Situl Arheologic al Palatului Minoic Malia în imagini


Povestiri despre vremuri mărețe printre ruinele Palatului Malia  

 Apărută în Creta și în alte câteva insule din Marea Egee în Epoca Timpurie a Brozului, cca. 2700 î.Hr., Civilizația Minoică, dincolo de referirile mitologice, a fost – până la colapsul din 1100 î.Hr. - puternică și înfloritoare, fiind considerată de comunitatea știintifică istorică drept leagănul civilizației grecești și europene.

 De mai bine de un secol, săpăturile arheologice din Creta dezvăluie ruinele unor palate și așezări ce impresionează prin grandoarea architecturală, nivelul tehnologic, rafinamentul artistic și prin rețeaua de drumuri și porturi ce dovedesc că a existat o activitate comercială intensă. 

 Un punct de atracție turistică din Regiunea Heraklion este Palatul Minoic din Malia, situat într-un minunat peisaj verde, aproape țărmul mării, pe traseul care leagă estul de centrul Cretei. Excavațiile începute aici în 1915, au scos la lumină cel de-al treilea palat ca mărime aparținând civilizației minoice, după cele din Knossos și Phaistos. 

 Vatra așezării și primii locuitori datează din perioada neolitică și  minoică timpurie (6000-2000 î.Hr.).  După cum sugerează descoperirile arheologice, celebrul Palat Minoic, acoperind o suprafață totala de 7.500 mp, a fost idicat în jurul anului 1900 î.Hr. de către regele Sarpedon, fratele lui Minos, fiind vasal Knossosului. (Conform mitologiei, Sarpedon, Rhadamanthys și Minos au fost cei trei fii ai lui Zeus și ai Europei. Fiecare a condus o parte diferită a Cretei, Sarpedon la Malia, Rhadamanthys la Phaistos și Minos la Knossos).

 Împinși de curiozitate și de dorința de a explora trecutul măreț al insulei, ne-am bucurat de compania plăcută a doua tinere entuziaste, localnice din Malia, care, pentru câteva ore, ne-au condus prin situl palatului și ne-au împărtășit cunoștintele lor de istorie locală.

 Suntem încântați să vă prezentăm albumul nostru foto. Vizionare plăcută!





Photos by Nick Deris

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu