Hersonissos: între vestigiile trecutului și aventura modernă / Ghid turistic

Hersonissos: între vestigiile trecutului și aventura modernă

  Aflat la 25 de kilometri est de Heraklion și la 40 de kilometri nord-vest de Agios Nikolaos, Hersonissos este un oraș-port efervescent și cosmopolit, dominând cea mai populară zonă turistică din estul insulei. Numele său vine de la termenul grecesc  ”xερσόνησος” – adică „peninsulă”, indicând Capul Sarandari, o fâșie stâncoasă ce înaintează 200 de metri în mare, și închide ca un braț latura vestică a golfului Malia.

 Străvechi oraș istoric devenit stațiune, Hersonissos se mândrește astăzi cu un port turistic, o lungă faleză cu o priveliște feerică spre mare, ce devine o adevarată scenă strălucitoare pentru viața de noapte și cu o arteră comercială animată până la ore târzii în lunile de vârf. 

 

 Ca orice stațiune tipic mediteraneană, orașul Hersonissos este cunoscut pentru atmosfera vibrantă, moștenirea culturală, bucătăria locală delicioasă și o mare varietate de activități în aer liber. 

 Deși nu este cea mai recomandată destinație pentru plajă, din cauza țărmurilor stâncoase cu puține porțiuni de nisip, se găsesc totuși suficiente plaje bune în vecinătate și o mare varietate de atracții în zonă. În plus, grație poziției geografice convenabile, este un excelent punct de plecare în explorarea altor părți ale insulei Creta.

 Vă gândiți deja la următoarea dumneavoastă destinație de vacanță? Veți afla în mini-ghidul nostru tot ce vă interesează despre Hersonissos:

  • Hersonissos, dintr-o privire
  • Incursiune în istoria orașului
  • Plaje
  • Cazare
  • Mâncare
  • Activități și locuri de vizitat
  • Cum să ajungeți  în Hersonissos
  • Alte informații utile

Bine ați venit în Hersonissos!


  • Hersonissos, dintr-o privire

 Hersonissos se numără printre cele mai populare destinații de vacanță din Creta, fiind totodată un obiectiv important pe harta comercială, istorică, și culturală a Greciei. Potrivit prețioaselor vestigii găsite, orașul Hersonissos a fost locuit neîntrerupt încă din perioada minoică, cunoscând o dezvoltare înfloritoare în epoca ocupației romane și în primele secole bizantine. 

 Stațiunea propriu-zisă, numită oficial Limenas Chersónissou – Portul Hersonisos, păstrează numele anticului oraș -port ce a existat pe locul portului actual.  La 2 km în amonte, se găsește vatra satului tradițional, Ano Chersónissos (Hersonissos de Sus sau Vechiul  Hersonissos), devenit el  însuși o atracție turistică, împreună cu cele două sate învecinate, Piskopiano și Koutouloufari, toate cu o superbă vedere panoramică spre golful Malia.  

 Învecinându-se la est, stațiunea Stalida este renumită pentru atmosfera relaxată și lungile sale plaje cu nisip auriu, garnisite cu restaurante și baruri. La vest de oraș se află Anissaras, considerată o suburbie mai liniștită, dar mai luxoasă și exclusivistă, și, puțin mai departe, localitatea Gournes, care găzduiește două obiective interesante: CretAquarium, cel mai mare acvariu din Grecia, și Dinosauria, un parc tematic unde copiii pot învăța despre dinozauri și viața preistorică. 

 Cu o ambianță pitorească, zona portului Hersonissos este foarte energică ziua, grație nenumăratelor bărci de agrement ce oferă diverse excursii tematice pe mare, fiind asaltată de turiști la orele apusului. Faleza pietonală de 2 km care pornește din port este un excelent loc de plimbare, de explorat bucătăria tradițională greacă, acompaniată de muzica de la terase, sau de petrecut până în zori în cele mai bune baruri și cluburi din această parte a insulei. 

 Menținând linia paralelă cu faleza, la câțiva pași distanță, strada principală a orașului este cel mai aglomerat segment rutier dintre Heraklion și Malia și un adevărat epicentru comercial. Lungul șir de hoteluri, magazine, restaurante și cafenele dă viață și culoare orașului, mai ales după căderea serii.

 Un factor principal de atracție pentru cei mai mulți turiști este țărmul spectaculos, cu priveliști feerice și cu plaje pentru toate gusturile, dar mai ales marea limpede și fără valuri - rar întâlnită pe coasta nordică, din cauza vânturilor Meltemi, care bat cu regularitate dinspre continentul european. Ideale pentru înot, scufundări și sporturi acvatice, plajele mici de pe raza orașului nu pot fi, însă, extinse și modelate artificial, deoarece prevalează efortul de protejare a habitatului unor specii aflate în pericol de dispariție, precum țestoasa Caretta Caretta.

 Turiștii care preferă țărmurile late , fără roci, cu nisip fin și intrarea lină în mare, pot alege plajele din Stalida sau altele din apropiere, pe care le vom menționa în secțiunea dedicată acestora. De reținut, nu există plaje private în Creta - toate, inclusiv cele din fața hotelurilor, cluburilor și barurilor de pe plajă, sunt domeniu public, iar între plajele administrate de acestea, există de regulă o fâșie de demarcație fără șezlonguri, unde vă puteți întinde direct pe prosop.


  • Scurtă incursiune în istoria locală

 Hersonissos are o istorie bogată care datează din cele mai vechi timpuri. Orașul era cunoscut sub numele de Cherronesos sau Chersonesos în perioada minoică, din Epoca Bronzului. Săpăturile au scos la iveală ceramică și urme de locuințe în Hersonissos și în zonele învecinate, oferind dovezi ale existenței unor așezări antice. Orașul a înflorit în diferite perioade istorice, lăsând în urmă numeroase vestigii.

 În epoca dominației romane, Hersonissos a avut un faimos apeduct și un teatru, reflectând influența arhitecturii și culturii puternicului imperiu. Ruinele bazilicilor creștine timpurii din secolul al VI-lea și un cimitir elenistic din care au fost extrase o seamă de bijuterii și artefacte prețioase sunt încă vizibile în perimetrul orașului, oferind vizitatorilor o privire asupra acestei perioadei înfloritoare din istoria insulei. 

 Venețienii au ocupat Hersonissos din secolul al XIII-lea până în secolul al XVII-lea. Ei l-au supranumit  „Bene Veto”, adică „vedere frumoasă”, datorită panoramei superbe asupra golfului Malia. Prezența venețiană și-a pus amprenta asupra arhitecturii și stilului de viață, existând și astăzi clădiri din această perioadă. 

 În timpul ocupației turcești, portul a fost folosit pentru aprovizionarea rebelilor cretani în războiul de independență, iar ulterior, pentru exportul de produse locale.

 Hersonisos a cunoscut o creștere a turismului după anii 1950, lucrările pentru infrastructură scoțând la lumină morminte, urme de construcții și fragmente de mozaicuri și ceramică. Deși nu există un sit arheologic organizat, precum cele din Malia și Knossos - Heraklion, vestigiile descoperite  pot fi încă admirate în zonă. 


  • Plajele din Hersonissos

 Plajele din Hersonissos sunt răspândite pe latura vestică a Golfului Malia, de la Capul Sarandaris la Capul Drapanos, având ca centru de atracție superbul port al orașului. De la plajele luxoase și bine amenajate, administrate de hoteluri sau de municipalitate, până la micile golfuri izolate, cu ape cristaline și nisipuri aurii, țărmurile Hersonissosului oferă cadrul potrivit iubitorilor de vacanțe solare.

 Protejate de Capul Sarandaris, micile golfuri de la vest de port sunt liniștite, însă deseori neîncăpătoare, fiind ușor accesibile din oraș pe drumul de coastă. Dintre toate, cele mai renumite sunt Sarandaris, Limanakia și Creta Maris. Câțiva km mai la vest de Capul Sarandaris, în Anissaras, unde țărmul este preponderent stâncos și expus curenților nordici, plaja principală și cele din vecinătatea hotelurilor mari sunt construite artificial, dar bine întreținute, organizate și curate, fiind ofertante și pentru amatorii de sporturi acvatice. 

 La est de port se află cele mai populare plaje cu nisip din Hersonissos, care atrag mulțimile de turiști din zonă, dar și câteva golfuri mici, adiacente hotelurilor, frecvent înghițite de mare în zilele cu vânt. Considerată una dintre cele mai aglomerate din Creta, plaja giganticului resort Star Beach oferă multe facilități și spații de distracție. 

 Iar mai departe, plajele răsfirate până la capul Drapanos (aproape de intrarea in stațiunea Stalida), sunt mult mai pitoreș, acoperite cu nisip sau pietriș mărunt, iar pe alocuri, cu o apă limpede și mai rece, datorită izvoarelor cu apă dulce care se varsă în mare.

 Cea mai renumită plajă, apropiată și ușor accesibilă cu autobuzul sau mașina, este Plaja Stalis sau Stalida din stațiunea cu același nume, aflată la 5 km est de Hersonissos. Mărginită de un drum de  promenadă plin de cafenele, restaurante și magazine și beneficiind de un țărm nisipos, cu intrare lină  în mare și tot felul de amenajări care îi dau un aer de paradis tropical, Stalis oferă cele mai bune condiții pasionaților de înot, plajă și sporturi acvatice, și mai ales familiilor cu copii. 


  • Cazare 

 Fiind o stațiune atât de populară pe coasta de nord a Cretei, există nenumărate structuri de cazare din care să alegeți pentru un sejur în Hersonissos.

 Opțiunile variază de la camere simple de închiriat, bungalow-uri, apartamente familiale, hoteluri de 3 stele cu cazare și mic dejun, până la resorturi all inclusive cu restaurante gourmet, piscine, centru spa, club de agrement pentru adulți și copii și plajă în administrare proprie. 

 Multe dintre unitățile de cazare din Hersonissos sunt situate lângă plajă, răsfățându-vă din balcoane cu priveliștea odihnitoare a mării.

 Dacă vă plănuiți vacanța pentru august sau septembrie, ar trebui să știți că este posibil ca hotelurile să fie complet rezervate încă de la începutul sezonului. Prin urmare, pentru a evita surprizele, este întotdeauna cel mai bine să rezervați cazarea sau să vă achiziționați pachetul de vacanță prin agenție, cu mult timp înainte.

 Pentru o experiență cretană autentică, puteți alege să vă cazați la hoteluri sau pensiuni din satele pitorești din jurul orașului Hersonissos - Ano Hersonissos, Koutouloufari sau Piskopiano. Aici vă veți simți evadați într-o lume liniștită, fără ceas, departe de viermuiala din oraș, bucurându-vă de interacțiunea cu localnicii și stilul de viață tradițional cretan. 

 Dacă sunteți atenți la buget și preferați mai multă autonomie,  există hoteluri și apartamente la prețuri accesibile pe Booking și Airbnb, care oferă studiouri sau apartamente îngrijite, dotate cu chicinete, lăsându-vă toată libertatea să explorați restaurantele din oraș și celelalte atracții din jur.

 Fie că preferați luxul, autenticitatea sau minimalismul, cu siguranță, în Hersonissos veți găsi locul perfect pentru a-l numi ”acasă”, pe durata sejurului dumneavoastră în această fermecătoare parte a insulei Creta.


  • Mâncare 

 Hersonissos se mândrește cu o excelentă scenă culinară, de la tonete cu mâncare stradală și mici taverne familiale, până la restaurante de lux, oferind o mulțime de opțiuni de luat masa pentru orice gust și buget. În plus, majoritatea cafenelelor, barurilor și restaurantelor au terase și zone de servire în aer liber, chiar și pe trotuare, emanând un spirit relaxat și dezinvolt, tipic insularilor.

 Mâncarea din Hersonissos reflectă bucătăria tradițională cretană, cu influențe mediteraneene și internaționale - o experiență culinară unică, care nu poate fi găsită nicăieri altundeva. Orașul este cunoscut pentru varietatea și atractivitatea meniurilor, ce includ mâncăruri din fructe de mare și  pește proaspăt, carne la grătar, salate și preparate din legume, majoritatea folosind ingrediente, ierburi și condimente locale și, mai ales, renumitul ulei de măsline.

 În funcție de tipul de restaurant în care alegeți să luați masa, ambianța diferă. Multe dintre tavernele și localurile populare au o atmosferă rustică și relaxată, încurajând socializarea. Pe de altă parte, unele dintre restaurante pot avea o atmosferă rafinată, cu decoruri sofisticate, dar și un cod vestimentar mai pretențios. Dacă ieșiți seara pe faleză, veți fi cu siguranță încântați de priveliștea mării și îndeosebi de răsăritul de lună din apă, adăugând experienței culinare un strop de atmosferă romantică.

 În câteva cuvinte, când vine vorba de luat masa în Hersonissos, vă puteți gândi la o combinație de mâncare delicioasă, ospitalitate cretană și priveliști încântătoare - într-un cuvînt, o experiență care vă va rămâne în suflet. 


  • Activități și locuri de vizitat

Chiar de la sosire, Hersonissos vă invită să explorați numeroasele sale comori. De la frumusețea răpitoare a țărmurilor până la urmele înaintașilor împietrite în vestigiile antice, destinația Hersonissos are ceva de oferit fiecărui vizitator. Acest oraș-port plin de viață se distinge prin farmecul său pitoresc și atmosfera cosmopolită, fiind una dintre cele mai atrăgătoare și romantice destinații de la Marea Egee.


Plajă și distracție pe apă. Frumoasele plaje din Hersonissos sunt perfecte pentru relaxare, plajă sau activități în apă. Dacă sunteți în căutarea aventurii, puteți încerca mai multe sporturi acvatice, cum ar fi snorkeling, scufundări și windsurfing. 


 Portul servește și ca punct de plecare pentru excursii de explorare a coastei și a insulelor din apropiere, cu șalupe, iahturi și catamarane, sau pentru contemplarea din larg a apusului de soare, oferind o experiență maritimă de neuitat. Nu mai puțin, parcurile acvatice din zonă promit atât adulților, cât mai ales copiilor o evadare veselă și palpitantă.


Cultură, cumpărături și viață de noapte. Nu ratați o incursiune în arta meșteșugărească și stilul de viață autentic cretan, din satul Koutouloufari, aflat la 2 km în amonte de Hersonissos! În plus, puteți explora gospodăria tradițională și moștenirea culturală locală la unicul muzeu etno-folcloric în aer liber, Lychnostatis. 


 Artera centrală a orașului e un adevarat comercial cu buticuri variate, bazare și magazine de suveniruri pline de imaginație și culoare. La căderea serii, faleza din Hersonissos prinde viață, invitându-vă, seară de sesară, la plimbări și cine la terasele de pe malul mării, sau de ce nu, la nopți distracție, dans și cocktailuri la faimoasele sale cluburi în aer liber.


Explorare și aventură. Porniți într-o călătorie în trecut, descoperind rămășițele civilizației minoice la Situl Arheologic Malia sau bucurați-vă de frumusețea sălbatică a Cheilor Aposelemis. 


 Pentru o captivantă expediție subacvatică, nu ratați ocazia de a vizita CRETAquarium, unde vă puteți minuna de diversitatea vieții marine din Marea Mediterană și puteți explora în profunzime minunata lume ascunsă sub întinderea sa unduitoare.


Dincolo de oraș. Hersonissos este un punct de plecare excelent pentru excursii de jumătate de zi sau mai lungi. Puteți vizita  comorile Heraklionului, explora farmecul atemporal al Palatului Knossos sau puteți descoperi frumusețea patriarhală a peisajelor rurale. 


 Agențiile de turism locale oferă tururi organizate către destinații emblematice precum Platoul Lassithi și Peștera lui Zeus, insulele Santorini și Spinalonga, grandioasele chei ale Samariei și chiar către ”bijuteria” insulei, plaja și laguna Balos. Aceste tururi vă îmbogățesc experiența de călătorie cu informații, emoții și peisaje de neuitat, permițându-vă să descoperiți mai mult din fabulosul patrimoniu cretan.

Mai multe sugestii și detalii veți găsi în articolul ”Hersonissos - top 15 experiențe și atracții”.


  • Cum să ajungeți  în Hersonissos
 De la Heraklion la Hersonissos, există două moduri de a face călătoria: cu mașina sau cu autobuzul. 

 Cu mașina: dacă închiriați o mașină, călătoria de la Heraklion la Hersonissos este relativ simplă și durează aproximativ 20 de minute. Va trebui să vă îndreptați spre est de-a lungul drumului de coastă, ce este modernizat și are două benizi pe sens. Distanța dintre Heraklion și Hersonissos este de aproximativ 25 de kilometri.

 Cu autobuzul: Să luați autobuzul este o opțiune bună, deși va dura mai mult decât condusul mașinii. De la stația de autobux din fața aeroportului Heraklion până în Hersonissos durează cam 40 de minute, cu opriri în stațiile de pe traseu. Dacă nu vă grăbiți, iar hotelul se află aproape de centrul stațiunii, este cea mai  convenabilă și rentabilă modalitate de a ajunge la destinație.

 Pentru cei care iau în considerare alte moduri de transport, sunt disponibile transferuri private și taxiuri, oferind flexibilitate și confort suplimentar.


  • Alte informații utile
 Hersonissos este una dintre cele mai mari orașe-stațiuni din Creta, cu o populație de peste 50.000.  Statisticile spun că, în sezonul estival, peste 90% dintre turiști provin din nordul Europei -  Germania, Olanda și Marea Britanie - majoritar veniți cu pachete de vacanță.

 Hersonissos oferă o gamă largă de servicii publice și private, cât și facilități urbane pentru a răspunde atât nevoilor rezidenților, cât și ale vizitatorilor. Există un mare centru medical, clinici private, farmacii, oficii poștale, servicii de transport public, sucursale bancare și bancomate. În plus, oferă acces la servicii guvernamentale, cum ar fi birouri administrative, instituții publice și notariate pentru proceduri și documente oficiale.

 Veți găsi numeroase magazine alimentare, aprozare și supermarketuri, oferind bunuri și produse esențiale pentru nevoile zilnice. De asemenea, există nenumărate centre de închiriere auto și birouri de turism cu cataloage de prezentare în mai multe limbi și oferte pentru excursii și croaziere. 

 Mergând paralel cu țărmul mării, drumul național care traversează orașul și este totodată principala arteră comercială, oferă acces ușor la orașele Heraklion și Agios Nikolaos, dar poate fi foarte aglomerat în timpul orelor de vârf. 


Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu