Mitologie greacă în pictura modernă la Bazilica Agios Markos


Era mitologică în viziunea modernă a pictorului cretan Roussetos

 Heraklion este un oraș plin de artiști și de lucrările lor, inspirate din mitologie, istorie și tradiții.  Oricând veți ajunge prin centrul orașului vă recomandăm să vă opriți la Galeria Municipală de Artă găzduită de una dintre cele mai vechi clădiri din perioada venețiană, Basilica San Marco și să vă delectați cu lucrările expuse aici, in cadrul expozițiilor ce se desfășoară permanent. Fără îndoială, arta este hrană pentru suflet și minte.


 Ne-am oprit aici într-o frumoasă după-amiază de martie să vizităm expoziția renumitului pictor local Roussetos Panakiotakis, alias  Roussetos.

 Am descoperit un artist complex, versatil, ce imbină stilurile, jonglând în gama clasic – modern, într-un mod original și personal, uneori chiar extravagant. Picturile sale sunt purtătoare de simboluri și înțelesuri filosofice, transformând miturile ancestrale intr-o realitate obiectivă și ”capturând” mentalul colectiv  în scene pline de fantezie și umor subtil.  





 În fața tablourilor sale, privitorul capătă o nouă viziune; scenele impresionante cu Palatul Knossos, labirintul, Minotaurul zeii, semizeii, regii, eroii, oamenii și operele lor muritoare, devin o punte imaginară înspre trecut, un mesaj pentru prezent și o clipă de reflecție pentru viitor.



 Piesa centrală a expoziției este un tablou ce înfățișează o scenă din viața Palatului Knossos, pictată în stil iconografic, cu trăsături, detalii și cromatică fermă. Așa cum mărturisea artistul, lucrarea a fost finalizată după doi ani de cercetări documentare la muzeele de arheologie și istorie din Atena și Heraklion și șase luni de muncă efectivă la pictură. Folosindu-se de dovezile științifice, Russetos a reconstituit cu fidelitate arhitectura și decorurile palatului, vestimentația și podoabele femeilor și barbaților, vasele cu hrană și ofrande. 


 Cu Russetos, am pătruns într-un univers în care memoria ancestrală, izvoarele istorice și realitatea prezentă și-au dat întâlnire, deodată. Nu doar ca formă grafică, ci mai ales prin conținutul intelectual, emoțional si spiritual, opera sa este o odă adusă valorilor primordiale și nemuritoare ale existenței: natura, pacea, frumusețea, iubirea, viața. 

 

Dacă ajungeți în vacanță prin Heraklion, opriți-vă pentru câteva minute la Galeriile de Artă din centrul vechi, găzduite de Bazilica Agios Markos! Nu veți regreta!

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu