Noiembrie în Creta: top 5 experiențe si atracții


Mai aproape de tradițiile și stilul de viață cretan


 O vacanța în Creta în noiembrie e o combinație de nostalgie, romantism și aventură. După primele ploi ale toamnei, natura, deshidratată de arșița verii lungi, se înviorează și explodează în nuanțe de verde strălucitor. Multe plante trec printr-un nou ciclu de înflorire, așa că n-ar fi de mirare ca peisajele colorate și căldura blândă a zilelor însorite să vă facă să credeți că vine primăvara.

 Din punct de vedere meteorologic, luna noiembrie este luna surprizelor. Deși pot fi unele zile ploioase sau cu rafale puternice de vânt nordic, vremea nu este foarte rece. Temperaturile medii se situează undeva la 20°C -21°C, iar noaptea la 13°C -14°C, cu valori mai scăzute în zonele de deal si montane. Ziua, plimbările pe plajă sunt o plăcere și, cu un pic de curaj, încă se mai poate face baie în mare, apa menținându-se la o temperatură de 20°C. E bine să fiți pregătiti cu haine potrivite de ploaie și vânt, dar așteptați-vă și la zile însorite, cu temperaturi de 25°C, în care puteți purta un tricou cu mânecă scurtă și o jachetă lejeră pe spate. Lumina diurnă durează între orele 7:00 și 18:00 în prima parte a lunii și până la 17:00 în ultima parte.

 Luna noiembrie este foarte potrivită pentru excursii prin insulă. Turismul de masă este deja încheiat în această perioadă a anului. Popularele stațiuni de pe coasta nordică și sudică sunt închise și întreaga insulă este liniștită, gata de hibernare. Zborurile charter sunt întrerupte sezonier. Doar zborurile regulate, feriboturile și câteva nave de croazieră ocazionale ajung la Heraklion și Chania, cele două porți principale ale insulei. Obiectivele turistice renumite, în continuare deschise, sunt aproape pustii și uitate, dar orașele devin încă și mai animate cu studenți și localnici. Acum puteți îmbrățișa cu adevărat viața în stil cretan și, dacă doriți să explorați natura și locurile izolate de pe insulă, luați-vă hanoracul și ghetele de drumeție și pregătiți-vă de distracție și aventură!

 Iată câteva sugestii despre cum să vă petreceți timpul, dacă vă place ideea de a vizita Creta în noiembrie:


Participați la culesul măslinelor

 Printre cele mai familiare scene din mediul rural sunt plantațiile de măslini, cu frunzele lor verzui-argintii ce freamătă în adierea brizei. În toată Grecia și Creta, măslinul este un copac sacru, miturile ancestrale, legendele și poveștile populare prezentându-l ca un simbol al păcii, al înțelepciunii și al vieții. Cultivarea măslinilor datează din 4.000 î.Hr., fiind practicată sistematic de țăranii cretani, care și-au lăsat moștenire pământul și au păstrat tradițiile, din generație în generație.

 Sezonul de recoltare a măslinelor începe la sfârșitul lunii octombrie / începutul lunii noiembrie și continuă de obicei până la jumătatea lunii ianuarie. Dintre toate lucrările agricole din calendarul anual, aceasta este una dintre cele mai solicitante din punct de vedere fizic și totuși, așteptată cu nerăbdare de către localnici. Mulți orășeni își iau vacanță de la slujbă pentru a participa la recoltarea măslinelor în livada de la țară a familiei lor. Practica tradițională constă în desprinderea măslinelor coapte de pe ramuri cu bețe sau greble de mână, dar în livezile mari și moderne se folosesc dispozitive mecanice de scuturare a copacilor. Pentru cretani, culegerea măslinelor împreună cu familia, prietenii, vecinii, zilierii și vizitatorii este o muncă veselă și revigorantă, care oferă sentimentul de comuniune și legătură indisolubilă cu pământul.

 Unele ferme turistice organizează ore de recoltare a măslinelor, excursii la producătorii de ulei de măsline, ateliere de degustare a uleiului de măsline și de gătit sănătos, precum și de preparare a produselor cosmetice de casă cu ulei de măsline.

Tururi culinare prin orașe

 Iarna, când stațiunile turistice sunt în mare parte închise, insularii sunt concentrați în interiorul orașelor. Pentru vizitatori, acum este un moment propice pentru a afla mai multe despre stilul de viață cretan, a descoperi secretele delicioaselor produse și a bogatei bucătării cretane și pentru a se răsfăța cu aromele mâncărurilor tradiționale autentice, în locurile preferate de localnici. Dacă veniți în vacanță în noiembrie, probabil că vă veți stabili într-unul dintre orașele de pe coasta de nord - Heraklion, Rethymno sau Chania, care sunt și cele mai animate.

 Fie că sunteți un gurmand pasionat sau un căutător de experiențe unice, un tur gastronomic ghidat vă va stârni simțurile, în timp ce explorați cultura alimentară a cretanilor. Împreună cu ghidul local specializat, veți parcurge trasee pitorești ale orașului pentru a descoperi piețe de produse alimentare, brutării, băcanii, taverne și cafenele tradiționale, absorbiți în atmosfera locală. Veți fi încântați să auziți istoria unora dintre cele mai populare feluri de mâncare ale insulei. Veți vizita cele mai bune locuri pentru a savura diferite tipuri de brânză, în timp ce aflați despre tradiția brânzeturilor din Creta. Puteți să vă opriți la magazinele de miere pentru a vă face cunoștință cu arta apiculturii și pentru a gusta soiurile de miere indigenă. Și, cu siguranță, veți dori să încercați faimoasa plăcintă cremoasă „bougatsa”, delicioasele „kalitsounia” sau tradiționalele mini-plăcinte de la patiseriile frecventate de localnici.

 La final, ce-ar putea fi mai plăcut decât să vă relaxați și să vă petreceți seara degustând vinuri și raki la o cină privată, cu preparate inspirate din bucătăria cretană, într-un spațiu cald și confortabil, alături de prieteni și familie!

Excursii și drumeții

 Drumețiile în Creta sunt cel mai bun mod de a admira peisajele și de a explora diversitatea și sălbăticia naturii. În zilele însorite ale lunii noiembrie, excursiile prin insulă sunt cu adevărat plăcute, fără disconfortul transpirației și teama de insolație, ca în timpul verii. O mare parte din traseele de drumeții din Creta traversează zone declarate protejate, cum ar fi Rezervația Națională Lefka Ori, una dintre cele șapte rezervații naționale din Grecia sau multe alte zone cu regim protejat, etichetate Natura 2000.

 Traversând insula de la Kissamos la Zakros, traseul european de lungă distanță E4 cuprinde o rețea mare de itinerarii cu valoare culturală, naturală și istorică, dintre care multe rămân accesibile chiar și în lunile de iarnă. În afară de E4, există zeci de trasee cartografiate de o frumusețe remarcabilă, care merită parcurse la pas. Potecile străvechi și drumurile de piatră care odinioară erau rutele comerciale ale insulei sunt astăzi străbătute de turiștii care iubesc vacanțele active și aventura.

 Multe cluburi de hiking și alpinism funcționează pe toată durata anului, iar unele agenții de turism oferă pachete tematice și ghizi acreditați pentru drumeții pe insulă. Deci, dacă doriți să ieșiți prin peisaj, departe de drumurile asfaltate, nu uitați să vă împachetați ghetele de drumeție!

Vizite și pelerinaje la mănăstiri 

 În Creta există sute de mănăstiri, biserici și capele bizantine. Insula are o istorie religioasă îndelungată, creștinismul fiind fondat aici încă de la începutul istoriei sale, de către Sfântul Pavel și discipolul său, Titus, care a devenit sfântul patron și ocrotitor al Cretei. De-a lungul secolelor, ocupanții străini care s-au succedat au încercat, fără succes, să suprime credința ortodoxă a populației locale. În ciuda persecuției și martiriului suferite de înaintași, spiritul și credința ortodoxă se reflectă puternic astăzi, atât în viața de zi cu zi a locuitorilor, cât și în bogăția moștenirii religioase. Merită cu adevărat să vizitați mănăstirile și bisericile din Creta, nu numai pentru a admira stilul arhitectural, picturile murale, sfintele moaște și obiectele ritualice, ci și muzeele sau expozițiile de icoane bizantine și artă religioasă, găzduite de aceste așezări.

 Dacă se întâmplă să vă aflați în partea de vest a insulei, puteți alege să vizitați Mănăstirea Arkadi, Agios Giogios Karydi în Vamos, Mănăstirea Agia Triada (Sfânta Treime), Mănăstirea Chrissokalitissa, Mănăstirea Katholiko, Catedrala Mitropolitană Evangelistria din Chania, doar pentru a menționa unele dintre ele. La est, nu ratați mănăstirea Agios Giorgos Selinari, Mănăstirea Panagia Kera Kardiotissa, Mănăstirea Panagia Gouverniotissa, Biserica și Chilia lui Agios Myronas, biserica rupestră Agia Fotini, Biserica Panagia Galatiani sau impresionanta mănăstire Toplou din Sitia. Pe 11 noiembrie, vă puteți alătura sărbătorii Sfântului Mina, sfântul păzitor al capitalei Heraklion și puteți vizita Catedrala Agios Minas - una dintre cele mai mari biserici din Grecia. De asemenea, la câțiva pași în centrul vechi al Heraklionului, veți găsi Bazilica Agios Markos ce găzduiește Galerile de artă ale orașului și Biserica Agios Titos, unde se află relicvariul cu craniul Sfântului Titu, ocrotitorul Cretei.

 Puteți să optați pentru un tur organizat cu ghizi specializați sau puteți să utilizați o hartă cu trasee și locuri de interes și să mergeți pe cont propriu. Asigurați-vă că aveți îmbrăcaminte decentă și respectați codul de conduită, cât timp sunteți în incinta lăcașurilor de cult.

Vizitați o distilerie de raki 

 Raki-ul, cu numele său original cretan ”tsikoudia” (în Grecia numit ”tsipouro”), este un element esențial în cultura cretană. Fie că e vorba de primirea unui oaspete, de o vizită de familie, de o întâlnire între vecini sau de o discuție de afaceri, ritualul de întâmpinare al unui cretan include neapărat un pahar de raki, simbolizând prietenia și ospitalitatea. În unele părți ale insulei, la finalul prânzului sau cinei, tavernele oferă oaspeților raki rece, ca băutură digestivă, alături de un desert din partea casei. Având rakiul ca un fel de ”încălzitor de inimi” și ”lubrifiant” pentru comunicare, cretanii îl fac pe orice străin să se simtă oaspete bine primit și pe oaspeți să devină prieteni.

 În fiecare an, după culesul viei, de la sfârșitul lunii octombrie și până la mijlocul lui decembrie, în Creta și Grecia are loc Rakokazano sau Kazanema, evenimentul tradițional de producere a rakiului. Distilarea rakiului este un proces care urmează o metodă veche, păstrată nechimbată până în zilele noastre. După o lună de fermentare în butoaie, tescovina (”strafyla” - rămasă după stoarcerea strugurilor pentru vin) este fiartă într-un cazan și trecută printr-o instalație de distilare, la capătul căreia se obține renumita băutură alcoolică cu un gust și o intensitate caracteristice.

 În Grecia, distilarea rakiului poate avea loc numai în distilerii certificate (”rakokazana”) și există cel puțin un gospodar în fiecare sat cu licență pentru a produce băutura. Mai mult decât un proces tehnologic atent monitorizat de proprietar, fabricarea rakiului este o adevărată sărbătoare pentru întreaga comunitate. Oamenii se adună în jurul rakokazanei pentru a mânca, bea, cânta și dansa împreună, însoțiți de lăutarii locali și instrumentele lor muzicale. Dacă vizitați Creta în noiembrie, căutați un sat de munte și alăturați-vă unei rakokazana pentru a asista la distilarea rachiului tradițional și a vă face prieteni noi! E timpul de petreceri!

Gia Mas! (Γεια μας!) / Hai Noroc!

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu