Plaja Vai, paradisul tropical din estul Cretei

Explorând feericul golf cu o pădure antică de palmieri 

 Dacă alegeți să vă petreceți vacanța în jumătatea de est a insulei Creta, merită să vizitați Plaja Vai, pentru a vă răsfăța la soare într-un cadru natural magnific, cu aer tropical. Este locul în care, după ce te-ai convins că ai ajuns în paradis, îți vine să îți agăți hamacul între doi palmieri, să îți deschizi cartea preferată, să îți pui cocktailul la îndemână și să te abandonezi total naturii.

 Situată la 24 km est de orașul Sitia și la 150 km est de capitala regională Heraklion (aprox. 2h30 min. cu mașina),  Paralia Vai (vai = palmier) este una dintre cele mai populare atracții din estul Cretei și unul dintre cele mai faimoase locuri din bazinul Mediteranei. Peisajul este încadrat într-un golf superb, orientat spre est, cu o mică formațiune stâncoasă în mijloc și o plajă destul de largă, cu pietriș fin și nisip alb-auriu. Dar ceea ce face această zonă unică este o pădure veche de 2.000 de ani, cu aproximativ 5.000 de exemplare de palmier endemic de curmal (Phoenix Theophrastus). Acoperind 25 de hectare, rezervația naturală de palmieri este considerată cea mai mare de acest fel din Europa.


Locul

 Pădurea se întinde într-o vale largă și fertilă, udată de un râu mic care se varsă în mare, la capătul stâng al plajei. Fiind o vegetație atipică pentru  estul uscat al Cretei, colonia de palmieri pare o curiozitate a naturii. Una dintre ipotezele formării sale este că acum 20 de secole, de la sâmburii de curmale aruncați de marinarii fenicieni sosiți în această parte a insulei, au apărut primii palmieri, care s-au răspândit, ulterior, în mod natural. Însă, după cum indică izvoarele arheologice și cercetările naturaliștilor, palmierii Phoenix teophrasti au existat aici încă din cele mai vechi timpuri, fiind chiar o specie autohtonă.


 Regiunea este deținută de impozanta mănăstire Toplou, veche din secolul al XV-lea, care este cel mai mare proprietar de terenuri din estul Cretei. În anii 1970, plaja Vai cu palmierii săi magnifici a fost asaltată de simpatizanții curentului hippie, care au transformat acest colț sălbatic și necunoscut al insulei într-una dintre destinațiile lor favorite de vacanțe boeme. Cu timpul, Vai a fost invadată de excursioniștii cu cortul, devenind un fel de camping haotic și neatractiv. Prin urmare, autoritațile au luat măsura de a proteja pădurea, numind-o zonă de conservare a patrimoniului natural, în prezent fiind îngrădită, dar accesibilă organizat. Plaja este deschisă publicului doar în timpul zilei, absorbind mii de vizitatori în fiecare an. 
 
 Vai este o atracție turistică majoră a insulei, datorită cadrului natural deosebit și plajei bine amenajate, potrivită atât pentru cupluri, cât și pentru familiile cu copii. Dacă veniți cu mașina, aveți două opțiuni - o parcare gratuită, la aproximativ 10 minute de mers pe jos, sau una cu plată (3 € / zi), chiar lângă plajă, dar cu mai puține locuri. Aici sunt dușuri, toalete, cabine de schimb, un mic magazin, câteva tarabe cu produse locale de vânzare și un chioșc cu gustări și băuturi.


Plaja

 De îndată ce ajungeți, atmosfera exotică vă cucerește: palmierii și stâncile marine de la capătul plajei creează un cadru pitoresc, marea cristalină vă invită la o baie răcoritoare, fâșia largă de nisip alb, strălucitor și pietriș fin este parțial acoperită cu șezlonguri și umbrele de paie, oferind atmosfera unui lounge tropical. În fundal, câteva rânduri de palmieri sunt locul perfect o plimbare și niște fotografii sau pentru a vă bucura de un pui de somn în liniște, la umbră. Plaja este foarte curată și bine întreținută, iar dacă nu găsiți convenabil prețul de 10-15 € pentru două șezlonguri, aveți opțiunea de a vă așeza prosopul pe nisip la soare, sau mai retras, printre rândurile de palmieri.

 Pentru Vai Beach merită să vă alocați o zi întreagă, nu doar o scurtă oprire. În ciuda faptului că este o plajă izolată, la capătul unui drum lung din orice direcție ați veni, este aglomerată în timpul zilei, în principal în vârful sezonului. Cel mai bun moment pentru a ajunge este dimineața, nu doar pentru că golful are o orientare estică și oferă o vedere magnifică a răsăritului, ci și pentru că vă veți bucura de liniștea și farmecul locului, înainte ca ceilalți turiști să apară. Și dacă vi se face foame, la intrarea pe plajă există un restaurant cafe-bar despre care vizitatorii au lăsat recenzii pozitive pentru calitatea bună a mâncării, oferită la prețurile rezonabile.


Ce puteți face aici

 În Vai, vă puteți bucura de helioterapie și de băile răcoritoare până după-amiaza târziu, puteți citi o carte în liniște, la umbra palmierilor, sau puteți practica sportul nautic preferat, în apele calme și transparente ale golfului. Centrul de sporturi nautice oferă o mulțime de opțiuni, de la plimbări cu schi jet și diverse gonflabile tractabile, la parasailing și excursii cu barca. Rocile ce impodobesc apele golfului și porțiunile stâncoase ale fundului mării atrag pasionații de snorkeling și pescarii amatori.

 Iubitorii de plimbare și părinții cu copii mici pot explora ore în șir împrejurimile misterioase și ispititoare. Dacă se întâmplă să fiți la începutul verii sau în septembrie și decideți să faceți o escapadă prin pădurea de palmieri, s-ar putea să vedeți printre copaci un mic iaz format din apa de ploaie. Privind spe mare, în stânga plajei, se află o colină acoperită de vegetație și străbătută de poteci, pe care o puteți escalada doar cu încălțăminte potrivită. Pe partea opusă, începând de la poalele stâncii unde se află terasa restaurantului, puteți urca treptele de lemn către un pavilion cu bănci - punctul de observație - ce oferă o superbă vedere panoramică a întregii zone.

 Exaltați de priveliște, unii turiști curajoși se cațără pe stânci pentru a face poze în poziții acrobatice (nerecomandat celor cu probleme de echilibru sau condiție fizică slabă!). De la pavilion, continuând traseul spre vârful promontoriului și trecând printr-o poartă metalică, găsiți marcajul unei poteci de vreo 200 de metri ce conduce la plaja micului golf învecinat, Psili Ammos (literalmente însemnând „nisip fin”). Această plajă cu ape albastre-turcoaz este mai puțin cunoscută de turiștii care vizitează Vai, ceea ce o face un refugiu paradisiac pentru nudiști.


Cum ajungeți aici

 Fiind situată la 24 km est de Sitia, în capătul estic al insulei, un drum la Plaja Vai înseamnă cu mașina, aproximativ 3 ore de la Heraklion, 4 ore de la Rethymnon și 5 ore de la Chania. Venind de pe coasta de nord, drumul național E90 vă va duce la Agios Nicolaos, după care veți intra pe vechiul drum regional spre Sitia. Traseul este foarte bun și oferă peisaje spectaculoase de-a lungul serpentinelor sale. De la Sitia, o luați către Mănăstirea Toplou / Moni Toplou (nu ratați o pauză de vizitat, dacă nu vă grăbiți!), de la care mai rămân de parcurs încă 8 km, până la pădurea de palmieri.

 Nu există hoteluri sau apartamente de închiriat în Vai, iar drumul până aici poate fi lung și sinuos, și chiar obositor la întoarcere. Dar priveliștile sunt minunate și vă veți bucura de o parte cu adevărat liniștită a Cretei, la capătul călătoriei. Puteți, totuși, să stați la unul dintre hotelurile din Palaikastro (la 10 km sud de Vai), sau din pitorescul orășel Sitia. Chiar dacă nu v-ați fi gândit, se pot face rezervări în avans la casa de oaspeți a Mănăstirii Toplou sau cu puțin noroc, puteți găsi camere disponibile pe loc.


Colectați amintiri frumoase din vacanță la Vai, plaja palmierilor, una dintre cele mai frumoase 10 plaje din Creta!

Puteți găsi mai multe dintre povestirile noastre despre plaje și vă puteți bucura de fotografiile și videoclipurile din aceste locuri frumoase, aici.



Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu