Epifania - Boboteaza și ritualul sfințirii apelor / Videoclipuri recomandate

  
O mare sărbătoare în calendarul ortodox grecesc

 Multe dintre sărbătorile tradiționale ale Greciei, moștenite de-a lungul îndelungatei sale istorii, au rămas până în zilele noastre evenimente festive de o semnificație și frumusețe deosebită. Una dintre acestea este Sărbătoarea creștin - ortodoxă a Epifaniei (Boboteaza sau Botezul Domnului), cunoscută și sub denumirea ”Ta Fota” (Praznicul Luminilor) sau ”Teofania” (Dumnezeiasca arătare), ținută în fiecare an pe 6 ianuarie. Conform tradiției, Epifania încheie în mod simbolic și festiv ciclul de 12 zile al sărbătorilor de iarnă, început cu Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie.

 Epifania este a doua mare sărbătoare sacră după Înviere din calendarul ortodox grecesc, fiind bogată în simbolism și ceremonialuri. În această zi solemnă, Biserica Ortodoxă Greacă, precum întreaga Biserică Răsăriteană, sărbătorește binecuvântarea și sfințirea apelor, în comemorarea evenimentului când Mântuitorul Iisus Hristos s-a lăsat botezat de către Sfântul Ioan în apa Iordanului, totodată descoperindu-se lumii ca Mesia cel mult așteptat.

 Numele de ”Epifania”sau ”Teofania” are origine străveche și semnifică manifestarea lui Dumnezeirii în chipul Sfintei Treimi –Tatăl, Fiul și Sfântul Duh - în timpul Botezului lui Hristos. Așa cum descriu evangheliștii acest episod biblic,  Glasul Domnului a fost auzit din nori, spunând: ” Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care am binevoit!“, revelând natura divină a lui Hristos, iar Duhul Sfânt s-a arătat sub înfățișarea unui porumbel, simbol al purității și inocenței. În Biserica Ortodoxă, aceasta este ziua în care toată creația este iluminată de prezența lui Dumnezeu, de unde și numele „Ta Fota” - Luminile.

Sfințirea apelor și ritualul aruncării crucii în mare

  Ziua marii sărbători și ajunul acesteia sunt marcate într-o varietate de moduri, multe ceremonii vesele și spectaculoase având loc în toată Grecia și Creta. Sărbătorile încep în Ajunul Bobotezei, pe 5 ianuarie, cu copiii cântând ”Fota kalanda” (colinde) și ducând din casă în casă, în cartierele lor, mesajul botezului Mântuitorului Iisus. În biserici se celebrează slujba „Mikros Agiasmos” (Mica Aghiasmă). Credincioșii sunt binecuvântați de preoți care, ținând în mână Sfânta Cruce, scufundă ramuri de busuioc în Apa Sfințită, cu care le stropesc frunțile. Preoții vizitează apoi toate gospodăriile ortodoxe din parohia lor, binecuvântând casele și oamenii cu aghiasma adusă de la Biserică.

 Sărbătoarea propriu-zisă începe, ca și la noi, pe 6 ianuarie, cu slujirea Sfintei Liturghii la praznicul Botezului Domnului. Apoi, de la biserică, procesiunile formate din cler, autorități locale și credincioși se îndreaptă spre cel mai apropiat loc cu întindere de apă  - mare, lac, râu – unde, de pe un doc sau promenadă, are loc ceremonia sacră „Megalos Agiasmos” (Marea Aghiasmă). Precum Iisus a sfințit apele râului Iordan prin botezul său, în această zi, preoții ortodocși binecuvântează și sfințesc toate apele. În Creta, unde ritualul are loc, de regulă, pe malul mării, în porturile marilor orașe sunt aduse fanfara și garda militară, ca pentru o sărbătoare națională.

 Cel mai așteptat moment al evenimentului este spre final, când un preot, înconjurat de tineri curajoși, aruncă o cruce în mare, nu o dată, ci de trei ori – pentru Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Înotătorii se iau la întrecere în apa rece pentru a recupera crucea și a o returna preotului, mânați de convingerea că acest lucru le va aduce noroc și sănătate în anul de abia început. De asemenea, în timpul ceremoniei, sunt eliberați unul sau mai mulți porumbei albi, simbolizând Duhul Sfânt, așa cum s-a arătat la botezul lui Hristos. După sfințirea apelor, localnicii pescari își aduc bărcile la mal pentru a primi binecuvântarea preoților.

 Apoi, alaiul de participanți se întoarce la biserică unde, după stropirea cu mănunchiul de busuioc înmuiat în aghiasmă, se primesc sticlele umplute cu apa sfințită din vasele mari pregătite din ajun în curtea bisericii. Obiceiul din bătrâni este ca fiecare creștin sa aibă în casă un vas cu aghiasmă mare, să-l țină la loc curat și să guste cu evlavie din ea în zilele de post sau în vreme de necazuri, nevoi sau suferință.

 

 Iarna este o perioadă minunată pentru a vizita Creta și puteți alege orice oraș pentru a vă  bucura într-un mod special de evenimentele și sărbătorile sezonului. De exemplu, participând la Sărbătoarea Bobotezei de la Catedrala Agios Titos din Heraklion și la ritualul de binecuvântare a apelor, ținut în vechiul port venețian, vă veți conecta profund cu localnicii ,tradițiile și modul lor de viață și veți adăuga bogăție spirituală călătoriei voastre.

 Suntem încântați să vă împărtășim un videoclip oficial de la acest eveniment, din portul orașului Agios Nikolaos!

Botezul Domnului să vă aducă pace și sănătate! Xronia Polla! La Mulți Ani!


Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu