Plajele din Hersonissos: țărmuri spectaculoase și golfuri ascunse

Plaje din stațiunea Hersonissos și din vecinătate

 Plajele din Hersonissos sunt răspândite pe latura vestică a Golfului Malia, de la Capul Sarandaris până la Capul Drapanos, având ca punct focal portul animat al orașului. De la plajele luxoase și bine întreținute până la micile golfuri izolate cu nisipuri aurii, mângâiate de ape turcoaz, limpezi și calme, stațiunea Hersonissos oferă un decor atrăgător pentru orice iubitor de soare, mare și relaxare.

 Plajele sunt administrate diferit: unele sunt supravegheate de municipalitatea locală, în timp ce altele poartă numele hotelurilor sau barurilor în dreptul cărora sunt situate. Multe plaje nu au un nume oficial, fiind cunoscute doar de localnici. 

 Iată o scurtă prezentare a celor mai renumite plaje din Hersonissos, inclusiv a celor învecinate la care puteți ajunge cu taxiul, autobuzul sau mașina.

Plajele din Hersonissos

1. Plaja de la vest de port

 Cea mai mare plajă din stațiune se întinde pe aproximativ 300 de metri la vest de port, începând de la dealul Kastri până la Creta Maris Resort. Este o fâșie nisipoasă îngustă, însoțită de numeroase magazine, cafe-baruri, restaurante și centre de agrement nautic ce se inșiră de-a lungul drumului de coastă. Pe cateva porțiuni, plaja poartă numele barului sau restaurantului alăturat, care oferă șezlonguri și umbrele, împreună cu gustări și băuturi. Fiind orientată spre nord, plaja este afectată uneori de vânt și are curenți marini puternici, ceea ce o face ideală pentru surferi. În plus, este un loc minunat pentru a admira coborârea soarelui la apus.

2. Plaja portului

 Mărginită de faleza comercială și la un pas de artera principală a orașului, plaja de la estul portului, ”Paralia Limenas”, este un furnicar aglomerat cu sute de oameni, încă de la orele dimineții. Aici, apa mării este calmă și limpede, fiind protejată de Capul Kastri și de docul de ciment al portului. Plaja este nisipoasă și bine organizată, dar nu există copaci sub care să vă adăpostiți la umbră și, fiind compactă, nu veți găsi loc pentru propriile saltele și umbrele. 

Mai jos, în zona hotelului Silva Maris, se află niște plaje minuscule, pe care valurile le înghit în întregime în zilele cu vânt.

3. Plaja Municipală Sarandari

 La vest de port, imediat după ce drumul principal trece de resortul Creta Maris, veți observa o scară scurtă de ciment care duce la binecunoscuta plajă municipală Sarandaris. Flancată de două stânci, plaja oferă o ambianță liniștită, fiind dotată cu umbrele, șezlonguri și un mic chioșc cu gustări. Fâșia de nisip moale și apele calme, calde și puțin adânci o fac perfectă pentru familiile cu copii. De asemenea, este un loc căutat pentru înot și snorkeling. 

4. Gefyri Beach

 Mai la vest, de-a lungul drumului de coastă, veți descoperi o puzderie de mini-plaje izolate, cunoscute sub numele de „Limanakia” (Micile Golfuri). Aici apa mării e caldă și cristalină, neafiind afectată de curenții nordici. Situată imediat după Sarandari, la baza unui zid înalt de beton care susține drumul, plaja Gefyri este una dintre cele mai frumoase, având nisip alb grosier și fundul mării adânc și stâncos, ca un bazin. Sunt disponibile câteva umbrele și șezlonguri, dar locul tinde să fie aglomerat.

5. Golfurile Limanakia 

 La Limanakia, nisipul auriu se amestecă cu praful alb al stâncilor de calcar, iar apa are o paletă variată de nuanțe de albastru. Zona, care se întinde pe 1,5 km de-a lungul Capului Sarandaris, include hoteluri, restaurante și câteva parcări. Autobuzele nu circulă aici, deci puteți veni doar cu mașina, taxiul sau pe jos, dar dacă ajungeți devreme, vă puteți găsi propriul colț privat. Unele golfulețe sunt dotate cu umbrele și șezlonguri, iar dacă preferați să stați la umbră naturală, aveți la dispoziție stâncile de pe plajă. Deoarece țărmul este mai înalt și orientat spre est, umbra lui acoperă micile plaje cu mult înainte de apusul soarelui.

6. Plaja Chrisi Ammos 


 Situată în partea de est a orașului, Chrysi Ammos se află pe lista de plaje favorite din zonă. Este administrată de un beach bar cu atmosfera veselă și muzică antrenantă, de la care puteți închiria sezlonguri și umbrele. În jurul stâncilor se practică snorkelingul, iar iubitorii de adrenalina pot inchiria echipamente pentru sporturi acvatice. Alături de ea, către est, mai există o plajă, destul de bună dar rămasă fără niciun nume, în fața unui camping părăsit.

7. Iliostasi Beach

 Tot în partea de est a orașului, chiar în fața Muzeului Etno-Folcloric Lychnostatis, se află una dintre cele mai liniștite plaje din Hersonissos. Cu nisipul său auriu și priveliștea mării albastre care îmbrățișează orizontul, este un loc excelent pentru a vă relaxa câteva ore după vizitarea muzeului, în timp ce vă bucurați de o bere artizanală cretană.

8. Micile plaje din golfurile de la est de port

 De la plaja Iliostasi, până în dreptul Hotelul Abaton, sunt câteva golfuri mici, cu funduri stâncoase și plaje cu nisip sau pietriș, în care vă puteți odihni în liniște. Datorită prezenței unor izvoare de apă dulce care se varsă în mare, temperatura apei este mai scăzută. Ocazional, nisipul este spălat în timpul iernilor furtunoase și este readus de valuri pe țărm, mai târziu.  

9. Plaja Drapanos


 Ultima plajă din vecinătatea estică a Hersonissosului este situată la marginea Capului Drapanos, în dreptul hotelului Nana Beach. Încadrată de două două docuri lungi de ciment ce formează un mic golf artificial, această plajă, nisipoasă si cu intrare lină in mare, se bucură de ape limpezi și relativ calme pe tot parcursul anului, fiind ferită de vânturile nordice. Este o plajă bine întreținută, având disponibile șezlonguri și umbrele, salvamar de serviciu, baruri pe plajă și o varietate de sporturi nautice. 

10. Micile plaje din vârful Capului Sarandaris

 În partea de vest a portului, aproape insesizabilă de pe drumul de coastă, cea mai retrasă plajă din Hersonissos se află la 200 m de vârful Capului Sarandaris, la capătul unei scări abrupte, săpată în calcar. Este o plajă de nisip, cu apă mică, de un albastru strălucitor și o grotă marină ascunsă la capătul nordic. Chiar sub vârful promontoriului, veți vedea un doc de ciment, frecventat în special de paddleboarders și scafandri. Dincolo de vârful promontoriului, unde se află bisericuța Agios Giorgos, veți descoperi mai multe bazine naturale formate în roca vulcanică și - de neratat! - locul în care bărcile se opresc în larg, pentru a admira cel mai romantic apus de soare din Hersonissos.

11. Plaja naturiștilor

 Deși nudismul nu este permis oficial în Creta, este tolerat pe plajele izolate, mai puțin expuse ochiului public. Este cazul neoficial numitei „plajă a naturistilor”, o plajă mică și liniștită, ascunsă discret de stâncile înalte ale Capului Sarandaris. Este mai mult o platformă stâncoasă decât o plajă, dar relieful locului oferă intimitate celor amatori de îmbrăcăminte opțională.

12. Plaje administrate de hoteluri

O serie de plaje cu nisip se remarcă prin nivelul de excelență al serviciilor, cu numeroase facilități și supraveghere cu salvamari, fiind administrate de hotelurile adiacente. De obicei, aceste plaje sunt accesibile doar oaspeților hotelului. Cu toate acestea, multe resorturi all-inclusive oferă și acces de o zi pentru oaspeții externi, permițându-le să beneficieze de plajă, agrement, mâncare și băutură - contra cost. 

 Dacă vă doriți o vacanță cu răsfăț de lux și o plajă privată, puteți alege unul dintre resorturile turistice de top, cum ar fi Lyttos, Creta Maris, Silva Maris, Nana Hotels sau Abaton Island Resort & Spa.

 Printre resorturile foarte populare din Hersonissos este Star Beach, care detine un întreg complex de sport si agrement cu water park,  pistă de carting, turn de bunjee jumping, terenuri sportive si un centru de inchiriere de echipamente nautice.

Plaje din apropierea orașului Hersonissos

13. Plaja Stalis 

 La doar 5 km est de Hersonissos, plaja stațiunii Stalis sau Stalida este ca un magnet pentru turiștii din zonă, emanând o atmosferă tropicală. Aici veți găsi o promenadă vibrantă, mărginită de baruri, cafenele și magazine de suveniruri și un țărm plat cu nisip fin și bogat și cu o apă limpede, de mică adâncime. Potrivită atât pentru iubitorii de plajă cât și pentru pasionații de sporturi nautice, Stalis oferă o combinație încântătoare de relaxare și divertisment. Autobuzele care circulă regulat între Hersonissos și Stalis oferă o modalitate rapidă și ieftină de a călători cu întreaga familie, în timp ce taxiurile sunt, de asemenea convenabile, cu un preț de 10 -15 euro pe călătorie.

 14. Plaja Anissaras 

 Situată la vest, în afara orașului Hersonissos, Anissaras este ușor accesibilă chiar și pe jos. Plaja se mândrește cu nisipul său fin și curat, apele turcoaz și împrejurimile pitorești. Este locul perfect pentru o evadare leneșă, dar și pentru înot și sporturi acvatice. În plus, tavernele și cafenelele de pe malul mării vă răsfață cu delicioasele preparate din bucătăria grecească, făcând zona o destinație minunată pentru odihnă, aventură și conexiune autentică cu natura.

15. Plaja Analipsi 

 Ceva mai departe, tot la vest de oraș, întinsă pe 1 kilometru între plajele Lyttos și Aposelemi, Plaja Analipsi este înconjurată de palmieri, fiind formată din porțiuni de nisip fin intercalate cu pietriș. Apa, limpede precum cristalul, se adâncește rapid pe măsură ce înaintați în larg. Oaspeții hotelului au rezervat un sector cu șezlonguri și umbrele lângă Biserica Agia Marina, dar există zone libere pentru toți turiștii, dotate cu dușuri și toalete. Plaja are în vecinătate restaurante, taverne și centre de sporturi nautice , oferind nenumărate activități de agrement pentru adulți și copii.

16. Plaja Aposelemi 

 Situată la aproximativ 7 km vest de Hersonissos, în apropierea râului Aposelemis, această plajă de nisip este un habitat natural pentru păsările migratoare și animalele rare din fauna cretană. Minimal amenajată cu doar câteva șezlonguri și umbrele, Aposelemi oferă liniștea și pacea naturii sălbatice. Locul oferă o superbă panoramă către insula nelocuită Dia și aria protejată Aposelemis. 

 Sperăm că acest articol vă este folositor, pentru a adăuga stațiunea Hersonissos pe lista destinațiilor de vacanță favorite! Aflați mai multe despre sejurul în această stațiune în articolul „Hersonissos: între vestigiile trecutului și aventura modernă / Ghid turistic”!

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu