Admiră Cultura și Oamenii



 Legendele mitologice, amintirea istoriei dramatice îndelungate și influența culturală a diferitelor puteri ocupante sunt adânc înscrise în sufletul colectiv al cretanilor și sunt reflectate în multe aspecte ale vieții lor, cum ar fi limba, dansul, muzica, mâncarea, artele, meșteșugurile, tradițiile și obiceiurile. În Grecia antică, ospitalitatea = „philoxenia” - tradusă literalmente ca „prieten cu străinul” - era o datorie sacră a oricărui cetățean, fiind impusă de către Zeus însuși - tatăl zeilor și al oamenilor - care era gata să pedepsească orice rău făcut unui musafir. Tradiția ortodoxă creștină este foarte intensă în Creta, iar porunca „iubește-ți aproapele ca pe tine însuți” este prezentă în viața de zi cu zi a oamenilor, care manifestă instinctiv generozitate și grijă pentru ceilalți.

 Imprimate de spiritul convivial al localnicilor, gastronomia și obiceiurile alimentare cretane și sunt cele mai sănătoase din lume, făcând din Creta un nume de marcă și o destinație culinară mult căutată. Modul de gătit al bunicilor este acum fundamentul conceptului modern „din grădină în farfurie”, ceea ce face ca mâncarea să fie o experiență unică, de la vechile taverne până la hotelurile de lux: producție locală alimente în acord cu sezonalitatea specifică, ingrediente proaspete și de calitate, rețete simple, predominant vegetariene, tehnologie de prelucrare minimă. O lungă listă de produse tradiționale din Creta, printre care uleiul de măsline virgin, mierea din flori sălbatice, sortimente de lactate și vinuri nobile au fost recunoscute ca mărci locale protejate sau premiate la nivel internațional.

 Insula are o tradiție muzicală lungă și bogată, cu rădăcini adânci în antichitate, puternic influențată de muzica bizantină și îmbogățită de cultura muzicală a estului mediteranean. Însoțite de muzică instrumentală specifică, interpretată cel mai des la vioară, lăută sau lyra autohtonă, dansurile tradiționale cretane sunt dansate de bărbați și femei, care poartă minunatele lor costume populare la evenimentele formale. Mișcările sunt fie rapide, fie lente, dar întotdeauna vii și impunătoare, de cele mai multe ori păstrând modelul circular. Femeile pășesc cu grație și execută o mulțime de piruete, în timp ce dansul bărbaților este punctat de salturi acrobatice care denotă putere, curaj și echilibru. În timpul sărbătorilor, cretanii adoră să se adune în jurul unei mese, de obicei însoțiți de muzică și dans. Desigur, pentru a-i mulțumi pe vizitatori, faimosul sirtaki, Zorba Grecul, nu lipsește din programul serilor de folclor tradițional din stațiunile turistice.

 În Creta, ocupațiile străvechi precum olăritul, tâmplăritul, țesutul, cusutul, tricotatul, prelucrarea metalelor, al pietrei și lemnului, chiar și activitățile agricole și de creștere a animalelor, sunt încă vii, rezistând invaziei tehnologiei moderne și exodului tinerei generații către orașele mari. Turiștii pot găsi operele artiștilor și ale meșterilor populari, precum și produsele alimentare în buticurile de suveniruri și în multe magazine dedicate mărfurilor tradiționale. Pentru cei curioși să experimenteze stilul de viață tradițional, care doresc o „întoarcere la natură” sau o vacanță în stil rural, multe căsuțe agro-turistice sunt disponibile pe tot parcursul anului în zonele montane. Ecologia, agricultura, gastronomia locală, obiceiurile specifice, aerul proaspăt, simplitatea, liniștea și precum și ospitalitatea caldă, familiară, sunt câteva dintre avantajele turismului alternativ.

 O mulțime de evenimente culturale - expoziții de artă, concerte muzicale, spectacole de dans, proiecții de cinema, reprezentări de teatru - adună localnici și turiști în locuri neconvenționale precum biserici, situri arheologice, piețe ale orașului, muzee și parcuri. Festivalurile, sărbătorile și tradițiile populare sunt ocazii în care cretanii își demonstrează legătura puternică cu valorile și obiceiurile morale și spirituale esențiale precum viața de familie, prietenia, ospitalitatea, comuniunea, solidaritatea, credința religioasă, recunoștința față de strămoși, respectul pentru natură, patriotismul și bucuria de viață.

 Turiștii pot veni în contact cu tradițiile și obiceiurile din Creta, cu ocazia sărbătorilor și festivalurilor locale lunare, dar Crăciunul, Boboteaza, Paștele - precedat de Carnavalul Postului și Noaptea Învierii -  Ziua Independenței pe 25 martie și Ziua Națională a Greciei de pe 28 octombrie sunt cele mai notabile în calendarul de evenimente naționale.

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu