RETHYMNOUn melanj pitoresc între stilul medieval venețian și cel tradițional cretan 

 Rethymnon/ Rethymno este capitala regiunii administrative cu același nume și unul din orașele-stațiune cele mai apreciate de pe coasta nordică a insulei, situat la 80 km vest de Heraklion și 68 km est de Chania. Încadrat de albastrul intens și hipnotic al Mediteranei și vegheat la sud de Vârful Vrysina (858 m), Rethymno este singurul oraș din Creta construit pe un promontoriu ce înaintează aproape 700 metri în mare, beneficiind de o poziție care îi conferă avantajul unor peisaje de o frumusețe aparte, în orice direcție ai privi. 

 Rethymno  este destinația ideală pentru vizitatorii care doresc să exploreze dintr-o privire bogăția arhitecturală și culturală și frumusețile naturale ale insulei. Obiectivele principale sunt portul venețian cu vase pescărești și iahturi de agrement, mărginit de taverne și terase cochete de la care se poate admira panorama multicoloră a orașului, farul egiptean - simbolul orașului - și fortăreața medievală cu ziduri de apărare în formă de stea ce împrejmuiește orașul vechi, foarte bine conservat. Cu arhitectura sa pitorească, de influență venețiană și păienjenișul de străduțe ce ascund vechi case transformate în restaurante, cafenele, baruri, buticuri și galerii de artă și romanticele piațete cu fântâni, statui și monumente, orașul istoric pare în întregul său, o bijuterie aristocratică. Iar serile în Rethymno sunt o adevărată invitație la plimbare și cumpărături.

 Orașul Rethymno este declarat așezare tradițională și obiectiv istoric protejat și, în plus, este considerat o adevărată capitală culturală a insulei Creta. Iubitorii de evenimente culturale se pot bucura de expozițiile găzduite Muzeul de Etnografie și Folclor, Festivalul Renascentist din luna octombrie, cu reprezentații de teatru și concerte de muzică clasică, programul de concerte al orchestrei simfonice și corului filarmonicii locale și mult-îndrăgita, vesela și strălucitoarea Paradă a Carnavalului, festivitate stradală tradițională a sfârșitului de iarnă, ce precede Postul Paștelui Ortodox.

 Rethymno este binecuvântat cu una dintre plajele cele mai lungi și cu cel mai fin nisip din insulă unde, după o zi de leneveală la soare, plăcerea supremă este o plimbare cu picioarele desculțe, scăldat în lumina romantică a amurgului... La 500 m de centrul vechi, pornind din apropierea vechiului port venețian, se întinde spre est plaja orașului, lungă de 4 km, bine organizată și niciodată prea aglomerată. Plaja continuă în afara orașului, fiind, de fapt, capătul terminal al golfului Rethymno, lung de 12 km.

  Merită apreciată grija administrației locale de a dezvolta un turism sănătos și sustenabil, urmărind conservarea vestigiilor și a moștenirii culturale și încurajând și promovând tradiționala ospitalitate a localnicilor, astfel încât orice vizitator să se simtă ca acasă și să se îndrăgostească de acest oraș minunat, încă de la prima vedere.

Citadela unei istorii dramatice și a unei bogate moșteniri culturale

 Atestat istoric ca așezarea "Rithymna” încă din perioada post-minoică  (1350-1250 I.H.),  orașul a cunoscut, de-a lungul veacurilor, ca și întreaga insulă, o istorie dramatică, plină de bătălii, asedii, revoluții și masacre, în care ocupațiile romană, arabă, bizantină și mai apoi, venețiană și otomană, s-au înlăturat și succedat, lăsându-și, fiecare, amprenta sa distinctă asupra arhitecturii și patrimoniului cultural local. 

 Se pare că orașul Rethymno a reușit să renască, precum legendara pasăre Phoenix, după două mari încercări istorice: prima, în anul 1571, în înfloritoarea epocă venețiană, cănd a suferit un violent atac pirateresc, soldat cu un incendiu devastator ce a distrus aproape întreaga cetate iar, a doua, mai târziu, în contextul celui de-al Doilea Război Mondial, când a fost bombardat de armata germană nazistă, în timpul confruntărilor pe care istoricii le-au consemnat drept ”Bătălia pentru Creta” din mai – iunie 1941.

 Astăzi, grație dezvoltării industriei turismului și ospitalității, bătrânul oraș Rethymno a înflorit din nou, atrăgând turiști din toată lumea pentru vacanțe de relaxare, dar și sejururi tematice, pe tot parcul anului.

Bine ați venit în Rethymno!