Bazilica San Marco, templul artei din Heraklion

  Un lăcaș spiritual istoric consacrat Galeriei Municipale de Artă Heraklion 

 În piața centrală a orașului Heraklion, Eleftherios Venizelos, la câțiva pași de Loggia (Primăria Orașului) și de o altă bijuterie arhitecturală, Liontaria (Fântâna Leilor), se află Vasiliki Agiou Markou (Bazilica San Marco), una din clădirile istorice cele mai vechi și importante din Creta, rămase din perioada dominației Rebublicii Venețiene. 


 Fondată în 1239 și dedicată patronului spiritual al Veneției, San Marco / Sfântul Marcu, impozanta construcție a servit, timp de patru secole, pâna la marea invazie otomană din 1669, drept catedrala centrală a cetății Candia (numele istoric al orașului Heraklion). Coloanele suple de marmură formând trei coridoare, arcadele înalte ce susțineau plafonul de lemn, frescele, basoreliefurile și ferestrele ornamentale, dantelăriile de piatră în jurul ușilor de lemn masiv, erau replici inspirate din rafinata arhitectură medievală venețiană.


 În timpul ocupației otomane, bazilica a fost convertită în moschee, și așa a funcționat până în 1915. Clopotnița a fost demolată, frescele au fost sparte și criptele nobililor venețieni îngropați aici profanate. Zguduită de cutremure și bombardamente, clădirea a suferit, de-a lungul istoriei, repetate distrugeri și etape de reconstrucție, pierzându-se astfel, multe din detaliile sale originale.


 După încheierea războiului cu turcii, în 1922, a fost preluată sub jurisdicția Băncii Naționale a Greciei. Ulterior, adminstrația orașului, după un proces de restaurare și reconstituire în 1956, a redat clădirea comunității, transformând-o în Galeria Municipală de Artă

 

 Astăzi, Basilica Agios Markos atrage permanent publicul larg, găzduind deopotrivă expoziții de sculptură, pictură și fotografie, spectacole de teatru, recitaluri de poezie, concerte muzicale, evenimente caritabile cu acces liber pentru toți vizitatorii, de luni până sâmbată.


 În acest templu al culturii, am avut șansa unică de a admira expoziția celebrului pictor local Roussetos Panakiotakis alias Roussetos, ale cărui lucrări reflectă o viziune modernă asupra epocii mitologice.

 Descoperiți povestea captivantă a exponatelor sale, surprinsă frumos în fotografiile noastre, în articolul „Mitologie greacă în pictura modernă la Bazilica Agios Markos”.


Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu