"Lunea Curată" cu Zmeie Dansând pe Cer / VideoKathara Deftera / Lunea Curată, prima zi a Postului Mare în Biserica Ortodoxă Greacă 

 Anual, cu șapte săptămâni înainte de Sărbătoarea Paștelui și imediat după Parada Carnavalului, cretanii, precum toți grecii, sărbătoresc ”Kathara Deftera”, ”Lunea Curată”, zi de mare semnificație spirituală și o importantă tradiție, ce marchează intrarea în Postul Mare. Kathara Deftera face parte din calendarul zilelor naționale ale Greciei, dar ca și celelate sărbători religioase care preced Paștele Creștin-Ortodox, data este variabilă, căzând de obicei în luna martie.

 Această zi reprezintă, de asemenea, sfârșitul celor trei săptămâni de festivități ale carnavalului (Apokries) caracterizate de distracții și excese alimentare, invitând creștinii să renunțe la obiceiurile rele și nesănătoase.  Este începutul Postului Mare de 48 de zile, cel mai lung și mai aspru din punct de vedere alimentar, la greci cunoscut sub numele de „Sarakosti”, care se încheie în Sâmbăta Mare, în Noaptea Învierii.

 Potrivit rânduielilor bisericești, postul amintește de suferințele lui Hristos pe cruce. Astfel, în această perioadă, nu se fac nunți și botezuri, iar petrecerile sunt considerate nepotrivite. Postul Mare este, de asemenea, asociat cu o perioadă de curățare a minții și a corpului. Credincioşii se abţin de la anumite alimente, precum carne, ouă, pește, lactate și adoptă o atitudine spirituală, fiind îndemnați să-și purifice și să-și înalțe sufletul prin rugăciune și fapte bune.

 Alimentele pe care grecii le consumă în perioada de Sarakosti includ în principal feluri de mâncare vegetariene, precum și crustacee și moluște. Un obicei larg răspândit de Kathara Deftera este consumul unei pâini nedospite cunoscută sub numele de „Lagana” (Λαγάνα) care este coaptă doar în această zi. Este însoțită de „taramosalata” (pastă de icre), fructe de mare, leguminoase, măsline, salate, murături, dolmades (tradiționalele sărmăluțe fără carne), chiftele de năut prăjite fără ulei sau o supă de fasole din soiul ”gigantes”, iar ca desert se consumă halva, o combinație irezistibilă de susan, tahini și miere sau, în varianta cretană - o fiertură îndulcită de griș și migdale măcinate, garnisită cu scorțișoară.

 Fiind sărbătoare națională, de Kathara Deftera, în toate orașele și satele, administrațiile locale organizează evenimente și activități speciale în cadrul cărora localnicii de toate vârstele se bucură de programe de muzică populară tradițională, dans și mâncare vegetariană delicioasă. Este o zi pentru familie, rude și prieteni, iar dacă vremea este frumoasă, majoritatea grecilor o petrec în afara casei, preferând excursiile în natură sau picnicurile la iarbă verde.

 Kathara Deftera se consideră că marchează începutul primăverii. În atmosfera veselă, înălțatul zmeielor de asemenea face parte din tradiție, simbolizând aspirația sufletului spre Divin, fiind un frumos obicei care umple peisajele de veselie și colorează cerul cu o simfonie de culori strălucitoare. Dansul zmeielor în vânt, mânuite cu dibăcie de copii și părinți ce se întrec în a le menține în aer mai mult și cât mai sus, este o adevărată delectare pentru ochii admiratorilor…  Sperăm să vă bucurați de videoclipul nostru artistic cu zmeiele din Heraklion!

 Cu atmosfera sa ludică și specialitățile culinare apetisante, Kathara Defterera oferă cretanilor ocazia perfectă pentru o evadare în aer liber, în același timp întreținând vii tradițiile culturale și religioase moștenite de nenumărate generații.

Kali Sarakosti! / Post binecuvântat!


Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu