Sisi: un sat de pescari pitoresc și liniștit / Ghid turistic


Descoperiți un sat turistic fermecător, unde timpul s-a oprit în loc

  Dezvoltată în jurul unui vechi port pescăresc dintr-un mic golf de pe coasta nord-estică, stațiunea Sisi sau Kato Sisi (pentru anglofoni, Sissi) a devenit faimoasă în ultimele decenii pentru tavernele sale tradiționale cu pește proaspăt și fructe de mare, care atrag atât turiștii aflați în vacanță, dar și mulți localnici din zonele invecinate.

 Localitatea este situată în unitatea municipală Vrahasi din prefectura Lassithi, la 7 km est de stațiunea de tineret Malia, la 25 km nord-vest de cosmopolitul Agios Nikolaos și la 43 km est de Heraklion, orașul de reședință al insulei. În ciuda dezvoltării intensive a turismului în zonă, calmul și atmosfera vechiului sat patriarhal au rămas nealterate, iar viața curge în ritmul său firesc. Principala atracție din Sisi este micul golf cu portul său natural, căptușit cu restaurante și taverne cu pește proaspăt și fructe de mare, de unde puteți admira un apus de soare splendid.



Perla stațiunii Sisi: portul pescăresc cu aer patriarhal

 După ieșirea de pe autostrada națională E90, vă încadrați pe un traseu de coastă lung de 2 km ce traversează grădinile de zarzavaturi și plantațiile de măslini - imaginea emblematică a Cretei de Est.

 Intrarea în Sisi nu pare atât de impresionantă. Micile hoteluri și aparthoteluri, magazinele turistice și snack barurile înșirate de-a lungul drumului nu trădează nimic din surpriza care vă așteaptă. Dar încet, încet, străzile înguste și întortocheate ale satului, vechile case cu tâmplărie colorată și fațade îmbrăcate în flori, vitrinele ispititoare și tavernele tradiționale cu gazde zâmbitoare în prag vă vor cuceri inima, fără îndoială.

 Coborând ușor în pantă, drumul vă duce la micul port, inima bine ascunsă și neobosită a satului. Un loc în care orizontul se deschide strălucitor deasupra mării azurii și mirosul peștelui proaspăt devine pregnant. În timpul Marii Revoluții Cretane (1866-18969), acesta a fost un loc strategic pentru descărcarea armelor și munițiilor pentru bravii luptători rebeli din Lassithi. Astăzi, debarcaderul de pe latura dreaptă a portului, protejat de un mic dig, este locul unde bărcile de pescuit locale își descarcă din năvoade capturile proaspete. 

 Poate că ați dori să vă opriți o clipă și să vă umpleți sufletul cu această priveliște  idilică, dar aici nu sunt foarte multe spații de parcare. Va fi nevoie să găsiți în continuarea străzii un loc de lăsat mașina și apoi să vă întoarceți la fermecătorul port, care vă așteaptă.

 Puzderia de restaurante, taverne pescărești și baruri construite pe colină, deasupra debarcaderului, este nucleul de atracție turistică din sat. Aici, vizitatorii se desfată cu liniștea mării, în timp ce se savurează delicioasele mâncăruri cretane. 

 Pe malul de vizavi de debarcader, există o mică plajă de nisip pentru oricine nu poate rezista tentației de a face o baie în apa limpede și calmă. Grădina frumoasă de alături, cu alei discret strecurându-se printre palmierii înalți și arbuștii cu flori multicolore, conferă întregului peisaj o atmosferă tropicală.

 Micul port Sisi este considerat unul dintre cele mai pitorești locuri din Creta. O cină, aici, la vremea apusului, se va transforma într-o minunată amintire din vacanța dumneavoastră cretană.


Plaje în Sisi

 Zona Sisi are câteva plaje mici, protejate de curenții nordici, ceea ce le face perfecte pentru înot și relaxare. 

 Nu chiar impresionantă, dar cea mai centrală, plaja din port este nisipoasă și are ape calme, grație digului. Plaja Boufos, situată în micul golf Harkoma, la 500 de metri spre est, este o plajă organizată cu umbrele și șezlonguri și un lounge bar cu vedere spre mare. Plaja este un amestec de pietriș și nisip, prin urmare este recomandat să purtați încălțăminte acvatică. 

 Mergând puțin mai la est de plaja Boufos, veți găsi Plaja Avlaki („Grădinuța”), care este o porțiune de nisip formată printre stânci, la ieșirea dintr-un golf îngust. De aici, puteți accesa plaja nisipoasă, bine întreținută, situată în dreptul Hotelului Kalimera Kriti, pe malul unui golf artificial. Plaja este protejată de valurile puternice cu ajutorul unui ponton de piatră, care face ca apa mării să fie lină la țărm și perfectă pentru înot, sporturi acvatice și scufundări. 

 La câtiva metri dincolo de hotel, veți găsi ultima plajă din zona Sisi, numită Spiliada, o plajă liniștită, cu nisip și mulți copaci de tamarisk, la umbra cărora vă oputeți odhni cand nu doriți să vă expuneți la soare.


Cazare în Sisi

 Acest sat liniștit și ospitalier este locul ideal de evadare în cuplu, familie sau grupuri de prieteni, oferind facilități excelente de cazare care se potrivesc tuturor gusturilor și bugetelor. În categoria de top, puteți găsi resorturi de lux cu servicii complexe, plajă privată și centru spa, cu un meniu complex de tratamente pentru relaxare și rejuvenare. 

 Există, de asemenea, o mulțime de boutique hoteluri cochete cu balconașe orientate spre mare, emanând o ambianță relaxată și ospitalieră. Apartamentele de vacanță, camerele de închiriat și pensiunile cu un farmec autentic vă oferă condiții atrăgătoare pentru un sejur autonom, privat. 

 Dacă vă plac vacanțele nomade, cu aventuri în stil boem și explorări în natură, există campingul Sisi, un spațiu amenajat corespunzător, cu toate utilitățile, amplasat chiar pe malul mării, la 800 m vest de sat.

Mâncare în Sisi

 Sisi este binecunoscut pentru tavernele sale cu pește proaspăt și fructe de mare, aduse direct din port. Mulți greci vin la Sisi în weekend, special pentru a savura mâncărurile pescărești de aici. De asemenea, există o mulțime de restaurante cu o selecție diversificată de preparate. Puteți găsi taverne grecești tradiționale, restaurante cu pizza la cuptor de lemne și înghețată artizanală, cafenele, baruri și pub-uri care oferă gustări, băuturi și cocteiluri originale. 

 Dacă sunteți doritori de viața de noapte, există două baruri destul de animate, care rămân deschise până foarte târziu. Pentru mai multă distracție și petreceri de club, stațiunile vecine Malia sau Hersonissos sunt mai recomandate.


Lucruri de făcut și locuri de vizitat

 Cadrul natural al stațiunii Sisi este binecuvântat cu priveliști spectaculoase ale podgoriilor, plantațiilor de măslini, florei și faunei autohtone, care pot fi admirate într-o drumeție pitorească sau o plimbare cu bicicleta/ATV-ul, de-a lungul potecilor care înconjoară așezarea. După ce ați vizitat Sisi, nu veți fi dezamăgiți dacă închiriați o mașină și explorați împrejurimile pentru a savura stilul de viață cretan, istoria și peisajele din aceasta parte a insulei.

 Sate tradiționale. Ieșind din Kato Sisi („Sisi de Jos”), la doar 1,5 km distanță de șosea în amonte, ajungeți la „Epano Sisi” („Sisi de Sus”), un sat tradițional cu câteva taverne rustice și mâncare ”a la bunica”. Poate doriți să vizitați și Milatos, un mic sat de pescari aproape neatins de turism, cu taverne pescărești foarte populare, chiar pe buza țărmului. Ajungeți în aproximativ 15 minute de condus spre est, urmând drumul spre Elounda. De aici,  puteți face o scurtă excursie la Peștera Milatos, un loc important pentru memoria localnicilor, ce ascunde o dramă istorică din perioada ocupației otomane. Puteți să vizitați încăperile accesibile ale peșterii și să aprindeți o lumânare la micul altar construit în cea mai luminoasă dintre ele. 

 Situri arheologice. Sisi este, mai nou,  un important obiectiv de interes istoric și arheologic. Foarte aproape de Avlaki, pe dealul Kephali (sau Boufos), săpăturile arheologice au scos la lumină rămășițele unei așezări datând din Epoca Bronzului, considerate, datorită amplitudinii și complexității, cea mai importantă descoperire a ultimului deceniu. De asemenea, Situl Arheologic din Malia, al treilea cel mai mare centru palațial minoic după Knossos și Phaistos, se află la 4 km vest de Sisi.

 Mănăstirea Agios Giogos Selinari. La 8 km sud de Epano Sisi, în inima defileului Selinari, aproape de satul Vrachasi, se află frumoasa mănăstire de călugări Agios Giogos Selinari (Sfântul Gheorghe de Selinari). Mănăstirea a fost construită în a doua perioadă bizantină (961-1204) și a fost reconstruită după ce a suferit distrugeri majore în timpul unui atac pirateresc din 1538. Mănăstirea deține o icoană foarte veche a Sfântului Gheorghe, protectorul călătorilor, despre care se spune că este făcătoare de minuni.

 Platoul Lassithi și Peștera lui Zeus. Conducând aproximativ o oră spre sud, pe un drum montan în serpentine, ajungeți la pitorescul Platou Lassithi, o zonă extrem de fertilă pentru agricultură, înțesată cu cu clasicele mori de vânt cu pânze albe, ce altădată serveau pentru irigații. La sud de platou, situat la 1.025 metri deasupra nivelului mării și la doar 10 minute de urcuș pornind din satul Psychro, se află Peștera Diktaean (Peștera Psychro sau Dikteon Andron), o peșteră spectaculoasă și frumos amenajată pentru vizitatori, considerată a fi locul de naștere al lui Zeus.

 Alte locuri care merită văzute. Vă puteți aloca timp pentru a vizita minunatele orașe-stațiuni Agios Nikolaos (supranumit Saint Tropez-ul Cretei) și Elounda (cea mai luxoasă destinație de vacanță), insula leproșilor - Spinalonga, sau Vai Beach, exotica plajă cu palmieri din estul extrem al insulei. Există multe alte locuri de vizitat prin zonă, dar e necesar să aveți timpul disponibil și energia de a explora cea mai mare insulă grecească.

 Tur cu trenulețul. In Sisi există un trenuleț de agrement, Happy Train, cu care puteți face un tur romantic de o oră prin stațiune, seara. De asemenea, Happy Train face două excursii de o jumătate de zi, una la Milatos și cealaltă la satul Vrahasi, contra sumei de 17 euro per traseu. 


Cum se ajunge în Sisi

 Sisi este un loc minunat, retras, foarte liniștit și odihnitor, situat la aproximativ 2 km distanță de autostrada principală E90. Există un autobuz local care urcă spre șosea și funcționează ca o navetă  pentru autobuzele interurbane, dar circulă doar o dată pe zi, de regulă dimineața, pe la ora 09.00.

 Distanța până la Aeroportul Heraklion este de 34 de kilometri. Există patru moduri de a ajunge de la Heraklion la Sisi: cu autobuzul, taxiul, mașina, sau serviciul de transfer. 

 Evident, autobuzul este cel mai economic (5 euro / persoană), dar drumul poate dura până la 1 oră și 30 de minute, în funcție de cât de aglomerat este și de câte stații trebuie să facă pe parcurs. De asemenea, autobuzele nu rulează până foarte târziu și nu sunt convenabile pentru sosirile nocturne. 

 Dacă rezervați un transfer privat, prețul ar fi de aproximativ 45-60 de euro pe sens, în funcție de compania pe care o alegeți. Unele hoteluri oferă transfer gratuit oaspeților lor care se anunță din timp și solicită acest serviciu. Cel mai recomandat este să închiriați o mașină și aici aveți o mulțime de opțiuni.


Alte informații utile

 În Sisi puteți găsi aproape orice aveți nevoie pentru un sejur plăcut și confortabil: minimarketuri, internet-café-uri, magazine de suveniruri, închirieri de mașini, ATV-uri, scutere și biciclete, închirieri de echipament pentru sporturi acvatice, servicii de taxi, bănci & bancomate și farmacie. În caz de urgență medicală, există centre medicale în Vrahasi și Neapolis, sau în orașele Malia și Hersonnisos. Tariful la taximetre este de regulă 10 euro pornirea plus 1 euro pe kilometru.

 Sperăm că v-a plăcut să explorați cu noi acest sătuc turistic, autentic și pitoresc! Merită într-adevăr să-l vizitați! Și, dacă vă rezervați următoarea vacanță în Sisi, suntem siguri că vă veți îndrăgosti iremediabil de acest colț feeric al insulei Creta!

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu