Catedrala Agios Minas în imagini

Agios Minas, protector al orașului și hram al bisericii metropolitane din Heraklion

 În centrul Heraklion, se află Biserica Agios Minas, cea mai mare catedrală ortodoxă din Creta și una dintre cele mai impunătoare din Grecia, servind astăzi ca sediu al Arhiepiscopiei Cretei. Înălțat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, acest frumos monument arhitectural se numără printre primele zece obiective turistice culturale de pe insulă. De asemenea, catedrala are o importantă semnificație pentru localnici, deoarece este închinată Sfântului Mare Mucenic Mina, făcătorul de minuni, patronul spiritual și protectorul orașului Heraklion.

 Clădirea înaltă de peste 30 de metri, cu o suprafață de 1.350 m2, are o  structură cruciformă cu o cupolă centrală impresionantă, trei culoare separate prin coloane, galerii laterale și două clopotnițe în colțuri. Stilul său eclectic arhitectural și decorativ reunește armonios elementele bizantine cu cele renascentiste. În timpul slujbelor, cînd este complet luminată, pe lângă acustica ei perfectă, pot fi admirate în detaliu minunatele fresce, candelabrele spectaculoase decorate cu rafinament, precum și iconostasul și tronul episcopului, realizate din marmură albă și verde din insula cicladică Tinos. Coridorul drept este dedicat apostolului Titos, sfântul patron al Cretei, iar cel stâng, celor  Zece Sfinți Mucenici ai Cretei.

 Proiectată de arhitectul Athanasios Mousis, același care a contribuit și la reconstrucția bisericii Agios Titos, lucrările la catedrală au început în 1862 dar au fost întrerupte pe perioada Marii Revoluții Cretane (1866-1869), fiind reluate în 1883. În ciuda atmosferei politice turbulente și a dificultăților economice, efortul de a construi catedrala a fost susținut cu entuziasm prin donații ale multor mănăstiri și ale locuitorilor Heraklionului. A fost inaugurată cu mare fast în 1895, sub mitropolitul Timotheos Kastrinoyiannis, ceremoniile întinzându-se în tot orașul, timp de trei zile.

 Împreună cu piațeta împrejmuitoare, catedrala orașului poate găzdui, până la  8000 de persoane, aici având loc impresionante slujbe religioase la marile sărbători naționale și religioase de peste an, în special în ziua de hram a orașului Heraklion, 11 noiembrie.  În stânga catedralei, vizitatorii pot vedea bisericuța originală Sfântul Mina (numită de localnici „mikros Agios Minas”), construită în 1735 care, până la finalizarea catedralei, a îndeplinit  rolul de biserică metropolitană.

 Deseori invocat în timpul actelor de violență împotriva creștinilor, Sfântului Mare Mucenic Mina, reprezentat iconografic drept un ostaș roman călare, a fost numit protectorul Heraklionului în perioada otomană, fiind privit cu teamă și respect chiar și de către musulmani. Sfântul Mina (Menas, Minas) a fost un soldat creștin egiptean din armata romană care a trăit în secolele III-IV d.Hr., pe vremea împăraților Dioclețian și Maximian. În 303 d.Hr., la începerea marii persecuții a creștinilor, a demisionat din armată și s-a refugiat în munți, trăind ca un pustnic. La vârsta de 50 de ani, gata să suporte martiriul, și-a părăsit adăpostul în munți și a coborât în ​​oraș, unde și-a dezvăluit credința autorităților romane. A fost arestat, întemnițat și supus unor torturi de neimaginat și, pentru că a refuzat să se dezică de credința creștină, a fost în cele din urmă decapitat, iar trupul său neînsuflețit a fost ars. Un mic fragment din rămășițele sale este acum expus în catedrală, într-un relicvar aflat lângă icoana sa.

 În romanul său autobiografic ”Raport către el Greco”, Nikos Kazantzakis scria despre relația dintre locuitorii orașului Heraklion și sfântul lor ocrotitor: ” ... Și ori de câte ori turcii și-au ascuțit cuțitele și s-au pregătit să cadă asupra creștinilor, Sfântul Minas a răsărit din icoana sa pentru a proteja cetățenii din Megalo Kastro ...”



















Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu