Tur cu mașina prin satul Koutouloufari / Video




Koutouloufari, un sat pitoresc pentru vacanțe alternative

 Răspunzând nevoilor și tendințelor turismului de leisure al ultimilor decenii, Creta a devenit o destinație iubită de cei care preferă vacanțele rurale, departe de agitația și poluarea orașelor și de lumea excesiv tehnologizată. Insula este un adevărat tezaur de istorie și cultură milenară, cu așezări care-și păstrează frumusețea ingenuă, identitatea și tradițiile, cu oameni autentici, generoși și calzi, în mijlocul cărora oaspeții străini se simt ca acasă și descoperă stilul de viață cretan. În paralel cu dezvoltarea și modernizarea turismului de litoral, multe sate vechi au renăscut și s-au adaptat cerințelor industriei ospitalității, devenind adevărate branduri pentru vacanțe ”agro” sau ”eco”.

 Koutouloufari este un sat mic și cochet, cu vreo 600 de rezidenți permanenți, situat la aproximativ doi kilometri de orașul de coastă Hersonissos, foarte aproape de Autostrada Națională Heraklion-Agios Nikolaos.  Fiind așezat în inima celei mai populare zone turistice și comerciale, are acces rapid la plaje, obiective de vizitat, shopping, excursii în imprejurimi și activități în aer liber, însă, poziția sa mai retrasă, la o altitudine de 100 de metri, la poalele muntelui Pyrgias și forma sa de amfiteatru, îi asigură o ambianță liniștită și o superbă vedere către mare sau către livezile de măslini învecinate.

 Vara, Koutouloufari se umple de turiști din toată lumea, și totodată este unul din locurile preferate de localnici pentru ieșiri de week-end, aflându-se la doar 30 min distanță cu mașina de Heraklion. Dornici să-i cunoaștem atmosfera și să găsim cele mai interesante locuri, împreună cu prietenul și ghidul nostru, Manos,  am dat un tur cu mașina prin sat, într-o frumoasă după-amiază de vară timpurie.

Tradiții grecești în stil romantic

 Ne-am învârtit în sus și în jos pe străduțele înguste, pavate cu piatră, admirând stilul arhitectural tradițional al caselor, cu arcade la intare, tocăria vopsită cu albastru, glastre cu flori multicolore la geamuri din care iese nasul câte unei pisici, curți mici cu băncuțe, mese și straturi de flori, sau terase umbrite de bolți cu viță de vie. Multe din aceste case și vile vechi sunt destinate turiștilor pentru închiriere, dar chiar și clădirile mai noi – studiouri sau boutique hoteluri, au un design vintage de bun gust, încadrându-se armonios în spiritul așezării.

 Din loc în loc, la încrucișările mai mari de drumuri, se formează piețe, o aglomerare de taverne și cafenele cu terase - adevărate hub-uri de socializare, unde lumea stă la șuetă la o cafea sau savurează preparatele culinare aromate, proaspăt ieșite din bucătării. Majoritatea tavernelor au mâncăruri tradiționale, dar pentru cei cu gusturi mai exotice, am găsit chiar și un restaurant chinezesc.

 Deși satul are aparent un aer patriarhal, puteți gusta, totuși, un pic din viața de noapte, la terasele care rămân deschise până târziu, pentru a vă oferi priveliștea romantică a mării la lumina lunii, sau în barurile care devin și minicluburi de agrement, invitându-vă la jocuri de darts, minigolf sau board games.

 Koutulufari este un sat plin de artiști plastici și meșteri artizani, așa că, peste tot, se găsesc ateliere de creație, mici galerii de artă și magazine de suveniruri. La vedere, pe stradă, stau rafturi cu tablouri, sculpturi, pirogravuri, confecții și țesături, obiecte decorative sau gospodărești din lemn, metal, piatră, sticlă, nisip sau scoici, produse cosmetice naturale, alături de mici recipiente cu mirodenii sau dulciuri și sticluțe cu băuturi tradiționale sau ulei de măsline, la cantități admise în avion.

Satul nou cu vieți trecute 

 Una din clădirile istorice pe care le-am remarcat este Biserica Agios Vassilios (Sf. Vasile), construită în 1840, prin încorporarea unei capele vechi din sec.al XIV-lea, ce mai păstreză porțiuni din picturile originale bizantine.

 Ca mai toate așezările cretane, Koutulufari are și o istorie veche. Așa cum Manos ne povestește, se pare că vatra satului a apărut în Evul Mediu, când, de teama piraților, majoritatea locuitorilor de la țărmul nordic s-au retras spre munte, pentru a-și duce viața în tihnă. Satul apare menționat în documente și recensăminte venețiene sub numel de ”Catafari” sau ”Cutrufari” în sec. XVI-XVII, cu o populație nu mai numeroasă de 350 de indivizi.

 În zilele noastre, deși tineretul este tentat de viața la oraș, satul continuă să existe, pe de o parte, datorită dezvoltării turismului și, de cealaltă parte, datorită localnicilor din Heraklion, dar și străinilor care își cumpără proprietăți și se stabilesc definitiv în aceasta frumoasă zonă. 

 Cu peisajele sale minunate, cu arhitectura tradițională în armonie cu natura, cu atmosfera sa arhaică și plină de culoare și cu ospitalitatea sa simplă, dar venită din inimă, Koutoulufari vă așteaptă pentru un sejur la țară, în Creta cea pitorească.

Bine ați venit în Koutouloufari!

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu