Loggia, bijuteria arhitecturală a Heraklionului


Loggia, sediul Primăriei orașului Heraklion și unul dintre cele mai frumoase monumente venețiene din Creta

 V-ar plăcea să vă întoarceți în timp și să simțiți atmosfera aristocratică din Candia, cetatea medievală care este astăzi capitala regională, Heraklion? Vreți să vedeți locul în care conducătorii și nobilimea venețiană se adunau pentru a discuta, lua decizii sau a se relaxa, acum patru secole?

 Ei bine, ar trebui să aruncați o privire la Loggia, situată pe Strada 25 August, în centrul vechi al Heraklionului, la doar câțiva pași mai jos de Piața Liontaria și Bazilica San Marco! Considerat cel mai elegant monument din Creta rămas din timpul ocupației venețiene, Loggia găzduiește în prezent sediul Primăriei orașului Heraklion.

 Impresionantul palat pe două nivele, cu arcade și coloane grandioase și un atrium elegant la parter, reflectă stilul arhitectural al secolului al XVI-lea, definit prin forme clasice, simetrie, proporții stricte și ornamente austere. Clădirea este o reproducere fidelă a celebrei Bazilici din Vicenza construită de arhitectul renascentist Andrea Palladio, dovedind importanța acordată de istoricul Regat al Veneției cetăților sale fortificate din Creta.

 La fel ca multe alte clădiri istorice din Creta, Loggia are o poveste tumultuoasă, în ciuda căreia a supraviețuit glorios. După ce alte trei clădiri au servit în perioadele anterioare ca centru al vieții administrative și sociale locale, guvernatorul civil al Cretei, Francesco Morosini, a construit o nouă Loggie în 1626-1628. Acesta era un loc de întâlnire pentru nobili, conducători și feudali, unde se luau decizii economice și comerciale. Era, de asemenea, un loc de relaxare și distracție, un fel de club privat al nobilimii. Ca un loc simbolic de putere, glorie și mândrie, de pe balcoanele Loggiei, ducii venețieni urmăreau procesiunile religioase, carnavalurile și paradele iar crainicii anunțau mulțimii decretele de stat.

 De la ocuparea capitalei Candia în 1669 și până la sfârșitul stăpânirii otomane în 1898, pe măsură ce stilul de viață venețian avea să dispară din peisajul social și cultural, clădirea și-a pierdut complet personalitatea și farmecul, fiind folosită doar pentru a adăposti Trezoreria Cretei.

 Aventura Loggiei a continuat și după eliberarea de sub ocupația turcească. După obținerea independenței insulei Creta în 1898, clădirea, într-un stadiu avansat de degradare, a fost preluată de municipalitatea Heraklion pentru a fi transformată în Primărie. Lucrările de restaurare au început în 1915 cu ajutorul guvernului italian, care l-a împuternicit pe Maximillian Ongaro, curatorul monumentelor arhitecturale din Veneția, să se ocupe de lucrările de restaurare. Deși parțial finalizate, lucrările au fost oprite și reluate după încheierea celui de-al doilea Război Mondial.

 Astăzi, primul etaj a fost transformat într-o sală dedicată ceremoniilor și ședințelor săptămânale ale Consiliului Municipal, fiind amenajat și decorat corespunzător. Rezultatul eforturilor de restaurare a clădirii Loggiei a fost răsplătit, în 1987, cu Premiul I Europa Nostra pentru cel mai bine renovat și conservat monument european al anului.





Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu