Cursa pe Schiuri Pierra Creta / Videoclipuri recomandate




 Faceți cunoștință cu cel mai sudic eveniment sportiv pe schiuri din Europa!

 Regiunile montane înalte ale Cretei sunt singurele în care iarna se simte frigul aspru. Precipitațiile abundente se transformă într-un superb covor de zăpadă ce rezistă uneori până la sfârșitul lunii iunie, stârnind admirația primelor serii de turiști care ajung pe plajele cretane. Nu numai că este cea mai mare insulă a Greciei, dar Creta are și cel mai spectaculos relief, dominat de trei mari lanțuri muntoase care o traversează de vest la est :  Lefka Ori / Munții Albi (2,453 m), cu peste 52 de vârfuri ce trec de 2,000 m, Muntele Idi / Psiloritis (2,456 m), central și cel mai impozant, și Muntele Dikti (2,148m). 

 În ciuda faptului că nu are infrastructură pentru turism de masă iarna, insula Creta a devenit cea mai sudică destinație europeană pentru iubitorii de aventuri pe schiuri în special practicanții formelor mai puțin convenționale, gen ”backcountry” sau ”off-piste”. Un grup de localnici pasionați, dornici să promoveze potențialul necunoscut al Cretei, a avut ideea să lanseze în martie 2014, în premieră, un eveniment sportiv numit ”Pierra Creta”, inspirându-se din tradiționalul concurs de schi montan ”Pierra Menta”(*) din Alpii francezi.  

 Pasiunea și îndrăznela lor au dat roade. astfel că, an de an, numărul de simpatizanți a crescut, ajungând în 2019 la un număr de peste 200 de participanți din peste 10 țari. Evenimentul Pierra Creta are loc, de regulă, la începutul lunii martie și se desfășoară pe durata a două zile. Bucurându-se de o atmosferă prietenească și veselă, concurenții se adună în Anogia, unul dintre cele mai faimoase sate turistice din regiunea Rethymno, cocoțat la o altitudine de 700m pe versantul nordic al Munților Psilorits.

 Și copiii sunt invitați să participe alături de părinți, lor fiindu-le destinată prima zi a competiției. Pentru adulți, traseul tradițional este un circuit cu lungimea de 14,8 km ce implică patru ascensiuni și coborâri și durează în jur de trei ore. Locul de plecare este Lakkos Migerou, situat la altitudinea de 1,570 m, iar punctul cel mai înalt atins timpul cursei este la 2,434 m. Seara, după încheierea circuitului și revenirea organizată la bază, programul include o cină în grup, cu dans și socializare.

 Experiența aventurii pe zăpezile cretane este greu de exprimat în cuvinte, mai ușor vorbesc filmările realizate de organizatori și participanți, pe parcurs. Ne-a plăcut foarte mult și vă recomandăm să vizionați videoclipul oficial Pierra Creta Ski Mountaineering Race”realizat la ediția din anul 2017. Detalii despre cursa Piera Creta pot fi găsite pe website-ul dedicat evenimentului.

 Alte lucruri interesante despre cum să petreceți o iarnă autentică în Creta, găsiți în această postare


(*) Pierra Menta este o competiție de schi alpin care are loc anual din 1986 în sud-estul Franței. Este una dintre cele mai cunoscute trei curse din Alpi și o etapă a cursului La Grande, care include cele mai importante competiții de schi alpin din sezon.



Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu