina mucenic și făcător de minuni (285-309 d.Hr.), cel ce a fost invocat de localnici prin rugăciuni să protejeze orașul în timpul ocupației otomane. Prima biserică dedicată Sfântului Mina, datând din 1735, este situată în apropierea catedralei. Și astăzi, Agios Minas este considerat sfântul ocrotitor al Heraklionului, fiind sărbătorit în fiecare an pe 11 noiembrie prin slujbe și ceremonialuri la care participă locuitorii întregului oraș.

9. Muzeul de Arheologie



 Situat în centrul orașului, într-o clădire modernistă ridicată chiar înainte de începerea celui de-al Doilea Război Mondial, Muzeul de Arheologie din Heraklion este unul dintre cele mai mari și mai importante muzee de acest fel din Grecia și printre cele mai valoroase din Europa. Aici veți găsi artefacte reprezentative care acoperă o perioadă cronologică de peste 5.500 de ani, din Neolitic până în Epoca Romană, precum și o colecție de artă minoică, unică la nivel mondial. Clădirea cu două etaje are 27 de galerii, o galerie pentru prezentări audio-vizuale, laboratoare, o cafenea și un magazin de suveniruri. Dacă sunteți curioși să explorați miracolele tehnologice ale antichității grecești, faceți-vă timp pentru a vizita și Muzeul Tehnologiei Grecești Antice Kotsanas, situat în apropiere.

10. Muzeul de Istorie

  Heraklion găzduiește și Muzeul de Istorie al Cretei, unul dintre vizitate obiective turistice din insulă. A fost fondat de Societatea de Studii Istorice Cretane în 1953 și este amplasat într-o clădire cu două etaje, cu arhitectură de inspirație neoclasică, ce a fost extinsă cu o aripă modernă în anii ‘70. Muzeul găzduiește colecții de vestigii arheologice, istorice și etnografice ale insulei Creta, de la începuturile Creștinismului până în epoca modernă. De asemenea, puteți admira aici tabloul lui El Greco „Vedere către Muntele Sinai și Mănăstirea Sf. Ecaterina”, precum și manuscrise și obiecte personale ale scriitorului național Nikos Kazantzakis, autorul celebrului roman ecranizat ”Zorba Grecul”.



 

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu