Agios Nikolaos: orașul escapadelor romantice

Destinația luxului rustic pentru vacanțe în doi

  Agios Nikolaos, centrul administrativ al Prefecturii Lassithi, este un orășel situat pe coasta de nord-est a Cretei, la doar o oră cu mașina (64 km) de Heraklion. Cuibărit între trei coline, în punctul nordic extrem al Golfului Mirabello - cel mai mare golf natural din Creta, orașul beneficiază de un cadru geografic superb, în care întinderea mării, parcă desprinsă din cerul azuriu, întâlnește țărmurile spectaculoase, plajele impecabile și esplanadele pline de turiști.

 Rustic, dar elegant, îmbinând armonios arhitectura tradițională cu cea neoclasică, cu străzi care invită la nesfârșite plimbări de seară și cumpărături de suveniruri, cu vechi biserici bizantine, muzee, galerii de artă, și - mai mult decât orice – cu localnici prietenoși și ospitalieri, Agios Nikolaos este unul dintre cele mai pitorești orașe turistice din Creta, ideal pentru vacanțele în cuplu. 

 Amplasarea sa îl face special față de celelalte orașe costiere, fiind înconjurat de mare pe trei laturi, fiecare cu o priveliște aparte și un farmec distinct: Lacul Voulismeni, plaja municipală Kitroplatia și Marina Port.

 Lacul Voulismeni este o lagună cu apă termală, mărginită de o colină cu vegetație luxuriantă și conectată cu marea printr-un canal îngust. Legenda spune că acesta este locul unde zeița Atena obișnuia să facă baie. În fundal se vede Insula Agii Pantes (Toți Sfinții), ce protejează țărmul de curenți, ca o barieră naturală. Garnisit de localuri cu o atmosferă relaxată, Voulismeni este locul de socializare preferat de turiști și localnici, devenit imaginea emblematică a orașului.

 Kitroplatia este o renumită plajă municipală, situată chiar în centrul orașului, ideală pentru o repriză de scăldat și o baie de soare, cu un cocteil în mână. Aleea de promenadă cu baruri, cafenele, hoteluri și apartamente cu vedere la mare are aerul unei stațiuni aristocrate de odihnă și agrement.

 Pe partea cealaltă a orașului, o plimbare în prin Marina, un cosmopolit port turistic, oferă o altă priveliște fermecătoare și reprezentativă. Acesta este locul dedicat hoinarilor mărilor, sosiți pe iahturi cochete din toate colțurile lumii.

De secole, sub protecția Sfântului Nicolae

   Agios Nikolaos / Sfântul Nicolae este sfântul patron al Greciei și ocrotitor al navigatorilor. Orașului i-a fost dat numele după vechea biserică Agios Nikolaos din Ormos, situată la vest, cel mai probabil construită în epoca bizantină timpurie, înainte de căderea insulei sub cucerirea arabă din 827-828 e.n.

   Orașul s-a dezvoltat parțial peste rămășițele așezării minoice „Lato pros Kamara”, portul maritim al orașului Lato de lângă Kritsa, considerat drept cel mai bine conservat oraș din epoca elenistică clasică. Pentru o lungă perioadă istorică, incluzând stăpânirea bizantină și cea venețiană, spre deosebire de cetățile de mai la vest, Agios Nikolaos nu a fost fortificat, rămânând doar un mic sat de pescari expus jafurilor piraterești și distrugerilor invadatorilor otomani. La sfârșitul celui de-al doilea război mondial, înainte de a părăsi Creta în 1944, armata germană a abandonat pe fundul lacului Voulismeni toată muniția de război.

 La începutul secolului al XX-lea, capitala Lassithi a fost mutată în Agios Nikolaos și, de atunci, orașul s-a transformat într-o stațiune pitorească la modă și o destinație mult visată pentru vacanțele estivale. Astăzi, orașul nou, cu portul său cosmopolit, constituie centrul comercial al Prefecturii Lassithi, servind ca punct central pentru numeroasele sate și stațiuni turistice din această parte a insulei.

 În ciuda dezvoltării rapide din ultimele șase decenii, Agios Nikolaos își păstrează spiritul de oraș primitor, frumos și atemporal. Un colț de rai cu oameni calzi, ce-și îmbrățișează vizitatorii, oferindu-le experiențe autentice și amintiri prețioase.
 
Bine ați venit în Agios Nikolaos!


 

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu