"Lunea Curată" cu Zmeie Dansând pe Cer / Video



Kathara Deftera / Lunea Curată, prima zi a Postului Mare  

 Anual, cu șapte săptămâni înainte de Sărbătoarea Paștelui și imediat după Parada Carnavalului, cretanii, precum toți grecii, sărbătoresc ”Kathara Deftera”, ”Lunea Curată”. Fiind o zi de mare semnificație spirituală și o importantă tradiție ce marchează începerea Postului, Kathara Deftera face parte din calendarul sărbătorilor naționale ale Greciei. Ca și celelalte sărbători religioase care preced Paștele Ortodox, data este variabilă, căzând de obicei la sfârșit de februarie sau în martie.

 Această zi reprezintă, de asemenea, încheierea celor trei săptămâni de festivități ale carnavalului (Apokries) caracterizate de distracții și excese alimentare, invitând creștinii să renunțe la obiceiurile nesănătoase. Este începutul Postului Mare de 40 de zile („Sarakosti”) urmat de Săptămâna Patimilor, care se va încheia în Sâmbăta Mare, în Noaptea Învierii.

 Potrivit rânduielilor bisericești, postul amintește de suferințele lui Hristos pe cruce. Astfel, în această perioadă, nu se fac nunți și botezuri, iar petrecerile sunt considerate nepotrivite. Postul Mare este, de asemenea, asociat cu o perioadă de curățare a minții și a corpului. Credincioşii se abţin de la anumite alimente, precum carne, ouă, pește, lactate și adoptă o atitudine spirituală, fiind îndemnați să-și purifice și să-și înalțe sufletul prin rugăciune și fapte bune.

 Alimentele pe care grecii le consumă în perioada de Sarakosti includ în principal preparate vegetariene, precum și crustacee și moluște. Un obicei larg răspândit de Kathara Deftera este consumul unei pâini nedospite cunoscută sub numele de „Lagana” care este coaptă doar pentru această zi. Este însoțită de hrană rece, precum „taramosalata” (pastă de icre), fructe de mare, leguminoase, măsline, salate, murături, ”dolmades” (tradiționalele sărmăluțe fără carne), chiftele de năut prăjite fără ulei sau o iahnie de fasole din soiul ”gigantes”, iar ca desert se consumă ”halva”, o combinație irezistibilă de susan, tahini și miere sau, în varianta cretană, o fiertură de griș și migdale măcinate, îndulcită cu miere și garnisită cu scorțișoară.

 Fiind sărbătoare națională, de Kathara Deftera, în toate orașele și satele, administrațiile locale organizează evenimente în cadrul cărora localnicii de toate vârstele se bucură de programe de muzică populară tradițională, dans și delicioasă mâncare vegetariană. Este o zi pentru familie, rude și prieteni, iar dacă vremea este frumoasă, majoritatea grecilor o petrec în afara casei, preferând excursiile în natură sau picnicurile la iarbă verde.

 Kathara Deftera se consideră că marchează începutul primăverii. În atmosfera veselă, înălțatul zmeielor de asemenea face parte din tradiție, simbolizând aspirația sufletului spre Divin, fiind un frumos obicei care umple peisajele de veselie și colorează cerul cu o simfonie de culori strălucitoare. Dansul zmeielor în vânt, mânuite cu dibăcie de copii și părinți ce se întrec în a le menține în aer mai mult și cât mai sus, este o adevărată delectare pentru ochii privitorilor…  

 Cu atmosfera sa ludică și mâncărurile specifice, Kathara Defterera oferă cretanilor ocazia perfectă pentru o evadare în aer liber, în același timp întreținând vii tradițiile culturale și religioase moștenite de nenumărate generații.

Sperăm să vă bucurați de videoclipul nostru artistic cu zmeiele din Heraklion!

Kali Sarakosti! / Post binecuvântat!


Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu