Bougatsa, irezistibila plăcintă cremoasă din foitaj


Gustul Anului Nou pe străzile din Creta

 Imaginați-vă o plăcintă proaspăt scoasă din cuptor, cu straturi de foitaj fin și crocant îmbrăcând o umplutură aurie, moale, cremoasă, cu arome de lapte, unt și vanilie… Încă aburindă, plăcinta trece pe sub o ploaie de zahăr și scorțițoară și apoi este tranșată în porții mici, pătrate, gata să fie servite. Arată irezistibil, iar odată gustată, nu poate fi uitată! 

 Aceasta este ”Bougatsa” (μπουγάτσα), o faimoasă delicatesă de patiserie grecească, pe care vă recomandăm să n-o ratați, mai ales dacă ajungeți în Creta!

 Consistentă și bogată în calorii, bougatsa este mai degrabă o gustare de mic dejun, brunch, sau un acompaniament pentru cafea sau ceai, decât un produs de desert. În Grecia, există diferite rețete în funcție de zonă, dar în esență este o plăcintă cu blat din foitaj moale și crocant, cu umplutură dulce, dintr-un amestec de de brânzeturi locale, lapte, ouă, griș și unt. În Salonic și în regiunea Macedonia Centrală din nordul Greciei, este populară și în varianta sărată, cu umplutură de brânză feta, spanac sau carne tocată.

 Cu siguranță, fiecare dintre aceste rețete este gustoasă în sine, dar niciuna nu se apropie de bougatsa cretană. Cretanii prepară numai plăcinta dulce, pe care o umplu cu brânză tradițională myzithra (o brânză moale de capră, oaie sau mixtă folosită cu precădere la dulciuri, care se aseamănă cu ricotta italiană) amestecată cu zahăr și vanilie. Textura cremoasă și fină a compoziției se realizează prin adăugarea de lapte, ou și puțin griș de grâu. Foile de aluat în care urmează să fie învelită compoziția sunt unse cu unt, cum se procedează în mod obișnuit la foitajul stratificat. La scoaterea din cuptor, plăcinta este acoperită cu zahăr granulat și scorțișoară, primind un ultim ”touch” dulce-aromatic-picant care se armonizează perfect cu nuanța acrișoară a brânzei myzithra.

 În centrul istoric al orașelor Chania și Heraklion, sunt câteva patiserii renumite unde se fac cele mai bune bougatsa din Creta. Fiindcă se consumă caldă, și de cele mai multe ori pe loc, patiseriile pregătesc pe bandă rulantă cantități mici, care se vând rapid. Foietajul rămâne crocant cel puțin o zi și, dacă este consumată acasă, se reîncălzește în cuptorul clasic sau la microunde.

 Completând lista dulciurilor tradiționale de iarnă, bougatsa a devenit delicatesa vedetă care dă gust vieții în prima zi din Noul An. Această plăcintă delicioasă este atât mult apreciată și savurată, încât în Creta a apărut un obicei nou, chiar în noaptea de RevelionA devenit un fapt obișnuit ca patiseriile să rămână deschise până spre orele dimineții, pentru a-i servi pe petrecăreții care ies din cluburi și baruri și se opresc să mănânce o porție caldă de bougatsa în stradă, înainte să se îndrepte spre casă.

 Dacă v-am făcut curioși și nerăbdători să degustați tradiționala bougatsa cretană, nu uitați să o puneți pe lista ”must try”, oricând veniți în vacanță!

Kali Orexi! Poftă Bună!



Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu