Târgul de Crăciun, atracția lunii decembrie în Heraklion


 
O poveste de iarnă din inima orașului 

 Încă de la sfârșitul lunii noiembrie, spiritul sărbătorilor de iarnă a invadat Heraklionul, capitala administrativă a insulei Creta. Chiar dacă zăpada lipsește din fundal, orașul și locuitorii săi își urmează obiceiurile și tradițiile, pregătindu-se pentru Sărbătoarea Crăciunului. 

 Plini de energie, am ieșit să explorăm noutățile de sezon și să ne avântăm în spectacolul multisenzorial al vieții orașului: strălucirea arterelor comerciale, luminile festive și pomii de Crăciun decorați din vitrine, piețe și parcuri, febra cumpărăturilor din centrul orașului, veselia petrecerilor din companii, tavernele și barurile neîncăpătoare, evenimentele culturale de peste tot și, prin contrast, ca o evadare discretă către cealaltă lume, cântările și riturile liturgice, vibrând  în frumoasele biserici ortodoxe.


 

 La orele serii, Piața Libertății (Plateia Eleftherias), pe care municipalitatea a transformat-o în Târgul de Crăciun, atrage vizitatorii ca un magnet, radiind o atmosferă festivă peste tot orașul. Pe sub arcada luminată de la intrare pășesc din ce în ce mai mulți vizitatori - familii cu copii, cupluri de toate vârstele, grupuri de adolescenți entuziaști și vorbăreți, turiști dornici să petreacă de Crăciun în Creta.


 

Artizanat, tradiții străvechi, muzică live și timp de povești

 Vedeta târgului, pomul de Crăciun decorat somptuos, îi face pe copii nerăbdători să-l întâlnească pe  Moș Crăciun pentru a-și revendica darul, în timp ce adulții rămân în apropiere, cu camerele telefoanelor deschise, în căutarea celui mai bun moment pentru poză. Alături, într-un cort, scena alegorică a nașterii lui Iisus aproape că rămâne neobservată, deoarece copiii se reped direct în sania de lemn împodobită cu ghirlande și trasă de reni, gata să înceapă călătoria imaginară în jurul lumii.

 

  Pe scena centrală sunt programate concerte și recitaluri ale unor artiști locali, trupe de dans, coruri de amatori și profesioniști și chiar fanfara orașului, anunțând o lună de distracție și voie bună. Ne surprinde plăcut un excelent recital de jazz de iarnă, condimentat cu o veche muzică grecească de petrecere, ce întrerupe forfota locului și ne încântă sufletul. Între momentele artistice de pe scenă, în acorduri de muzică pop internațională, admirăm un spectacol de lumini și lasere proiectat pe fațada Primăriei, situată la intrarea in piață.


 


 Vizităm la rând toate chioșcurile cu rafturi pline de obiecte frumoase lucrate manual, așteptându-și clienții. Artiștii și meșterii populari s-au jucat ingenios, transformând metalul, pietrele, ceramica, sticla, lemnul, textilele în ornamente festive pentru casă și brad, cadouri tematice, talismane, bijuterii, icoane, jucării, accesorii de birou și bibelouri de tot felul. Am estimat că un tur complet poate dura până la două ore, timp în care ești acaparat de oferta variată a micilor comercianților artizani.


 

 

 

 Copiii au o gamă largă de activități recreative - de la locurile de joacă de modă veche cu instalații mecanice și electrice, atelierele practice în căsuța lui Moș Crăciun, încheiate cu vizionare de desene animate, la patinajul pe suprafață artificială, bungee jumping sau chiar la modernele jocuri video și călătorii 3D vituale cu ochelarii VR.


 

 Chiar dacă nu ne este foame, ne fac cu ochiul grămezile de dulciuri multicolore - bomboane, jeleuri și acadele, plăcinte, prăjituri și alte bunătăți de casă. Ispititoarele floricele de porumb sunt concurate de porumbul fiert și de castanele coapte sau prăjite. Ne așezăm în final la micul snack bar, de unde ne comandăm delicioasele ”loukoumades” - un fel de gogoși zemoase, tăvălite în miere și susan, alături de care merge perfect o ciocolată caldă sau un vin fiert


 

 Lângă ieșire, o căsuță de lemn cu pereți plini de sute de mesaje scrise - un fel de oficiu poștal - stârnește entuziasmul copiilor și inspirația adulților. Aici, un Elf vesel îl ajută pe fiecare să-și scrie scrisoarea cu dorințe și să o lase Moșului, prinsă de perete cu pioneze. Evident, nu pierdem șansa de a redeveni copii... O bucurie nemărginită ne umple inimile, în timp ce așternem pe foaia albă speranțele și urările de bine pentru noi și cei dragi nouă, dar și pentru  întreaga lume.


 


Heraklion - orașul  vibrant al serilor de iarnă

 Ne întrebam ce-ar mai fi de făcut, după turul prin Piața de Crăciun...? În centrul orașului Heraklion, o gustare ușoară, ba chiar și o cină copioasă este modalitatea perfectă de a ne încheia ziua. Pe străzile înguste, tavernele, barurile și cafenelele au terase încălzite, muzică ambientală, lumânări romantice pe mese, ghirlande luminoase înfășurate pe copaci și stâlpi și ornamente de Crăciun, creând o atmosferă de basm. Așezați umăr la umăr, oamenii împărtășesc starea de relaxare și voie bună, în timp ce aburul ceaiurilor și cafelelor se împletește cu aroma grătarelor proaspete și a mâncărurilor gătite la cuptor.


 

 Anual, o mulțime de turiști aleg să viziteze Creta în timpul sărbătorilor de iarnă. Dacă sunteți în Heraklion, nu ratați încântătorul Târg de Crăciun! În atmosfera festivă din inima orașului, acest eveniment vă oferă o privire asupra artei și meșteșugurilor, a delicateselor de sezon și a stilului de viață cretan.

Crăciun Fericit, tuturor!

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu