Octombrie în Creta: top 5 experiențe si atracții


O vacanță memorabilă în octombrie, în Creta

 După zilele lungi și însorite ale sezonului de plajă, octombrie marchează începutul toamnei cretane, aducând nori, ceață, burniță și, uneori, vânturi puternice și averse de ploi, mai ales în a doua jumătate a lunii. Chiar dacă există unele ușoare diferențe atmosferice și climatice între anumite părți ale insulei (estul este mai uscat decât vestul și sudul mai cald decât nordul), în ansamblu, temperaturile din octombrie rămân plăcute și calde, iar soarele strălucește în majoritatea zilelor. Temperatura zilei variază între 23°C-25°C, răcindu-se noaptea până la 15°C-17°C, așa încât veți avea nevoie de niște haine călduroase, care să vă protejeze și de umezeală. Temperatura mării continuă să fie confortabilă, la aproximativ 23°C, oferind iubitorilor de soare și plajă reprize răcoritoare de îmbăiere.

 În medie, sunt aproape 7 ore cu soare pe zi și vă puteți considera norocoși dacă reușiți să prindeți doar vreme însorită, pentru o săptămână întreagă. Sunt câțiva turiști  în jur, însă niciodată nu este aglomerat. Prin stațiuni, multe locuri se vor fi închis deja sau se pregătesc pentru închidere. Fac excepție unele resorturi all inclusive cu centre spa, care rămân operaționale până la sfârșitul lunii octombrie sau prima săptămână a lunii noiembrie. Autobuzele trec pe orarul de iarnă, cu intervale mai mari între curse, de aceea, închirierea unei mașini rămâne întotdeauna o opțiune disponibilă pentru deplasări mai lungi. Deoarece oficial este ultima lună a sezonului turistic, pentru zborurile către Creta este posibil să aveți preponderent curse cu destinația Heraklion și mai puține spre Chania. Charterele se împuținează sau chiar dispar din planificările operatorilor arieni, deci va fi necesar să luați în considerare în principal zborurile regulate cu escală la Atena.

 Dacă sunteți pasionați de aventură, obiective turistice, istorie și gastronomie și nu vă demotivează zilele mai scurte și atmosfera (prea) liniștită, atunci octombrie este cel mai bun moment pentru a vizita insula Creta. Iată câteva sugestii care merită atenție:

Tururi de orașe cu vizitarea obiectivelor turistice

 Principalele orașe din Creta, Heraklion, Chania, Rethymnon și Agios Nikolaos, au o populație locală numeroasă și rămân active pe tot parcursul anului, astfel încât le puteți simți pulsul și gusta esența vieții pe insulă, chiar și în afara sezonului. Purtând amprenta trecutului, fiecare loc are o poveste de spus, iar octombrie oferă momentul perfect pentru a vizita cele mai importante obiective cultural - istorice, care sunt asaltate de turiști vara.  

 În afară de cetățile venețiene înconjurate de ziduri de apărare - actualmente centrele istorice ale orașelor cretane, puteți vizita monumentele bizantine și otomane, bisericile vechi și nenumăratele muzee care găzduiesc, de obicei, expoziții și evenimente tematice. Muzeele sunt deschise cu un orar prescurtat, dar nu sunt deloc aglomerate decât ocazional, cu grupurile școlare organizate. Vreți să descoperiți viața autentică a orașului? Luați-o la picior pe străduțele pietruite din centrul vechi și descoperiți cele mai bune magazine și restaurante frecventate de localnici!

 Sfat: chiar dacă există multe opțiuni pentru cazare la standarde ridicate în oraș, asigurați-vă că aveți o cameră cu sistem de încălzire, pentru a evita disconfortul termic în timpul nopții.


Tururi de podgorii și degustare de vinuri

În Creta, producerea vinului e cunoscută încă din vremea civilizației minoice. Majoritatea podgoriilor moderne se află la poalele însorite ale munților din nordul Cretei, care se bucură de un sol fertil și de climatul mediteranean blând.

 În timpul vizitei la oricare dintre podgoriile deschise pentru turiști, beneficiați de un parcurs ghidat, aflați despre soiurile locale de struguri și despre modul în care sunt făcute vinurile, apoi explorați pivnițele unde puteți vedea vinurile în procesul de îmbătrânire. La final, vă bucurați de o degustare de vin, însoțită de mâncăruri tradiționale cretane. 

  Puteți rezerva tururi de degustare și excursii la crame cu ghizi specializați, pentru că, ce poate fi mai frumos decât decât să vă delectați cu sortimentele de vin autohton cretan și să vă destindeți cu prietenii, în timp ce vizitați domenii viticole de talie internațională! Iar acum, în octombrie, sunteți bineveniți să participați la culesul de struguri și la sărbătorile Kazanemata (distilarea tescovinei, pentru producerea raki-ului) care au loc în comunitățile sătești din Creta!


Vizitați tradiționalele mori de măsline  

 Grecia este bine-cunoscută pentru producția sa de ulei de măsline, ocupând locul trei în lume. În fiecare an, ea produce 350.000 de tone de ulei de măsline, din care mai mult de jumătate provine din insula Creta.

 La fel ca și vinul, uleiul de măsline, supranumit ”aurul verde al Cretei”, are o istorie îndelungată. Producția de ulei datează din epoca minoică iar uleiul este un element esențial al dietei mediteraneene. În Creta, cele mai bune producții de ulei de măsline sunt în partea de vest a țării, unde solul este stâncos și rezistent, iar vremea este o combinație potrivită de secetă și ploaie. Regiunea Kolymvari produce aproximativ 15.000 de tone pe an, fiind cea mai importantă regiune producătoare de ulei de măsline de pe insulă. 

 Multe întreprinderi familiale dețin o presă de măsline originală, veche, găzduită de obicei într-un mic colț - muzeu al fabricii modernizate, pentru a le arăta turiștilor cum se fabrica uleiul cu secole în urmă. În timpul vizitei la moară, veți fi instruit cu privire la diferențele dintre uleiurile de măsline extra virgine și cele virgine și veți avea parte de o degustare a uleiului de măsline, o experiență interesantă și educativă.


O zi de aventură Jeep Safari 

 Munții maiestuoși de calcar ai Cretei găzduiesc numeroase peșteri, defilee spectaculoase, văi însorite și fertile și sate pitorești tradiționale. O aventură montană pe drumuri mai puțin cunoscute este o modalitate excelentă de a descoperi comorile ascunse ale insulei Creta. 

 Dacă aveți apetit pentru amuzament și adrenalină, multe cluburi de safari auto cu șoferi-ghizi experimentați vă oferă excursii pe trasee off-road pentru a explora Creta rurală și peisajele sălbatice. O astfel de escapadă pe patru roți cuprinde traversarea  podgoriilor și plantațiilor de măslini în ascensiune spre piscurile spectaculoase, admirarea unor peisaje panoramice superbe de la mare înălțime și observarea vulturilor, caprelor sau altor animale sălbatice, vizitarea fermecătoarelor sătucuri de munte, cu - nu puteau să lipsească - opriri la taverne pentru tradiționalele gustări ”mezes” cu brânzeturi de casă, plăcinte cu verdețuri (”hortopita”) și alte delicatese.

Un album foto va imortaliza cele mai frumoase momente. Nu ratați un Jeep Safari în octombrie, o experiență de neuitat!  


Soare, mare, plajă

 Doar pentru că vara s-a terminat nu înseamnă că nu puteți merge la plajă! De fapt, multe plaje din Creta sunt mai atrăgătoare toamna, deoarece nu mai sunt aglomerate. Este un anotimp minunat să vă plimbați pe faimoasele plaje Balos, Preveli, Vai, Falassarna sau să dispăreți complet pe una dintre plajele sălbatice și retrase din sud! Marea este mai liniștită, deoarece vânturile nordice bat mai puternic vara, iar temperatura pentru înot este destul de suportabilă.

 Vă e dor de zilele de odinioară când vă puteați bucura de peisajele sălbatice, nealterate de invazia civilizației și de plajele autentice, fără șezlonguri și umbrele? Preferați o vacanță liniștită, mai aproape de spiritul autentic al Cretei? Atunci, acesta este momentul perfect pentru a vă conecta cu natura și a vă bucura de liniște, mare și terapie solară!


Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu