Hersonissos: top 20 experiențe și atracții


Relaxare, distracție, explorare și aventură

 Hersonissos este o stațiune versatilă, pentru toate gusturile, care se dezvăluie în întregime vizitatorilor deschiși și dinamici, care îmbină odihna și distracția cu explorarea și aventura. Cu localnicii săi serviabili și joviali, atmosfera tinerească și nenumăratele sale atracții, Hersonissos este una dintre destinațiile de top din regiunea Heraklion, îndeosebi când vine vorba de agrement în aer liber, viața de noapte, shopping și experiențe culturale.

 Dacă sunteți curioși cum vă puteți bucura la maximum de vacanța dumneavoastră în Hersonissos, iată recomandările noastre:


1. Bucurați-vă de plajă! Cu țărmurile sale dantelate și apele cristaline în nuanțe de albastru feeric, Hersonissos oferă un cadru pitoresc pentru mult dorita vacanță la mare. Plajele cu nisip fin din micile golfuri Limanakia emană o senzație de liniște și intimitate, în timp ce plajele adiacente portului oferă spațiu amplu atât pentru baia de soare și cât și pentru diverse sporturi nautice, cum ar fi scufundări, snorkeling, jet ski sau paddle boarding. Pentru cei care doresc să o experiență mai odihnitoare, există cafenele și baruri pe malul mării, unde puteți savura un cocktail răcoritor în timp ce admirați priveliștile panoramice ale golfului Malia. Găsiți detalii despre plajele din Hersonissos în acest articol de pe blog. 

 2. Descoperiți farmecul atemporal al portului. Atrăgând turiștii din toată stațiunea, portul și faleza sunt non-stop epicentrul activităților de vacanță, în vecinătatea lor aflându-se și plajele cele mai ușor accesibile. O scurtă plimbare vă scoate în cale trei obiective de referință pentru importanța istorică a zonei: Biserica Agia Paraskevi (Sf. Parascheva) și Bazilica precreștină, aflate de pe colina Kastri, deasupra portului și puțin mai jos, Sarakino, fântâna romană în formă de piramidă și decorată cu mozaic, datând din secolul al IV-lea. Ziua, puteți admira zecile de ambarcațiuni dând viață aventurilor în larg sau vă puteți delecta cu mâncăruri și băuturi la restaurantele, tavernele și cocktail-barurile cu o superbă vedere spre mare. După căderea nopții, spectacolele și petrecerile invadează faleza, creând o atmosferă veselă și antrenantă.

3. Aventurați-vă într-o excursie cu barca. Portul Hersonissos servește drept punct de plecare pentru o varietate de excursii tematice cu barca. Aveți de ales între aventuri pe mare pline de surprize și adrenalină, tururi de explorare a vestigiilor, croaziere cu corăbii de pirați, plimbări cu vaporașe cu punte de sticlă sau petreceri în larg la apusul soarelui. Dacă doriți să explorați frumusețea coastei nordice a Cretei, optați pentru excursii de jumătate de zi sau o zi întreagă, cu preparate la grătar, băuturi și distracție la bord. În orice experiență maritimă vă aventurați, veți fi în grija unor echipaje prietenoase și atente, sau aveți alternativa să închiriați și să conduceți singuri barca, fără să aveți nevoie de licență. 


4. Bucurați-vă de un apus romantic. La vest de port, în vârful Capului Sarandaris, veți descoperi capela Agios Giorgios Sarandaris (Sf. Gheorghe). În apropiere se găsesc urmele unei cariere de piatră care datează din timpul civilizației minoice (Epoca Bronzului), acum parțial acoperite de apă. Mai multe bazine naturale sunt formate în stânca vulcanică, la câțiva pași distanță de biserică. Dar ceea ce vă va plăcea cel mai mult la acest loc este priveliștea panoramică a  mării, cu soarele care cade la orizont în apă, într-o feerie și liniște absolută. Acesta este locul unde veți găsi cel mai romantic apus de soare din Hersonissos, așa că nu-l ratați!

5. Ieșiți la plimbare și cumpărături. Dacă vă întrebați unde să faceți cele mai bune cumpărături în Hersonissos, atunci zona centrală este locul unde ar trebui să mergeți. Artera principală a orașului, animată și aglomerată la orele serii, are o varietate de magazine, buticuri și bazare cu o gamă extinsă de produse, de la obiecte tradiționale cretane până la suveniruri elegante și unice. Vitrinele și standurile întinse de-a lungul străzilor, chiar și pe trotuare, fac experiența cumpărăturilor și mai ispititoare. Sunteți pregătiți de câteva ore bune de shopping?

6. Lăsați-vă seduși de viața de noapte. Permiteți-vă extravaganța de a gusta spiritul vibrant al vieții de noapte din Hersonissos, unde veselia este contagioasă și petrecerea nu se oprește niciodată! Începeți-vă seara explorând faleza cu baruri și cluburi, unde luminile de neon, ritmurile muzicii și apetitul de socializare creează o atmosferă electrizantă. Contopiți-vă în mulțimea diversă, răsfățați-vă cu delicioasele cocktailuri răcoritoare și dansați sub cerul înstelat pe muzica celor mai faimoși DJ  internaționali, bucurați-vă de petrecerile tematice cu invitați speciali sau de concertele live ale artiștilor locali, lăsându-vă mângâiați de briza blândă a mării! 

7. Vizitați Muzeul în aer liber Lychnostatis, unde vă puteți iniția în viața gospodărească și cultura populară a cretanilor! Acest muzeu în aer liber oferă o experiență captivantă, permițând vizitatorilor să învețe despre stilul de viață și obiceiurile locuitorilor insulei. Explorați expoziții precum ferma tradițională grecească și participați la ateliere de țesut, olărit și și demonstrații la moara de ulei. Muzeul oferă o atmosferă caldă și ospitalieră, precum și tururi ghidate gratuite în mai multe limbi. Găsiți  informații pe pagina oficială a muzeului Lychnostatis.

8. Explorați lumea subacvatică, bucurându-vă de o experiență interesantă atât pentru adulți, cât și pentru copii. Hersonissos găzduiește Acvariul Aquaworld & Centrul de Salvare a Reptilelor, care prezintă viața marină locală și reptile din Creta și din întreaga lume, precum și și multe animale salvate în diverse acțiuni ecologice. De asemenea, nu departe de Hersonissos, se află CRETAquarium - unul dintre cele mai mari acvarii din Europa - unde puteți admira peste 2.000 de exemplare variate precum rechini, meduze, crustacee, scoici și specii multicolore de pești, lăsându-vă purtați într-o călătorie  fascinantă în tărâmul adâncurilor mediteraneene!

9. Ce-ați zice de un circuit cu trenulețul? Puteți alege între două excursii captivante, cu ghid asistent la bord: un tur de de 2 ore care combină Satul Vechi Hersonissos (Ano Hersonissos) cu portul cosmopolit și plajele frumoase din Anisaras și Analipsis, sau un tur de jumătate de zi care vă permite să admirați frumusețea naturală a Cretei. Excursiile cu Happy Train sunt o modalitate plăcută de a explora regiunea, lăsîndu-vă să hoinăriți pe drumurile înguste de munte, pe  faleza  și drumul de coastă,  oferindu-vă totodată o perspectivă mai largă asupra bogăției naturale și a patrimoniului cultural al zonei. Informații despre acest serviciu găsiți la traintour.gr


 10. Haideți să vedeți plajele de pe bicicletă! Aventurați-vă într-un tur peisagistic cu bicicleta de-a lungul golfului Malia, de la Capul Sarandaris la Capul Drapanos! Explorați plajele liniștite ”Limanakia” de la vest de port, faceți o pauză de cafea pe faleză, apoi continuați călătoria prin captivantul peisaj de coastă, către plajele estice și micile golfuri nisipoase din apropierea Stațiunii Stalida. Dacă sunteți pasionați de fotografie, această excursie de câțiva kilometri, în care veți aduna impresii frumoase și amintiri pe viață, este perfectă pentru dumneavoastră. 

11. Vizitați satele tradiționale. Vizitați Ano Hersonissos, Piskopiano și Koutouloufari, satele tradiționale de pe versanții Muntelui Harakas, deasupra Hersonissosului. Cu străzi și case pitorești, atmosfera liniștită rurală și îmbrățișarea naturii înconjurătoare, aceste sate oferă o perspectivă unică asupra bogăției și farmecului rustic al insulei. Koutouloufari și Piskopiano sunt renumite pentru caracterul lor distinct sub aspect arhitectural și artizanal, mândrindu-se cu casele vechi, readuse la viață, modernizate și puse la dispoziția turiștilor. Nu ratați șansa de a experimenta adevărata esență a Cretei!

12. Găsiți-l pe Minoaur în Labirint! Parcul tematic Labyrinth este o atracție turistică de factură modernă, combinând distracția și educația interactivă pentru toți membrii familiei. Situat pe un domeniu de 15 hectare pe dealurile din vecinătatea Hersonissosului, parcul aduce la viață mitul lui Tezeu și al Minotaurului printr-un labirint tridimensional. Vizitatorii pot explora tuneluri, scări, poduri, turnuri și numeroase încăperi, rezolvând puzzle-uri și cercetând istoria Cretei. Parcul oferă, de asemenea, activități precum călărie, tir cu arcul, mini-golf și ciclism cu quad, fiind escapada ideală pentru o jumătate de zi pentru familiile cu copii. Parcul este ușor accesibil din Hersonissos, cu opțiune disponibilă de transport dus-întors.

13. Explorați munții. Tururile safari din Hersonissos oferă o aventură palpitantă off-road, permițându-vă să explorați peisajele accidentate și pitorești ale Cretei. Cu șoferi-ghizi profesioniști și jeep-uri 4x4 adaptate, veți descoperi comorile ascunse ale insulei, adăungând un strop de distracție în fiecare moment. Pentru iubitorii de natură, o experiență care răsplătește din plin efortul este drumeția prin Cheile Aposelemis - supranumite și Cheile Vulturului - care începe la o altitudine de 120 de metri lângă satul Xerokamares și se încheie pe coastă, în  vestul satului Agrian. În ultimii ani, Primăria Hersonissos a amenajat traseul de-a lungul albiei Aposelemisului, făcând drumeția o experiență accesibilă și plăcută.

14. Vizitați Mănăstirea istorică Panagia Gouverniotissa, închinată Adormirii Maicii Domnului. Mănăstirea este situată la 8 km sud de Hersonissos, pe o colină cu o priveliște frumoasă asupra regiunii Lagada și a Văii Potamies. Fondată în secolul al X-lea, după ce Creta a fost eliberată de ocupația arabă, Panagia Gouverniotissa este nu numai un lăcaș de cult, ci și un centru de interes cultural și istoric, numărându-se printre cele mai vechi mănăstiri bizantine din insulă. Aici veți găsi fresce originale de la mijlocul secolului al XIV-lea, un muzeu cu obiecte de cult și artă bisericească și o grădină botanică cu plante medicinale și aromatice din Creta.

15.Vizitați Peștera Skotino. Cunoscută și sub numele de Peștera Agia Paraskevi, Skotino este una dintre cele mai mari peșteri din Creta. Este situată pe un deal, langă satul Skotino, la 16 km vest de Hersonissos. Peștera măsoară 160 de metri adâncime și 36 de metri lățime. Renumitul arheolog britanic Sir Arthur Evans a efectuat prima examinare arheologică a peșterii la începutul secolului al XX-lea, iar în anii 60 arheologii francezi și greci au efectuat o explorare mai amplă, descoperind numeroase ofrande votive din bronz și obiecte de ceramică, datând din perioada minoică timpurie, expuse acum la Muzeul de Arheologie din Heraklion.

16. Aventuri pe tobogane acvatice. Pregătiți-vă pentru o zi plină de distracție la parcurile acvatice din zonă. Water City, Aqua Plus și StarBeach oferă o varietate de tobogane acvatice, piscine, parcursuri de apă și activități palpitante care garantează bună dispoziție și experiențe memorabile. Fie că va avântați pe tobogane întortocheate și abrupte, plutiți cu colace pe râuri leneșe sau pur și simplu vă bucurați de odihnă la soare, aquaparcurile sunt alternativa antrenantă la o clasică zi de plajă pe țărmul mării. Înzestrate cu instructori-supraveghetori, măsuri de siguranță și facilități adaptate tuturor vârstelor, ele sunt cadrul perfect pentru relaxare și distracție pentru familiile cu copii, cuplurile tinere și grupurile de prieteni.

17. Vizitați stațiunea Stalis. La doar câteva stații de autobuz de Hersonissos, Stalis sau Stalida este renumită pentru plaja sa lungă și nisipoasă și apele sale cristaline, fiind destinația favorită a iubitorilor de soare, înot și sporturi acvatice. Barurile și tavernele înșirate de-a lungul plajei oferă ambianța unei zile perfecte de vacanță estivală, în timp ce promenada lungă de 4 km din Stalis oferă un caleidoscop de atracții, opțiuni de mâncare, cumpărături și divertisment. Când vine vorba de plaje frumoase și bine organizate, gastronomie grecească și cretană și seri tradiționale cu muzică și dans, Stalis este cea mai convenabilă opțiune pentru a le experimenta pe toate, la cote maxime.

18. Descoperiți Palatul Malia. O incursiune în civilizația minoică antică la Palatul Malia, al treilea ca mărime după Knossos și Phaistos, datând din 1900 î.Hr. Aflat la 11 km est de Hersonissos, acest sit arheologic oferă o scurtă privire asupra unei strălucitoare ere preistorice, considerată vatra civilizației elene. Explorarea ruinelor Palatului Malia vă va transporta înapoi în timp, permițându-vă să apreciați realizările remarcabile ale civilizației minoice din Epoca Bronzului, nivelul economic și tehnologic și nu mai puțin, rafinamentul artistic.  În apropierea sitului arheologic, vă puteți relaxa pe plaja Potamos, una dintre cele mai frumoase plaje de pe coasta de nord-est a insulei.

19. Vizitați orașul Heraklion. O vizită în Heraklion este o călătorie captivantă în istoria și cultura bogată a Cretei. În Heraklion, veți descoperi un oraș vibrant, încărcat de repere istorice, magazine irezistibile și delicioasa bucătărie locală. Faceți o escapadă la Muzeul de Arheologie, printre cele mai moderne și mari din Europa și împreună cu acesta, explorați și emblematicul Knossos, palatul minoic învăluit în legendă și minuni arheologice.  Printr-o simpla plimbare pe străzile din Heraklion, veți simți cum farmecul trecutului se strecoară necontenit în viața modernă a localnicilor.

20. Participați la o excursie cu autocarul. Explorați obiectivele turistice renumite ale insulei în excursii cu autocarul, oferite de agențiile locale. Pierdeți-vă  pașii pe aleile labirintice ale Knossosului, precum și ale satelor pitorești tradiționale, precum Kritsa și Myrtos. Îmbarcați-vă pentru o excursie la Spinalonga, Santorini sau Balos, cu autocare moderne și confortabile și ghizi specializați. Dacă sunteți un iubitor de istorie, natură și aventură, aceste excursii sunt modul perfect de a descoperi minunile Cretei. Agențiile de turism locale din Hersonissos oferă o gamă largă de excursii și tururi, inclusiv  croaziere și excursii cu ambarcațiuni, safariuri cu mașini de teren și quad-uri, sau chiar drumeții în Cheile Samaria

 Sunteți pregătiți să vă faceți bagajele pentru Hersonissos? Sperăm că acest articol vă va ajuta să vă planificați cea mai reușită vacanță! Și dacă aveți nevoie de mai multe informații despre Hersonissos, consultați articolul nostru: „Hersonissos: între vestigiile trecutului și aventura modernă / Ghid Turistic



Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu