Hersonissos: top 15 experiențe și atracții

Relaxare, distracție, explorare și aventură

 Hersonissos este o stațiune versatilă, pentru toate gusturile, care se dezvăluie în toată complexitatea sa oamenilor deschiși și dinamici, cu spirit tânăr, care îmbină odihna și distracția cu explorarea și aventura. Cu localnicii prietenoși, atmosfera pitorească și nenumăratele atracții, Hersonissos este una dintre destinațiile de top din regiunea Heraklion, îndeosebi când vine vorba de divertisment în aer liber, experiențe culturale, apetit de cumpărături și viață de noapte.

 Dacă sunteți curioși cum vă puteți bucura la maximum de vacanța dumneavoastră în Hersonissos, iata recomandările noastre:

 1. Descoperiți farmecul atemporal al portului. Trei obiective de referință pentru importanța istorică a zonei portuare pot fi vizitate: Biserica Agia Paraskevi (Sf. Parascheva), Bazilica precreștină de pe colina Kastri și Sarakino, fântâna romană în formă de piramidă, decorată cu un mozaic, datând din secolul al IV-lea. În prezent, portul este inima activității orașului, cu baruri de plajă, cafenele, restaurante tradiționale și cluburi de noapte, atrăgând turiștii din toată stațiunea. Odată cu apusul soarelui, spectacolele și petrecerile invadează faleza, creând o atmosferă veselă și electrizantă.


2. Bucurați-vă de un apus romantic. La vest de port, în vârful Capului Sarandaris, veți descoperi capela Agios Giorgios Sarandaris (Sf. Gheorghe). În apropiere se găsesc urmele unei cariere de piatră care datează din timpul civilizației minoice (Epoca Bronzului), acum parțial acoperite de apă. Mai multe bazine naturale sunt formate în stânca vulcanică, la câțiva pași distanță de biserică. Dar ceea ce vă va plăcea cel mai mult la acest loc este priveliștea panoramică a  mării, cu soarele care cade la orizont în apă, într-o feerie și liniște absolută. Acesta este locul unde veți găsi cel mai romantic apus de soare din Hersonissos, așa că nu-l ratați!

3. Plimbare și cumpărături. Dacă vă întrebați unde să faceți cele mai bune cumpărături în Hersonissos, atunci zona centrală este locul unde ar trebui să mergeți. Artera principală a orașului, animată și aglomerată la orele serii, are o varietate de magazine, buticuri și bazare cu o gamă extinsă de produse, de la obiecte tradiționale cretane până la suveniruri elegante și unice. Vitrinele și standurile întinse de-a lungul străzilor, chiar și pe trotuare, fac experiența cumpărăturilor și mai ispititoare. Sunteți pregătiți de câteva ore bune de shopping?

4. Vizitați Muzeul în aer liber Lychnostatis, unde vă puteți iniția în viața gospodărească și cultura populară a cretanilor! Acest muzeu în aer liber oferă o experiență captivantă, permițând vizitatorilor să învețe despre obiceiurile și stilul de viață al locuitorilor insulei. Explorați expoziții precum ferma tradițională grecească și participați la ateliere de țesut, olărit și și demonstrații la moara de ulei. Muzeul oferă o atmosferă caldă și ospitalieră, precum și tururi ghidate gratuite în mai multe limbi. Găsiți  informații pe pagina oficială a muzeului Lychnostatis.

5. Explorați lumea subacvatică - o experiență excelentă de descoperire a fascinantei faune acvatice, atât pentru adulți, cât și pentru copii. Hersonissos găzduiește Acvariul Aquaworld & Centrul de Salvare a Reptilelor, care prezintă viața marină locală și reptile din Creta și din întreaga lume, precum și și multe animale salvate în diverse acțiuni ecologice. De asemenea, nu departe de Hersonissos, se află CRETAquarium - unul dintre cele mai mari acvarii din Europa - unde puteți admira peste 2.000 de exemplare variate precum rechini, meduze, crustacee, scoici și specii multicolore de pești, lăsându-vă purtați într-o călătorie subacvatică fascinantă!

6. Aventurați-vă într-o excursie cu barca. Portul Hersonissos servește drept punct de plecare pentru o varietate de excursii tematice cu barca. Puteți alege între excursii pline de surprize și adrenalină, excursii de explorare a vestigiilor, croaziere cu corăbii de pirați, plimbări cu vaporașe cu punte de sticlă sau petreceri în larg la apusul soarelui. Dacă doriți să explorați frumusețea coastei nordice a Cretei, optați pentru excursii de jumătate de zi sau o zi întreagă, cu preparate la grătar, băuturi și distracție la bord. În orice aventură maritimă vă îmbarcați, veți fi pe în mâna unor echipaje prietenoase și atente, sau aveți alternativa să închiriați și să conduceți singuri barca, fără să aveți nevoie de licență. 

7. Circuit cu trenulețul. Puteți alege între două excursii captivante, cu ghid asistent la bord: un tur de de 2 ore care combină Satul Vechi Hersonissos (Ano Hersonissos) cu portul cosmopolit și plajele frumoase din Anisaras și Analipsis, sau un tur de jumătate de zi care vă permite să admirați frumusețea naturală a Cretei. Aceste excursii sunt o modalitate plăcută de a explora regiunea, lăsîndu-vă să hoinăriți pe drumurile înguste de munte, pe  faleza  și drumul de coastă,  oferindu-vă totodată o perspectivă mai largă asupra bogăției naturale și a patrimoniului cultural al zonei. Informații despre acest serviciu găsiți la traintour.gr


 8. Explorați plajele pe bicicletă. Aventurați-vă într-un tur peisagistic cu bicicleta de-a lungul golfului Malia, de la Capul Sarandaris la Capul Drapanos! Explorați plajele liniștite ”Limanakia” de la vest de port, faceți o pauză de cafea pe faleză, apoi continuați călătoria prin captivantul peisaj de coastă, către plajele estice și micile golfuri nisipoase din apropierea Stațiunii Stalida. Dacă sunteți pasionați de fotografie, această excursie de câțiva kilometri, în care veți aduna impresii frumoase și amintiri pe viață, este perfectă pentru dumneavoastră. 

9. Vizitați satele tradiționale. Vizitați Ano Hersonissos, Piskopiano și Koutouloufari, satele tradiționale de pe versanții Muntelui Harakas, deasupra Hersonissosului. Aceste sate oferă o perspectivă unică asupra bogăției și farmecului tradițional al Cretei, cu străzi și case pitorești, atmosfera rurală și frumusețea naturii înconjurătoare. Koutouloufari și Piskopiano sunt renumite pentru caracterul lor distinct sub aspect arhitectural și artizanal, mândrindu-se cu casele vechi, readuse la viață, modernizate și puse la dispoziția turiștilor. Nu ratați șansa de a experimenta adevărata esență a Cretei!

10. Explorați munții. Tururile safari din Hersonissos oferă o aventură palpitantă off-road, permițându-vă să explorați peisajele accidentate și pitorești ale Cretei. Cu șoferi-ghizi profesioniști și jeep-uri 4x4 adaptate, aceste tururi vă oferă o ocazie unică de a descoperi comorile ascunse ale insulei, adăungând un strop de distracție, în fiecare moment. Pentru iubitorii de natură, o experiență care răsplătește din plin efortul este drumeția prin Cheile Aposelemis - supranumite și Cheile Vulturului - care începe la o altitudine de 120 de metri lângă satul Xerokamares și se încheie pe coastă, în  vestul satului Agrian. În ultimii ani, Primăria Hersonissos a amenajat traseul de-a lungul albiei Aposelemisului, făcând drumeția o experiență accesibilă și plăcută.

11. Aventuri pe tobogane acvatice. Pregătiți-vă pentru o zi plină de distracție la parcurile acvatice din zonă. Water City, Aqua Plus și StarBeach oferă o varietate de tobogane acvatice, piscine, parcursuri de apă și activități palpitante care garantează bună dispoziție și experiențe memorabile. Fie că va avântați pe tobogane întortocheate și abrupte, plutiți cu colace pe râuri leneșe sau pur și simplu vă bucurați de odihnă la soare, aquaparcurile sunt alternativa antrenantă la o clasică zi de plajă pe țărmul mării. Înzestrate cu instructori-supraveghetori, măsuri de siguranță și facilități adaptate tuturor vârstelor, ele sunt cadrul perfect pentru relaxare și distracție alături de cei dragi.

12. Vizitați stațiunea Stalis. La doar câteva stații de autobuz de Hersonissos, Stalis sau Stalida este renumită pentru plaja sa lungă și nisipoasă și apele sale cristaline, fiind o destinația favorită a iubitorilor de plajă și sporturi acvatice. Barurile și tavernele înșirate de-a lungul plajei oferă ambianța unei zile perfecte de vacanță la mare. Promenada lungă de 4 km de-a lungul plajei din Stalis oferă un caleidoscop de atracții, opțiuni de mâncare, cumpărături și divertisment. Când vine vorba de răsfățul unei zile de plajă într-o ambianța tropicală, o incursiune în cultura grecească și cretană sau de o seară antrenantă cu muzică și dans, Stalis este cea mai convenabilă opțiune pentru a le experimenta pe toate, la cote maxime.

13. Descoperiți Palatul Malia. O incursiune în civilizația minoică antică la Palatul Malia, al treilea ca mărime după Knossos și Phaistos, datând din 1900 î.Hr. Aflat la 11 km est de Hersonissos, acest sit arheologic oferă o scurtă privire asupra unei strălucitoare ere preistorice, considerată vatra civilizației elene. Explorarea ruinelor Palatului Malia vă va transporta înapoi în timp, permițându-vă să apreciați realizările remarcabile ale civilizației minoice din Epoca Bronzului, nivelul economic și tehnologic și nu mai puțin, rafinamentul artistic.  În apropierea sitului arheologic, vă puteți relaxa pe plaja Potamos, una dintre cele mai frumoase plaje de pe coasta de nord-est a insulei.

14. Vizitați orașul Heraklion. O vizită în Heraklion este o călătorie captivantă în istoria și cultura bogată a Cretei. În Heraklion, veți descoperi un oraș vibrant, încărcat de repere istorice, magazine irezistibile și delicioasa bucătărie locală. Faceți o escapadă la Muzeul de Arheologie, printre cele mai moderne și mari din Europa și împreună cu acesta, explorați și emblematicul Knossos, palatul minoic învăluit în legendă și minuni arheologice.  Printr-o simpla plimbare pe străzile din Heraklion, veți simți cum farmecul trecutului se strecoară necontenit în viața modernă a localnicilor.

15. Participați la o excursie cu autocarul. Explorați obiectivele turistice renumite ale insulei în excursii cu autocarul, oferite de agențiile locale. Pierdeți-vă  pașii pe aleile labirintice ale Knossosului, precum și ale satelor pitorești tradiționale, precum Kritsa și Myrtos. Îmbarcați-vă pentru o excursie la Spinalonga, Santorini sau Balos, cu autocare moderne și confortabile și ghizi specializați. Dacă sunteți un iubitor de istorie, natură și aventură, aceste excursii sunt modul perfect de a descoperi minunile Cretei. Agențiile de turism locale din Hersonissos oferă o gamă largă de excursii și tururi, inclusiv  croaziere și excursii cu ambarcațiuni, safariuri cu mașini de teren și quad-uri, sau chiar drumeții în Cheile Samaria. 

 Sunteți pregătiți să vă faceți bagajele pentru Hersonissos? Sperăm că acest articol vă va ajuta să vă planificați cea mai reușită vacanță! Și dacă aveți nevoie de mai multe informații despre Hersonissos, consultați articolul nostru: „Hersonissos: între vestigiile trecutului și aventura modernă / Ghid Turistic

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu