Carnavalul din Creta, istorie și tradiție / Video



(Video de la Parada Carnavalului din Rethymno)

Carnavalul - între istorie, tradiție și modernitate

 Poporul elen este moștenitorul unei culturi bogate și a unui mod de viață patriarhal, în care tradițiile și sărbătorile onorează valori atemporale, cum ar fi legătura dintre oameni și natură, devotamentul religios și patriotismul. Aceste valori sunt adânc înrădăcinate în credința otodoxă și sunt celebrate cu un profund sentiment de mândrie națională.

 Fidelă obiceiurilor străbune și, în egală măsură, creativă și petrecăreață, națiunea greacă a adunat de-a lungul istoriei un calendar bogat de sărbători laice și religioase, multe dintre ele, cu origini și semnificații care astăzi abia se mai cunosc. De la anticele serbări sub patronajul lui Dionysos - zeul vinului, al teatrului, festivalurilor și plăcerilor, marcate cu ospețe și reprezentații sportive și artistice, la coloratele mascarade, parade și carnavaluri de inspirație venețiană ale Evului Mediu, și până la ritualicele și pioasele praznicuri ortodoxe, toate se regăsesc astăzi în felul în care grecii știu să se bucure de viață și evenimentele majore ale ei.

 Chiar și pentru societatea modernă, încheierea  sezonului de iarnă și întâmpinarea primăverii este una din perioadele importante ale anului, tradiționala sărbătoare numită “Apokries” (Carnavalul), fiind la confluența dintre calendarul astronomic - ce marchează regenerarea naturii și începerea noului an agricol - și calendarul religios, în care evenimentul central este Paștele, Sărbătoarea Învierii Mântuitorului. 

“Apokries” / ”Karnavali”, trei săptămâni de festinuri și petreceri 

  Conform tradiței, la sfârșit de februarie - început de martie, are loc ”Apokries” sau ”Karnivali”, (în greacă ”apohi apo kreas”/ în latină ”carnis levare”  însemnând  ”fără carne”), o perioadă de trei săptămâni (numită și ”Triodinom”) premergătoare Postului Paștelui ("Sarakosti”), cel mai lung post ortodox al anului, care aduce zece săptămâni de abținere de la hrană grea și petreceri. Apokries (Carnavalul) începe cu săptămâna numită „Prophonis” în care familiile își fac o aprovizionare consistentă de hrană. A doua săptămână se numește "Kreatini" (Săptămâna cărnii), fiind ultima în care se mai consumă carne. A treia săptămână se numește „Tyrini” sau „Tyrofagou” (Săptămâna brânzeturilor) în care se mănâncă doar produse lactate, până în ajunul Postului Mare. 

  În acest interval de timp, în orașe și sate, au loc o mulțime de serbări și petreceri cu măști, organizate de școli, firme și instituții culturale. Cu susținerea administrațiilor locale, se organizează concursuri, ateliere, expoziții sau spectacole de dans, muzică și teatru, desfășurate pe străzi și în piețe – evenimente ce antrenează localnicii, cu mic cu mare, trezind curiozitatea și admirația turiștilor prezenți.

   Apokries este un festival popular cu muzică, distracție și mâncare din abundență. În săptâmâna a doua, când începe postul de carne, grecii sărbătoresc savurosul Tiknopemti -”Joia Grătarelor”  (tsikno” înseamnă fum de grătar, iar ”pemti” joi), o zi de festin cu famila, prietenii și vecinii, în care grătarele cu frigărui (”souvlaki”) sfârâie prin curți, pe străzi sau la terasele tavernelor, de regulă, însoțite de muzică în boxe, sau recitaluri live. Tsiknopemti continuă până seara târziu cu un spectacol artistic oferit de școlile de dans și de trupele de tineri dansatori amatori, pe o scenă amenajată în piața publică.

Parada Carnavalului – o adevărată producție stradală de coregrafie, sunet, povești și personaje

 În acest context, marea atracție a sezonului este “Parada Carnavalului”, ce încheie în mod vesel, colorat și zgomotos cele trei săptămâni de festivități și are loc în mai toate orașele mari din Grecia si Creta, în ultima duminică dinainte de post.

 În pregătirea paradei, grupuri de prieteni și colegi se adună pentru a forma echipaje, hotărându-se asupra costumațiilor și a carului alegoric reprezentativ. Găsirea tematicii și producția costumelor, figurinelor și mascotelor poate dura câteva luni. Pe site-ul evenimentului, încă din ianuarie, fiecare grup invită și alți membri să i se alăture, deoarece la încheierea paradei, echipa cea mai ingenioasă și numeroasă  este premiată. 

 Dedicate spiritului acestei sărbători tradiționale, Municipalitățile orașelor organizează - pe arterele principale care devin pietonale și în zona centrului civic -  festivitatea propriu-zisă cu marșul echipelor, stații de amplificare pentru muzică si MC, echipe de animatori și o mulțime de activități distractive. Pentru a încuraja turiștii și vizitatorii, participarea este liberă, iar pentru gestionarea afluxului de oameni și autoturisme, sunt pregătite din timp căi de acces dirijate și parcări suplimentare gratuite.

 Carnavalurile cretane se țin, de regulă, în localitățile Souda, Paleochora, Kalyves, Kastelli / Kissamos, Malia și în capitala regională Heraklion, dar cel mai renumit ca anvergură este Carnavalul din Rethymno, o spectaculoasă “producție” stradală de coregrafie, sunet, povești și personaje, cu o evidentă amprentă venețiană. Găsiți detalii despre Carnavalul din Rethymno pe website-ul oficial al evenimentului.  

 Am avut bucuria să participăm la această aventură în Rethymno, lăsându-ne fascinați și amuzați de energia carnavalului, pierzându-ne pașii printre zecile de care alegorice și miile de oameni costumați, mărșăluind dansând veseli pe străzi, așa cum vedeți în materialul nostru video.         

“Lunea Curată”, sărbătoare națională, prima zi a Postului Paștelui

  A doua zi după Carnaval este sărbătoare națională și zi liberă pentru greci, numită Kathara Deftera“Lunea curată”  (“katharos”= curat, “deftera” = luni ), ce marchează încheierea perioadei de petreceri. Oficial, în această zi începe Postul, ”Sarakosti”, în care, timp de 49 de zile până la Paștele Ortodox, în mod tradițional, nu se consumă carne, pește, ouă, produse lactate sau ulei. Semnificația spirituală a zilei este curățarea trupului și sufletului, pentru a începe postul cu inima ușoară și gânduri bune, în strădania fiecăruia de a-și îndrepta modul de viață către sfințenie, echilibru și înțelepciune.

 Celebrând sosirea primăverii, cretanii dedică această zi activităților de familie în aer liber: excursie pe munte sau plimbare pe plajă, picnic la iarbă verde cu mâncare vegetariană, alături de tradiționalele preparate din fructe de mare, concurs de înălțat zmee și concerte gratuite, oferite de fanfara orașului și de artiști și formații muzicale locale.

 Creta este o destinație irezistibilă, chiar și în timpul iernii!  Luați-vă cel mai trăznit costum de carnaval, amestecați-vă printre localnici și intrați in atmosfera strălucitoare și amuzantă a paradei! Nu uitați fluierul și punga de confetti!

Kales Apokries! / Petrecere frumoasă, de Carnaval! 

Vă puteți delecta cu câteva fotogafii de la Parada Carnavalului din Rethymno, deschizând acest album fotografic.


Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu