Octombrie în Creta: 5 lucruri pe care le poți face


O vacanță memorabilă în octombrie, în Creta

 După zilele lungi și însorite ale sezonului de plajă, octombrie marchează începutul toamnei cretane, aducând niște nori, ceață, burniță și, uneori, vânturi puternice și averse de ploi, mai ales în a doua jumătate a lunii. Chiar dacă există unele ușoare diferențe atmosferice și climatice în anumite zone ale insulei (estul este mai uscat decât vestul și sudul mai cald decât nordul), în ansamblu, temperaturile din octombrie rămân plăcute și calde, iar soarele strălucește în majoritatea zilelor. Temperatura zilei variază între 23°C-25°C, răcindu-se noaptea până la 15°C-17°C, așa încât veți avea nevoie de niște haine călduroase, care să va protejeze și de umezeală. Temperatura mării continuă să fie confortabilă, la aproximativ 23°C, oferind iubitorilor de soare și plajă reprize răcoritoare de scăldat.

 În medie, sunt aproape 7 ore de soare pe zi,  totuși, vă puteți considera norocoși  dacă reușiți să vă bucurați de o întreagă săptămână doar cu vreme însorită. Sunt ceva turiști  în jur, însă niciodată nu este aglomerat. Prin stațiuni, multe locuri se vor fi închis deja sau se pregătesc pentru închidere, în această perioadă a anului. Fac excepție unele resorturi all inclusive cu centre spa, care rămân operaționale până la sfârșitul lunii octombrie sau prima săptămână a lunii noiembrie. Autobuzele trec pe orarul de iarnă, cu intervale mai mari între plecări, de aceea, închirierea unei mașini rămâne întotdeauna o opțiune disponibilă pentru deplasări. Deoarece este ultima lună a sezonului turistic, pentru zborurile către Creta este posibil să aveți mai multe curse cu destinația Heraklion, decât Chania. Luați în considerare în principal zborurile regulate, cu escală la Atena, deoarece charterele sunt tot mai puține.

 Dacă doriți să vizitați Creta mai mult pentru aventură, obiective turistice, istorie și gastronomie atunci octombrie este cel mai bun moment. Iată câteva sugestii care merită atenție, dacă nu vă deranjează zilele mai scurte și atmosfera (prea) liniștită.Tururi de orașe cu vizitarea obiectivelor turistice

 Principalele orașe din Creta, Heraklion, Chania și Rethymnon, au o populație locală numeroasă și rămân active și deschise pe tot parcursul anului, astfel încât puteți simți pulsul și vedea esența insulei chiar și în afara sezonului. De la trecutul ancestral până în prezent, fiecare loc de pe insulă are o poveste de spus, dar octombrie este un moment fantastic pentru a vizita cele mai populare obiective, care sunt asaltate de turiști, vara.  

 În afară de cetățile venețiene și centrele istorice ale orașelor înconjurate de ziduri de apărare, puteți vizita monumentele bizantine și otomane, bisericile vechi și nenumăratele muzee care găzduiesc, de obicei, expoziții și evenimente tematice. Muzeele sunt deschise, cu un orar prescurtat, dar nu sunt deloc aglomerate decât, ocazional, cu grupurile școlare organizate. Vreți să descoperiți viața autentică a orașului? Luați-o la picior pe străduțele pietruite din centrul vechi și descoperiți cele mai bune magazine și restaurante frecventate de localnici!

 Sfat: chiar dacă există multe opțiuni pentru cazare la standarde ridicate în oraș, asigurați-vă că aveți o cameră cu sistem de încălzire, pentru a evita disconfortul termic în timpul nopții.


Tururi de podgorii și degustare de vinuri

 În Creta, producerea vinului este cunoscută încă din vremea civilizației minoice. Majoritatea podgoriilor moderne se află la poalele însorite ale munților din nordul Cretei, care se bucură de climatul mediteranean blând și de un sol fertil. 

 În timpul vizitei la oricare dintre podgoriile deschise pentru turiști, beneficiați de un parcurs ghidat, aflați despre soiurile locale de struguri și despre modul în care sunt făcute vinurile, apoi explorați pivnițele unde puteți vedea vinurile în procesul de îmbătrânire. La final, vă bucurați de o degustare de vin, însoțită  de mâncăruri tradiționale cretane. 

  Puteți rezerva tururi de degustare și excursii la crame cu ghizi specializați, pentru că, ce poate fi mai frumos decât decât să vă delectați cu sortimentele de vin și să vă simțiți bine în timp ce vizitați unele destinații de vinuri de top din Creta! În octombrie, sunteți bineveniți să participați la culesul de struguri și la sărbătorile Kazanemata (distilarea tescovinei, pentru producerea raki-ului) care au loc în comunitățile sătești din Creta!


Vizitați tradiționalele mori de măsline  

 Grecia este bine-cunoscută pentru producția sa de ulei de măsline, ocupând locul trei în lume. În fiecare an, ea produce 350.000 de tone de ulei de măsline la care Creta contribuie mai mult decât regiunea continentală și celelalte insule grecești, la un loc.

 La fel ca și vinul, uleiul de măsline, supranumit ”aurul verde al Cretei”, are o istorie îndelungată. Producția de ulei datează din epoca minoică iar uleiul este un element esențial al dietei mediteraneene. În Creta, cele mai bune producții de ulei de măsline sunt în partea de vest a țării, unde solul este stâncos și rezistent, iar vremea este o combinație potrivită de secetă și ploaie. Regiunea Kolymvari produce aproximativ 15.000 de tone pe an, fiind cea mai importantă regiune producătoare de ulei de măsline de pe insulă. 

 Multe companii familiale dețin o presă de măsline originală, veche, găzduită de obicei într-un mic colț - muzeu al fabricii modernizate, pentru a le arăta turiștilor cum se fabrica uleiul cu secole în urmă. În timpul vizitei la moară, veți fi instruit cu privire la diferențele dintre uleiurile de măsline extra virgine și cele virgine și veți avea parte de o degustare a uleiului de măsline, dealtfel, o experiență interesantă și unică.


O zi de aventură Jeep Safari

 Munții maiestuoși de calcar ai Cretei găzduiesc peșteri și defilee fascinante și sate pitorești tradiționale. O aventură montană pe drumuri mai puțin cunoscute este o modalitate excelentă de a explora și de a descoperi comorile ascunse ale insulei Creta. 

 Dacă vă plac excursiile off-road cu o doză de adrenalină, puteți găsi multe cluburi de safari pentru a explora peisajele sălbatice, în octombrie. O zi pe patru roți, pentru a arunca o privire asupra acestei minunate și frumoase insule, cuprinde traversarea văilor cu plantații de măslini și podgorii în drum spre munții spectaculoși, vederi panoramice superbe de la înalțime, observând vulturi, capre sau alte animale sălbatice, vizitarea fermecătoarelor sătucuri de munte și câteva opriri la taverne, pentru o gustare tradițională cu brânzeturi de casă, plăcinte cu verdețuri și alte delicatese. 

 O experiență de neuitat!  


Soare, mare, plajă

 Doar pentru că vara s-a terminat nu înseamnă că nu puteți merge la plajă! De fapt, multe plaje din Creta sunt mai atrăgătoare toamna, deoarece nu mai sunt aglomerate. Este un anotimp minunat să vă plimbați pe faimoasele plaje Balos, Preveli, Vai, Falassarna sau să dispăreți complet pe una dintre plajele sălbatice și retrase din sud! Marea este mai liniștită, deoarece vânturile nordice bat mai puternic vara, iar temperatura pentru înot este destul de suportabilă.

 Vă e dor de zilele de odinioară când vă puteați bucura de peisajele sălbatice, nealterate de invazia civilizației și de plajele autentice, fără șezlonguri și umbrele? Preferați o vacanță liniștită, mai aproape de spiritul autentic al Cretei? Atunci, acesta este momentul perfect pentru a vă conecta cu natura și a vă bucura de liniște, mare și terapie solară!Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu