Delicioase tradiții cretane de Crăciun și Anul Nou


Sărbători de iarnă pline de răsfățuri dulci și condimente festive

 Sezonul de iarnă, marcat de mult-așteptatele sărbători ale Crăciunului, Anului Nou și Bobotezei, aduc noi savori în bucătăriile și pe mesele cretanilor, oferind totodată turiștilor posibilitatea de a explora tradițiile culinare ale Cretei. Dulciurile ocupă un loc special în meniul acestei perioade, încheind mesele sărbătorești de familie, fiind oferite ca gustare oaspeților casei, sau însoțind aroma băuturilor calde, de la cafenelele din oraș.    

 Îmbrăcate în decoruri vesele de Crăciun, cofetăriile, brutăriile și supermarketurile își etalează sortimentele de fursecuri și prăjituri specifice sezonului. Dar adevărata bucurie și plăcere care dă de lucru gospodinelor în preajma sărbătorilor de iarnă, inundând casele cretanilor cu mirosuri îmbătătoare, este obiceiul pregătirii dulciurilor tradiționale, urmând  ”rețeta de familie” moștenită de la părinți și bunici.

 Respectând tradiția creștină si regulile alimentare ale Postului Crăciunului, grecii - mai  ales vârstnicii și cei ce locuiesc în mediul rural, elimină temporar din dietă produsele din carne, lapte, ouă și  alcoolul. În mod firesc, multe rețete de dulciuri de post conțin, pe lângă făină și zahăr, ingrediente precum uleiul de măsline, mierea, siropul de portocale, condimente dulci, diferite feluri de nuci și semințe, urmând ca pentru masa de Crăciun și de Revelion să fie preparate prăjiturele și deserturi ce conțin ouă, lapte, unt și  brânză.

 Iată câteva din dulciurile tradiționale de Sărbători, pe care le puteți savura dacă ajungeți în vacanța de iarnă în Creta:

1. Melomakarona / Fursecuri însiropate în miere

 Melomakarona, un soi de fursecuri în formă de ou, însiropate în miere și ornate cu nucă pisată, reprezintă unul dintre cele mai populare și delicioase deserturi din Creta și Grecia, în perioada Sărbătorilor de iarnă. Au în compoziție făină, griș, ulei de măsline, suc de portocale, coajă rasă de portocale și scorțișoară.  După scoaterea din cuptor, fursecurile sunt înmuiate într-un sirop preparat dintr-un amestec generos de miere, suc de portocale, cuișoare și scorțișoară.  Când sunt gata, Melomakarona inundă casele cretanilor cu aromele Crăciunului și sunt ideale la micul dejun, alături de o cană de ceai sau cafea. 

2. Kourabiedes / Fursecuri cu unt și migdale

 Kourabiedes – asemănătoare cunoscutelor ”Corăbioare” de la noi -  sunt fursecuri fragede și crocante, de obicei în formă de semilune sau bile,  cu o compoziție de unt, migdale prăjite și vanilie, îmbrăcate în zahăr pudră. Pentru o aromă îmbogățită, înainte de a fi acoperite cu zahăr, Kourabiedes pot fi stropite cu apă de trandafiri sau de flori de portocal, mastică sau lichior de migdale amare. Dulciuri tradiționale de bază în gospodăriile cretane în timpul Crăciunului, aceste prăjituri delicioase care se topesc în gură gură sunt nelipsite la sărbătorile mari de familie, precum nunți, botezuri sau petreceri de zile de naștere.

3. Christopsomo / Pâinea Crăciunului

 Christopsomo, care înseamnă „Pâinea lui Hristos”, este un aliment esențial pe masa de Crăciun în Creta. Această pâine festivă, rotundă, semi-dulce, făcută din aluat dospit în care sunt încorporate stafide și nuci,  și aromatizată cu scorțisoară, portocale si cuișoare, pare să-și aibă originea înainte de creștinism, în Grecia antică, ea reprezentând o jertfă nesângeroasă oferită zeilor. Poate fi întâlnită sub numele Tsoureki în multe zone din Grecia și Creta și, în variante similare, este  servită și la masa festivă de Paști. Am putea-o considera echivalentul cozonacului românesc.  

4. Vasilopita / Prăjitura de Anul Nou

 Vasilopita este o prăjitură tradițională grecească servită în noaptea de Revelion în cinstea Sfântului Vasile cel Mare, sărbătorit de creștinii ortodocși pe 1 ianuarie. În funcție de regiune, Vasilopita este preparată din diferite compoziții de aluat și aproape fiecare familie are propria sa rețetă. De obicei, este o prăjitură afânată, fragedă, asemănătore  unui chec în formă rotundă, ce conține ouă, coajă de portocală și nuci, și - acesta este farmecul tradiției - are o monedă ascunsă în interior. Când este tăiată și împărțită la masa festivă de Anul Nou, se spune că persoana care găsește moneda va avea noroc tot timpul anului.

5. Bougatsa / Plăcinta care încheie Revelionul

 Consistentă și bogată în calorii, bougatsa este mai degrabă o gustare de mic dejun, brunch, sau un acompaniament pentru cafea sau ceai, decât un produs de desert. În Grecia, există diferite rețete în funcție de zonă, dar în esență este o plăcintă cu blat din foitaj moale și crocant, cu umplutură dulce, dintr-un amestec de brânzeturi locale, lapte, ouă, griș și unt. În Creta, a devenit un fapt obișnuit ca patiseriile din centrul orașelor Chania și Heraklion să rămână deschise până târziu în noaptea de Revelion, pentru a-i servi pe petrecăreții care ies din cluburi și baruri și se opresc să mănânce o porție caldă de bougatsa în stradă, înainte să se îndrepte spre casă

 În timpul iernii, mai puteți găsi, în multe gospodării din Creta, delicioșii biscuiți sau covrigei dulci cu susan numiți Koulourakia Christouyennon / Covrigei de Crăciun și Avgokalamara numite și Xerotigana, un fel de melci sau rulouri din aluat fin și crocant prăjit în ulei, însiropați cu miere și garnisiți cu scorțișoară și semințe de susan, care se servesc în ajunul Anului Nou.

 Dacă ajungeți prin Creta în vacanța de iarnă, nu pierdeți șansa de a gusta dulciurile tradiționale locale!  Cu siguranță, gusturile și aromele lor vă vor introduce în atmosfera festivă de Sărbători!

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu