Mitologie greacă în pictura modernă la Bazilica Agios Markos Un lăcaș spiritual consacrat Galeriei Municipale de Artă Heraklion 

 În piața centrală a orașului Heraklion, Eleftherios Venizelos, la câțiva pași de Loggia (Primăria Orașului) și de o altă bijuterie arhitecturală, Liontaria (Fântâna Leilor), se află Vasiliki Agiou Markou (Bazilica San Marco), una din clădirile istorice cele mai vechi și importante din Creta, rămase din perioada dominației Rebublicii Venețiene. 

 Fondată în 1239 și dedicată patronului spiritual al Veneției, Sfântul Marcu / San Marco, impozanta construcție a servit, timp de patru secole, pâna la marea invazie otomană, drept catedrala centrală a cetății.  Coloanele suple de marmură formând trei coridoare, arcadele înalte ce susțineau plafonul de lemn, frescele, basoreliefurile și ferestrele ornamentale, dantelăriile de piatră în jurul ușilor de lemn masiv, erau replici inspirate din rafinata arhitectură venețiană a vremurilor.


 

 Convertită în moschee în perioada ocupației otomane, în care i-au fost demolată clopotnița, sparte frescele și profanate criptele nobililor venețieni, zguduită de cutremure și bombardamente, clădirea a suferit, de-a lungul istoriei, repetate distrugeri și etape de reconstrucție, pierzându-se astfel, multe din detaliile sale originale. După încheierea războiului cu turcii, în 1922, a fost preluată sub jurisdicția Băncii Naționale a Greciei, iar ulterior, adminstrația orașului, după un proces de restaurare și reconstituire în 1956, a redat clădirea comunității, transformând-o în Galeria Municipală de Artă


 

 Astăzi, Basilica Agios Markos atrage permanent publicul larg, găzduind deopotrivă expoziții de sculptură, pictură și fotografie, spectacole de teatru, recitaluri de poezie, concerte muzicale, evenimente caritabile cu acces liber pentru toți vizitatorii, de luni până sâmbată.

Era mitologică în viziunea modernă a pictorului cretan Roussetos

 Ne-am oprit așadar, într-o frumoasă după-amiază de martie, să vizităm expoziția renumitului pictor local, Roussetos (Roussetos Panakiotakis).

 Am desoperit un artist complex, versatil, ce imbină stilurile, jonglând în gama clasic – modern, într-un mod original și personal, uneori chiar extravagant. Picturile sale sunt purtătoare de simboluri și înțelesuri filosofice, transformând miturile ancestrale intr-o realitate obiectivă și ”capturând” mentalul colectiv  în scene pline de fantezie și umor subtil.  


 


 În fața tablourilor sale, privitorul capătă o nouă viziune; scenele impresionante cu Palatul Knossos, labirintul, minotaurul zeii, semizeii, regii, eroii, oamenii și operele lor muritoare, devin o punte imaginară înspre trecut, un mesaj pentru prezent și o clipă de reflecție pentru viitor.

 Piesa centrală a expoziției este un tablou ce înfățișează o scenă din viața Palatului Knossos, pictată în stil iconografic, cu trăsături, detalii și cromatică fermă. Așa cum mărturisea artistul, lucrarea a fost finalizată după doi ani de cercetări documentare la muzeele de arheologie și istorie din Atena și Heraklion și șase luni de muncă efectivă la pictură. Folosindu-se de dovezile științifice, Russetos a reconstituit cu fidelitate arhitectura și decorurile palatului, vestimentația și podoabele femeilor și barbaților, vasele cu hrană și ofrande. 


 


 Cu Russetos, am pătruns într-un univers în care memoria ancestrală, izvoarele istorice și realitatea prezentă și-au dat întâlnire, deodată. Nu doar ca formă grafică, ci mai ales prin conținutul intelectual, emoțional si spiritual, opera sa este o odă adusă valorilor primordiale și nemuritoare ale existenței: natura, pacea, frumusețea, iubirea, viața. 

 Heraklion este un oraș plin de artiști și de lucrările lor, inspirate din mitologie, istorie și tradiții.  Oricând veți ajunge prin centrul orașului vă recomandăm să vă opriți la Galeria Municipală de Artă din Basilica San Marco și să vă delectați cu lucrările expuse aici, in cadrul expozițiilor ce se desfășoară permanent. Fără îndoială, arta este hrană pentru suflet și minte…

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu