Epifania - Boboteaza și ritualul sfințirii apelor / Videoclipuri recomandate

  
O mare sărbătoare în calendarul grec-ortodox

 Multe dintre sărbătorile tradiționale ale Greciei, moștenite de-a lungul îndelungatei sale istorii, au rămas până în zilele noastre evenimente festive de o semnificație și frumusețe deosebite. Una dintre acestea este Sărbătoarea creștin - ortodoxă a Epifaniei (Boboteaza sau Botezul Domnului), cunoscută și sub denumirea ”Ta Fota” (Praznicul Luminilor) sau ”Teofania” (Arătarea lui Dumnezeu), ținută în fiecare an pe 6 ianuarie. Conform tradiției, Epifania încheie în mod simbolic și festiv ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă care încep cu Ajunul Crăciunului, în 24 decembrie.

 Epifania este a doua mare sărbătoare sacră din calendarul grecesc ortodox, după Sărbătoarea Învierii, fiind bogată în simbolism și ritualuri. În această zi solemnă, Biserica Ortodoxă Greacă, precum întreaga Biserică Răsăriteană, sărbătorește binecuvântarea apelor, în comemorarea botezului Mântuitorului Iisus Hristos de către Sfântul Ioan Botezătorul în apa Iordanului.

 Numele de ”Epifania”sau ”Teofania” are origine străveche și semnifică manifestarea lui Dumnezeirii în chipul Sfintei Treimi –Tatăl Fiul și Sfântul Duh -, în timpul Botezului lui Hristos. Așa cum descriu evangheliștii acest episod biblic,  Glasul Părintelui Ceresc a fost auzit din nori, spunând: ” Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care am binevoit!“, revelând natura divină a lui Hristos, iar Duhul Sfânt s-a arătat sub înfățișarea unui porumbel, simbol al purității și inocenței. În Biserica Ortodoxă, aceasta este ziua în care toată creația este iluminată de prezența lui Dumnezeu, de unde și numele „Ta Fota”, Luminile.

 Ziua marii sărbători și ajunul ei sunt marcate într-o varietate de moduri, multe ceremonii vesele și spectaculoase având loc în toată Grecia și Creta. Sărbătorile încep în Ajunul Bobotezei, pe 5 ianuarie, cu copiii cântând Fota kalanda (colinde) și ducând din casă în casă, în cartierele lor, mesajul botezului Mântuitorului Iisus. În biserici se celebrează slujba „Mikros Agiasmos” (Mica Aghiasmă). Credincioșii sunt binecuvântați de preoți care, ținând în mână Sfânta Cruce, scufundă ramuri de busuioc în Apa Sfințită, cu care le stropesc frunțile. Preoții vizitează apoi toate gospodăriile ortodoxe din parohia lor, binecuvântând casele și locuitorii lor cu aghiasma adusă de la Biserică.

Sfințirea apelor și ritualul aruncării crucii în mare

 Sărbătoarea propriu-zisă începe, ca și la noi, cu slujirea în biserici a Sfintei Liturghii la praznicul Botezului Domnului. Apoi, de la biserică, procesiunile formate din cler, autorități locale și credincioși se îndreaptă spre cel mai apropiat loc cu întindere de apă  - mare, lac, râu – unde, de pe un doc sau promenadă, are loc ceremonia sacră „Megalos Agiasmos” (Marea Aghiasmă). În această zi, când Iisus Hristos a binecuvântat apele râului Iordan prin botezul său, preoții ortodocși binecuvântează toate apele. În Creta, această ceremonie are loc în majoritatea cazurilor, pe malul mării. În porturile marilor orașe sunt pregătiri speciale ca pentru un spectacol impresionant, din care nu lipsesc fanfara și garda militară.

 Cea mai dramatică parte a tradiției este la sfârșitul ceremoniei de sfințire, când un preot, înconjurat de tineri curajoși, aruncă o cruce în mare, nu o dată, ci de trei ori – pentru Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt – binecuvântând astfel apele. Înotătorii se scufundă în apa rece și se iau la întrecere, pentru a recupera crucea. Cei care reușesc să o ”pescuiască” și o returnează preotului primesc o binecuvântare specială, despre care se crede că va aduce noroc și sănătate în anul care tocmai a început. De asemenea, în timpul ceremoniei, sunt eliberați unul sau mai mulți porumbei albi, simbolizând Duhul Sfânt, așa cum s-a arătat la botezul lui Hristos. După sfințirea apelor, pescarii locali își aduc bărcile pentru a fi, de asemenea, binecuvântate de preot.

 La final, alaiul de participanți se întoarce la biserică pentru a primi binecuvântarea cu mănunchiul de bucuioc înmuiat în aghiasmă și pentru a-și umple sticlele aduse de acasă cu apa sfințită din vasele mari pregătite în curtea bisericii. Obiceiul din bătrâni este ca fiecare creștin sa aibă în casă un vas cu Aghiasmă Mare, să-l țină la loc curat și să guste cu evlavie din ea în zilele de post sau în vreme de necazuri, nevoi sau suferință.

 

 Iarna este o perioadă minunată pentru a vizita Creta și puteți alege orice oraș pentru a vă  bucura într-un mod special de evenimentele și sărbătorile sezonului. De exemplu, participând la Sărbătoarea Bobotezei de la Catedrala Agios Titos din Heraklion și la ritualul de binecuvântare a apelor din vechiul port venețian, vă veți conecta în mod autentic și profund cu localnicii ,tradițiile și modul lor de viață și veți adăuga bogăție spirituală călătoriei voastre.

 Suntem încântați să vă împărtășim videoclip oficial și câteva fotografii de la acest eveniment, din porturile orașelor Heraklion și Agios Nikolaos!

Botezul Domnului să vă aducă pace și sănătate! Xronia Polla! La Mulți Ani!


Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu