Iarna în Creta: top 5 experiențe și atracții

Turism alternativ, distracție și experiențe dincolo de limite

 Sunt multe motive pentru a vizita Creta iarna. Insula este acoperită de verdeață, peisajele au propespețime și culoare, în timp ce temperaturile blânde permit o mulțime de activități în aer liber. Tarifele la cazări și diverse servicii sunt foarte avantajoase, permițându-vă să vă bucurați de o vacanță memorabilă, fără un efort financiar deosebit. În plus, turismul este la cote reduse, astfel încât intrarea în muzee, expoziții și galerii este mai facilă, fără cozi interminabile sau ore de așteptare sub soarele arzător al verii cretane.

 Ianuarie și februarie sunt luni ploioase, când precipitațiile abundente de 1-2 ore pot transforma străzile în râuri, după care norii cenușii dispar, lăsând loc multor zile însorite. Temperaturile maxime variază între 16-23°C în timpul zilei. Noaptea poate fi mai răcoroasă din cauza umidității, iar temperaturile scad uneori la 10°C. Frigul aspru poate fi întâlnit doar în zonele montane înalte și pe piscurile înzăpezite ale Munților Psiloritis și Lefka Ori.

 Localnicii, retrași din zonele turistice, prestează munci în repararea construcțiilor, agricultură și pe lângă casă, bucurându-se de odihnă în perioada sărbătorilor. Când vine vorba să descoperiți adevărata prietenie și ospitalitate cretană, nu există un sezon mai bun decât iarna!

 Iată ce vă sugerăm să experimentați, dacă vreți să ajungeți iarna în Creta:

Petreceți Sărbătorile de Iarnă alături de cretani 

 Veseli și sociabili, cretanii își petrec Sărbătorile în compania familiilor, rudelor și prietenilor, se vizitează reciproc, ies la plimbare sau  își dau întâlnire la cafenea aproape zilnic, participând cu entuziasm la viața comunității. Animată de spiritul Crăciunului și al nopții festive dintre ani, luna decembrie aduce un bogat calendar de evenimente  sociale și cultural-artistice, aproape în fiecare oraș.

 În ambianța feerică din centrul orașului Heraklion, Târgul de Crăciun organizat în Plateia Elefteria reprezintă un punct de atracție major, deopotrivă  pentru localnici și turiști. Pe lângă impresionantul brad de Crăciun, frumos decorat, și căsuța plină de surprize a lui Moș Crăciun, vizitatorii găsesc aici chioșcuri cu decorațiuni și bunătăți tradiționale, locuri de joacă pentru copii, precum și un program variat de concerte de muzică și dans, pe scena special amenajată. Tot în Piața Elefteria, localnicii și turiștii aflați în  Heraklion se adună în noaptea de Revelion, pentru a sărbători împreună trecerea dintre ani. 

 În orașul Rethymno, Piața Mikrasiaton este transformată în Orășelul Copiilor, oferind expoziții, ateliere creative și nenumărate alte activități de agrement pentru toate vârstele. În Chania, pe 26 decembrie, se organizează evenimentul caritabil numit Santa Run, în care mii de oameni, costumați în Moș Crăciun, aleargă pe străzile orașului. Devenit popular la nivel global, evenimentul a ajuns în Creta la cea de-a noua ediție, fondurile strânse prin simbolica taxă de participare fiind donate instituțiilor și asociațiilor de îngrijire a copiilor bolnavi sau defavorizați.   (www.santarunchania.com)

 Sărbătorile iernii se întind până pe 6 ianuarie, când grecii și cretanii sărbătoresc Boboteaza, participând în frunte cu preoții Bisericii Ortodoxe la ceremonialul de binecuvântare şi sfințire a apelor, oficiat la malul mării.

Descoperiți tărâmul cretan al zăpezilor 

 Poate veți fi surprinși de faptul că, deși este recunoscută în întreaga lume pentru vacanțele estivale pe plajele sale superbe, Creta este acoperită în proporție de 80% de relief montan. De la mijlocul lui decembrie și până la începutul lunii mai, deși temperaturile medii ziua variază între 10-14°C  iar insula este îmbrăcată în vegetație,  puteți admira vârfurile înzăpezite și strălucitoare ale Munților Psiloritis / Munții Înalți și Lefka Oris/ Munții Albi, ce depășesc 2,000 m.

 Creta nu are stațiuni de ski propriu-zise, dar acest lucru nu descurajează pe pasionații de sporturi pe zăpadă care, cu precădere în ultimii ani, au descoperit plăcerea skiului alpin și a tururilor pe ski de 2-3 zile, cu reprize de odihnă și înnoptat în refugii montane special amenajate. Mai mult, chiar, din 2014, cursa de schi alpin Pierra Creta are loc pe Psiloritis în fiecare an, la începutul lunii martie, aducând laolaltă sute de sportivi din peste zece țări.

 Aflat la 38 km sud de Chania, la o altitudine ce variază între 1,040 – 1,250 m, și înconjurat de piscurile înalte ale Lefka Oris, platoul Omalos primește iarna mari cantități de ninsoare. Punct de plecare pentru superbe trasee de mers prin zăpadă combinate cu pârtii, satul Omalos este locul de evadare preferat al multor greci și cretani, hotelurile și pensiunile din zonă fiind rezervate complet în mai toate weekend-urile.

 Localitățile  Zoniana, Anogia și Livadia din provincia Rethymnon, situate pe versantul nordic al muntelui Psiloritis, găzduiesc de asemenea turiști iubitori de ski, snowboarding, snowkiting și drumeții prin zăpadă, atrași în egală măsură de stilul de viață rural și tradițiile de iarnă din gospodăriile cretane. Situat la 1 km distanță de satul Anogia, pe drumul spre Nida la o altitudine de 910 m, Delina Mountain Resort oferă apartamente decorate elegant, cu șemineu, jacuzzi și verandă cu vedere la vârfurile înzăpezite ale muntelui Psiloritis. (www.delina.gr)

 Dacă doriți o pârtie doar pentru voi sau vă place mișcarea în natură, luați-vă hainele de munte, echipamentul de ski și bocancii de iarnă și haideți să explorați piscurile înzăpezite ale Cretei! Veți găsi multe cluburi de sporturi și aventuri montane, care vă pot ghida în această experiență!

 Pentru mai multe informații despre evenimentul sportiv montan Pierra Creta, vizitați website-ul www.pierracreta.gr

Aventurați-vă într-o coborâre prin canioane 

 Dacă aveți condiție fizică bună, vă place adrenalina și doriți să explorați o parte din comorile ascunse ale isulei Creta, inaccesibile turistului obișnuit, atunci puteți alege canioningul, o activitate sportivă ce a  cucerit în ultimii ani tot mai mulți adepți în Europa și în lume.

 Creta găzduiește aproximativ 400 de canioane, formate de bazinele râurilor și de viiturile de primăvară, prin erodarea adâncă a solului carstic și calcaros. Începând cu luna noiembrie, când precipitațiile devin abundente și continuând până în aprilie, când zăpezile montane se topesc, râurile își cresc debitele, dând viață multor torente și cascade. Vremea, blândă chiar și în sezonul rece, le permite iubitorilor de sporturi extreme să se aventureze în numeroase defilee, amenajate corespunzător, ce rămân deschise tot timpul anului.

 Destul de complex, mai aventuros decât hikingul, dar mai ușor decât alpinismul montan, canioningul constă în drumeție, escaladă și  coborâre în rapel prin văile unor râuri repezi și cascade. Este recomandat persoanelor sănătoase, care nu au frică de înălțime și știu să înoate. Practicarea acestei forme de aventură sportivă presupune anumite riscuri și de aceea, ea implică instructajul și asistența unui îndrumător specializat, reguli precise de urmat și echipament adecvat, cu cască de protecție și costum de polipren. Pentru cei mai antrenați, canioningul combină tehnicile de speologie și alpinism cu sporturile nautice, cum ar fi canotajul și raftingul.  

 Asociația Cretană de Canioning, fondată în 2007 a echipat 45 de trasee  de canioning cu dispozitive de asigurare și corzi de cățărare. Unele dintre cele mai spectaculoase parcursuri, de-a lungul cărora se găsesc  cascade impresionante și coborâri spectaculoasee, sunt în Cheile Ha de pe Muntele Thripti, Cheile Agia Paraskevi, Abas, Ethiano, Maridaki  Tsoutsouras, Kakoperato, Mesosfini din Munții Asterousia, Cheile Arvi din Muntele Dikti și multe altele ce pornesc din zona centrală și au ieșire spre coasta sudică a insulei. Unele trasee sunt recomandate începătorilor și chiar și familiilor cu copii, oferindu-le temerarilor mici și mari o experiență de neuitat.

Găsiți informații despre Asociația Cretană de Canioning pe website-ul www.canyon.gr

Participați la Parada Carnavalului din Rethymno

 Sezonul carnavalului din Grecia, cunoscut sub numele de ”Apokries”, este o perioadă care începe cu zece săptămâni înainte de Paștele Ortodox Grecesc și durează 22 de zile, atingând punctul culminant în weekendul dinaintea sărbătorii Kathari Deftera (Lunea Curată sau Lăsata Secului, la noi) - prima zi a Postului Mare. În timpul postului, ce durează 40 de zile, oamenii nu consumă carne sau produse de origine animală, de aici venind și numele de Apokries, adică „abținere de la carne”/ varianta sa latină, mai cunoscută, fiind ”Karnavali (din ”carnem levare”, adică ”fără carne”)

 Apokries ține așadar de la sfîrșitul lui ianuarie până la începutul lui martie, încheindu-se cu Parada Carnavalului, un festival de distracție și mascaradă, ce are loc în ultima duminică dinaintea intrării în Postul Mare. Carnavalul de la Patras (capitala regională a vestului Greciei), Patrino Karnavali este cel mai mare eveniment de acest gen din Grecia, al 2-lea ca mărime din Europa și al 3-lea ca mărime din lume. În Creta, Carnavalurile  se țin, de regulă, în localitățile Souda, Paleochora, Kalyves, Kastelli, Malia și Heraklion, dar cel mai renumit ca anvergură este Carnavalul din Rethymno, o spectaculoasă “producție” stradală de coregrafie, sunet, povești și personaje, cu o evidentă amprentă venețiană.

 În pregătirea paradei, grupuri de prieteni se adună se adună pentru a forma echipaje tematice și își prezintă conceptul costumației pe website-ul dedicat evenimentului, mizând pe atragerea cât mai multor adepți - localnici, conaționali dar și turiști - pentru a câștiga premiul de poplaritate pus la bătaie.  În ziua cea mare, Primăria orașului  transformă centrul civic și arterele principale în zone pietonale, asigurând buna desfășurare a marșului  echipelor însoțite de care alegorice și creând ambianța cu stații de amplificare pe traseu,  muzică si MC, echipe de animatori și o mulțime de alte activități distractive.

 Carnavalul din Rethymnon este una dintre cele mai mari și fără îndoială una dintre cele mai vesele sărbători ale anului din Creta. Luați-vă camera foto  sau  alăturați-vă echipei preferate, înarmați-vă cu bună dispoziție și nu lipsiți de la marea paradă!

 Aici găsiți toate informațiile despre Carnavalul din Rethymno: www.rethymnocarnival.gr

Petreceți o vacanță de neuitat la țară 

 Departe de litoralul seducător și de orașele care absorb milioane de turiști pe sezon, în inima munților se află o altă față a Cretei,  unde viața rurală se împletește cu turismul sustenabil.  Întoarcerea la natură și la traiul simplu, de la țară, constituie o experiență unică. Iarna, când activitățile  majorității cretanilor se desfășoară în jurul gospodăriei, o vacanță în Creta poate fi o ocazie excelentă pentru a cunoaște oamenii și stilul lor de viață tradițional. 

 În ultimele decenii, agroturismul nu doar că a salvat multe sate de la dispariție, dar a dat o nouă viață unor locuințe vechi de secole, introducându-le în circuitul turistic și oferind vizitatorilor șansa de a simți gustul autentic al ospitalității insularilor, chiar la ei acasă. În funcție de sezon, multe pensiuni agroturistice, ferme agricole familiale deschise vizitatorilor sau firme specializate organizează seminarii de gătit tradițional, de copt pâine și dulciuri de casă, de cules plante medicinale și aromatice, ciuperci, melci, trufe, sau de preparat ceaiuri și cosmetice naturale.

 Învitați în gospodăriile cretanilor, turiștii află despre producerea vinului și a uleiului de măsline, distilarea rachiului, apicultura în stil tradițional, grădinăritul, colectarea laptelui și fabricarea brânzei, creșterea animalelor, tunderea oilor, șamd. Mai mult, chiar, sunt invitați să participe la muncile agricole, dintre care cele specifice sezonului de iarnă sunt recoltarea măslinelor (de la mijlocul lui noiembrie până în ianuarie) și a citricelor (din ianuarie până în martie).

 Adaptate cerințelor turismului modern și răspunzând unei segment tot mai mare de pasionați de vacanțe alternative, unele sate tradiționale au devenit adevărate destinații ”agro” sau ”eco”-turistice deschise tot timpul anului,  așa cum este cazul satului Vamos, situat la 25 km de Chania și 35 km de Rethymno, la poalele munților Lefka Ori.  Aici, o mână de oameni inimoși au pus umărul la restaurarea a câteva zeci de case țărănești vechi, unele de aproape trei secole, transformându-le în case de vacanță.  Biroul turistic din Vamos este tot timpul anului la dispoziția turiștilor interesați, indviduali, familii sau grupuri de prieteni, pentru rezervarea cazărilor și organizarea programului de activități în sat și împrejurimi. (www.vamosvillage.gr)

 Promovând conceptul ”înapoi la esențe”, Milia Mountain Retreat, un cătun montan din secolul al XVII-lea, pierdut în frumusețea sălbatică a provinciei Kissamos din vestul Cretei și  înconjurat de platani și castani, este, conform National Geographic, ”a top ecolodge for family, active adventures and local culture.”  Casele de tip bungallow au încălzire centrală, plus un șemineu sau o sobă cu lemne pentru iarnă, băi proprii, balcoane, verande sau terase-acoperiș pentru odinnă la soare. (www.milia.gr)

 Dacă vă este dor de o vacanță la țară, la bunici, Creta vă așteaptă și iarna! Prin intermediul sejururilor la pensiunile agroturistice și la casele de oaspeți din satele montane, vă veți bucura de o incursiune în stilul de viață tradițional cretan și veți aduna prețioase amintiri pentru o viață!  

***

 Sperăm că acest articol v-a inspirat pentru a explora insula Creta în lunile reci și a descoperi comorile ei ascunse - peisajele captivante, moștenirea culturală bogată și escapadele palpitante în natură!

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu