Carnavalul din Creta, istorie și tradiție / Video(Video de la Parada Carnavalului din Rethymno)

Carnavalul din Creta, între istorie, tradiție și modernitate

 Poporul elen este moștenitorul unui patrimoniu cultural și al unui stil de viață patriarhal, în care tradițiile și sărbătorile reflectă valori nemuritoare, precum simbioza oamenilor cu natura și ciclurile ei, sentimentele religioase și credința creștin-otodoxă și, nu mai puțin, patriotismul și mândria națională. 

 Fideli obiceiurilor străbune și, în egală măsură, creativi și iubitori de petreceri, locuitorii insulei Creta au adunat, de-a lungul istoriei, un calendar bogat de sărbători laice și religioase, multe dintre ele, cu origini și semnificații care, astăzi, abia se mai cunosc. De la anticele serbări sub patronajul lui Dionysos - zeul vinului, al teatrului, al festivalurilor și al plăcerilor, marcate cu ospețe și reprezentații  sportive și artistice, la coloratele mascarade, parade și carnavaluri de inspirație venețiană ale Evului Mediu, și până la ritualicele și pioasele praznicuri ortodoxe, toate se regăsesc astăzi în felul în care cretanii știu să celebreze viața și evenimentele majore ale ei.

 Chiar și pentru societatea modernă, încheierea  sezonului de iarnă și întâmpinarea primăverii este una din perioadele importante ale anului, tradiționala sărbătoare numită “Apokries” - “Carnavalul”, fiind la confluența dintre calendarul astronomic ce marchează regenerarea naturii și începutul unui nou an agricol și de calendarul religios, în care evenimentul central este Sărbătoarea Învierii lui Isus sau Paștele.

“Apokries” / ”Karnavali”, trei săptămâni de festinuri, petreceri și mascarade

 În tradiția ortodoxă locală, la sfârșit de februarie - început de martie, timp de trei săptămâni premergătoare Postului Paștelui, are loc ”Apokries” sau ”Karnivali”, ”Carnavalul” (în greacă ”apoxh apo kreas”, în latină ”carnem levare”  însemnând  ”fără carne”), în fapt, o perioadă de pregătire pentru următoarele zece săptămâni de abținere de la hrană grea și petreceri, impusă de cel mai lung post al anului. Cele trei săptămâni ale carnavalului se mai numesc și ”Triodinom”. Prima săptămână se numește „Prophonis” când se anunță că Apokries a început și familiile își fac provizii pentru această perioadă. A doua săptămână se numește "Kreatini" (Săptămâna cărnii), fiind ultima în care se mai consumă carne. A treia săptămână se numește „Tyrini” sau „Tyrofagou” (Săptămâna brânzeturilor) în care se mănâncă doar produse lactate, până în ajunul Postului Mare.

 În acest interval de timp, în orașe și sate, au loc o mulțime de evenimente private sau publice – petreceri, serbări și mascarade, organizate de școli, firme și instituții culturale, în special adresate familiilor și copiilor. Cu susținerea administrațiilor locale, se organizează diverse concursuri, ateliere, expoziții sau spectacole de dans, muzică și teatru, desfășurate pe străzi și în piețe – evenimente ce antrenează localnicii, cu mic cu mare, trezind curiozitatea și admirația turiștilor prezenți.

 Apokries este un festival vibrant de muzică, distracție și mâncare din abundență.  În a doua săptămână, când, conform tradiției ortodoxe, începe postul de carne ce durează până la Paști, grecii sărbătoresc savurosul ”Tiknopemti”/ ”Joia Grătarelor” („tsikno” înseamna mirosul de fum de grătar, ”pemti” este joi), o zi de festin cu famila, prietenii și vecinii, în care grătarele cu frigărui (”souvlaki”) sfârâie prin curți, pe străzi sau la terasele tavernelor, de regulă, însoțite de muzică în boxe sau recitaluri live. Tsiknopemti continuă până seara târziu cu un spectacol artistic oferit de școlile de dans și de trupele de tineri dansatori amatori, pe o scenă strălucitoare, amenajată în piața publică.

Parada Carnavalului – o adevărată producție stradală de coregrafie, sunet, povești și personaje

  În acest context, marea atracție a sezonului este “Parada Carnavalului”, ce încheie în mod vesel, colorat și zgomotos, cele trei săptămâni de festivități și are loc în penultima sau ultima zi de duminică, în mai toate orașele mari din Grecia si Creta.

 În pregătirea paradei, grupuri de prieteni și colegi se adună pentru a forma echipaje și decid asupra temei costumațiilor lor și a carului alegoric care îi insoțește. Brainstorming-ul pentru concept, producția costumelor, figurinelor și mascotelor poate dura câteva luni. Pe site-ul evenimentului, încă din ianuarie, fiecare grup invită și alți membri să i se alăture, deoarece la încheierea paradei, echipa cea mai originală și numeroasă  este premiată. (www.rethymnocarnival.gr)

 Dedicate spiritului acestei sărbători tradiționale, Municipalitățile orașelor organizează, pe arterele principale care devin pietonale și în zona centrului civic, festivitatea propriu-zisă cu marșul echipelor, stații de amplificare pentru muzică si MC, echipe de animatori și o mulțime de activități distractive. Pentru a încuraja turiștii și vizitatorii, participarea este liberă, iar pentru gestionarea afluxului de oameni și autoturisme, sunt pregătite din timp căi de acces dirijate și parcări suplimentare gratuite.

 Carnavalurile cretane se țin, de regulă, în localitățile Souda, Paleochora, Kalyves, Kastelli / Kissamos, Malia și în capitala Heraklion, dar cel mai renumit ca anvergură este Carnavalul din Rethymno, o spectaculoasă “producție” stradală de coregrafie, sunet, povești și personaje, cu o evidentă amprentă venețiană. Am avut bucuria să participăm la această aventură în Rethymno, lăsându-ne fascinați și amuzați de energia carnavalului, pierzându-ne pașii printre zecile de care alegorice și miile de oameni costumați, mărșăluind dansând veseli pe străzi, așa cum vedeți ăn materialul nostru video.         

“Lunea Curată”, sărbătoare națională, prima zi a Postului Paștelui

 A doua zi după Carnaval, este sărbătoare națională, o zi liberă pentru greci, numită “Lunea curată” - “Kathari Deftera” (“katharos”= curat, “deftera” = luni ), ce marchează încheierea perioadei de petreceri. Oficial, în această zi începe Postul, ”Sarakosti”, în care, timp de 49 de zile până la Paștele Ortodox, în mod tradițional, nu se consumă carne, pește, ouă, produse lactate sau ulei. Semnificația spirituală a zilei este curățarea trupului și sufletului, pentru a începe postul cu inima ușoară și gânduri bune, în strădania fiecăruia de a-și îndrepta modul de viață către sfințenie, echilibru și înțelepciune.

 Celebrând sosirea primăverii, cretanii dedică această zi activităților de familie, în aer liber: excursie pe munte sau plimbare pe plajă, picnic la iarbă verde cu mâncare vegetariană, alături de tradiționalele preparate din fructe de mare, concurs de înălțat zmee și concerte gratuite, oferite de fanfara orașului și de artiști și formații muzicale locale.

 Dacă doriți să vizitați Grecia în timpul iernii și vă place să vă distrați, Creta este o destinație irezistibilă!  Luați-vă cel mai simpatic sau trăznit costum de carnaval, amestecați-vă printre localnici și intrați in atmosfera strălucitoare a paradei! Nu uitați fluierul și punga de confetti!

Kales Apokries! / Petrecere frumoasă, de Carnaval! 

Vă puteți delecta cu câteva fotogafii de la Parada Carnavalului din Rethymno, deschizând acest album: PHOTOS


Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu