Rethymno: bijuteria și inima culturală a Cretei

 

Moștenirea arhitecturală - între rafinamentul venețian și opulența otomană 

 Situat aproximativ la jumătatea distanței dintre Heraklion și Chania, Rethymnon sau Rethymno este orașul reședință al regiunii administrative cu același nume și una dintre stațiunile cele mai apreciate de pe coasta nordică a insulei. Construit pe un promontoriu ce înaintează aproape 700 metri în mare, Rethymno este învăluit de albastrul feeric al Mediteranei și străjuit la sud de Vârful Vrysina (858 m), oferind peisaje magnifice, în orice direcție ai privi. 

 Nu doar pentru cadrul natural pitoresc, ci și pentru bogăția sa culturală, Rethymno este destinația perfectă pentru o vacanță de neuitat. Confluența arhitecturii medievale venețiene cu cea otomană și cea tradițională cretană este fascinantă, creând în identitatea modernă a orașului o veritabilă hartă cu obiective turistice de neratat.

 Puteți porni în explorarea orașului vizitând Fortezza, fortăreața din secolul al XVI-lea, foarte bine conservată, ce străjuiește orașul vechi, iar apoi coborâți spre inima cetății. Cu arhitectura sa de influență venețiană și păienjenișul de străduțe ce ascund vechi case transformate în restaurante, cafenele, baruri, buticuri și galerii de artă și  cu micile piațete ornate cu fântâni, statui și monumente, orașul istoric pare în întregime o bijuterie medievală. Printre clădirile rămase din perioada otomană, Moscheea Neratze cu minaretul său falnic își pune amprenta orientală în spectacolul urban, ca o mărturie a trecutului multicultural.  

 Unul dintre cele mai atractive locuri este portul venețian, mărginit de taverne și terase cochete, de unde puteți admira vaselele pescărești multicolore și farul egiptean, un faimos reper turistic al orașului. În timp ce aleile orașului sunt o adevărată invitație la plimbare și cumpărături mai ales la orele serii, Parcul Municipal, organizat ca o grădină botanică, oferă în timpul zilei o oază de verdeață unde localnicii sau se retrag  la umbră și la șuetă cu prietenii. 

 Rethymno este binecuvântat cu una dintre plajele cele mai lungi și cu cel mai fin nisip din insulă unde, după o zi de leneveală la soare, plăcerea supremă este o plimbare cu picioarele desculțe, scăldat în lumina romantică a amurgului. Din vecinătatea vechiului port, se întinde spre est plaja centrală a orașului, o fâșie de nisip lungă de 4 km, bine amenajată și niciodată prea aglomerată. Plaja se întinde mult în afara orașului, până în dreptul satului Skaleta, pe o distanță de 12 km.

 Rethymno este declarat oficial ”așezare tradițională” și obiectiv istoric protejat, numărându-se printre cele mai bine conservate orașe medievale din Grecia. De fapt, Rethymno este o adevărată capitală culturală a insulei Creta. Muzeul de Arheologie adăpostește artefacte prețioase, datând din Neolitic până în Epoca Romană, în timp ce Muzeul de Etnografie și Folclor găzduiește numeroase colecții și expoziții temporare. Iubitorii de evenimente culturale se pot bucura de Festivalul Renascentist din luna octombrie, cu reprezentații de teatru și concerte de muzică clasică, programul de concerte al orchestrei simfonice și corului filarmonicii locale și mult-îndrăgita, vesela și strălucitoarea Paradă a Carnavalului, ce precede Postul Paștelui Ortodox.

  Merită apreciată grija administrației locale de a dezvolta un turism sănătos și sustenabil, urmărind conservarea vestigiilor și a moștenirii culturale și încurajând și promovând tradiționala ospitalitate a localnicilor, astfel încât orice vizitator să se simtă ca acasă și să se îndrăgostească de acest oraș minunat, încă de la prima vedere.

Citadela unei istorii dramatice și a unei bogate moșteniri culturale

 Atestat istoric ca așezarea "Rithymna” încă din perioada post-minoică  (1350-1250 î.Hr.),  orașul a cunoscut de-a lungul veacurilor, ca și întreaga insulă, o istorie dramatică, plină de bătălii, asedii, revoluții și masacre, în care ocupațiile romană, arabă, bizantină și mai apoi, venețiană și otomană, s-au înlăturat și succedat, lăsându-și, fiecare, amprenta sa distinctă asupra arhitecturii și patrimoniului cultural local. 

 Se pare că orașul Rethymno a reușit să renască, precum legendara pasăre Phoenix, după două mari încercări istorice: prima, în anul 1571, în înfloritoarea epocă venețiană, cănd a suferit un violent atac pirateresc, soldat cu un incendiu devastator ce a distrus aproape întreaga cetate iar, a doua, mai târziu, în contextul celui de-al Doilea Război Mondial, când a fost bombardat de armata germană nazistă, în timpul confruntărilor pe care istoricii le-au consemnat drept ”Bătălia pentru Creta” din mai – iunie 1941.

 Astăzi, grație dezvoltării industriei turismului și ospitalității, bătrânul oraș Rethymno a înflorit din nou, atrăgând turiști din toată lumea pentru vacanțe de relaxare, dar și sejururi tematice, pe tot parcul anului.

Bine ați venit în Rethymno!

 

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu