Sărbătoarea Sfântului Nicolae (Agios Nikolaos)


Sfântul Nicolae, făcătorul de minuni și moșul aducător de daruri pentru copii

 Pe 6 Decembrie, creștinii de pretutindeni îl sărbătoresc pe Sfântul Nicolae, cunoscut ca sfânt făcător de minuni, ocrotitor al copiilor, al nevoiașilor și al celor aflați în pericol, al marinarilor și pescarilor. Nicolae este sfântul patron al Greciei, Rusiei, Siciliei și al orașelor Amsterdam și Moscova, precum și ocrotitor al vaselor maritime și navigației, această zi fiind marcată cu festivități oficiale în multe orașe portuare din lume.

 Deși este unul dintre cei mai populari sfinți ai bisericii creștine, existența sa nu este atestată de niciun document scris în timpul vieții sale, primele consemnări apărând la cca. 350 de ani după moartea sa. Fascinanta poveste de viață a omului cu virtuți morale și sufletești deosebite, care avea să fie ulterior canoninzat și cinstit sub numele de Sfântul Nicolae, s-a petrecut undeva în secoIele III-IV, în timpul Imperiului Roman. Sfântul Nicolae ar fi trăit între 270-343 d.Hr., devenind cunoscut ca episcop creștin al orașului maritim grecesc Myra din Lycia, Asia Mică (astăzi, orașul Demre din provincia Antalia, Turcia).

 Născut în Patara, Lycia, într-o familie de greci creștini educați și înstăriți, rămâne orfan de la o vârstă fragedă și este crescut de unchiul său, episcopul Patarei. Înzestrat cu o mare chemare spirituală, face un pelerinaj la Ierusalim, Pământul Sfânt, pentru a urma învățăturile lui Iisus și a se iniția în tainele duhovnicești. La întoarcerea acasă, se dedică vieții monahale, ajungând cu vrednicie la rangul de arhiepiscop al orașului Myra.

 Din poziția sa, în vremuri istorice  în care romanii, conduși de împăratul Dioclețian persecutau creștinii, se remarcă prin faptele nobile și curajoase, organizând așezăminte pentru bolnavi și săraci și conducând diverse grupări caritabile, ajutând pe cei nedreptățiți, dovedind harul vindecării și exercitând o mare influență asupra oamenilor. Legenda povestește despre mărinimia arhiepiscopului Nicolae, care a salvat trei tinere de la o viață de sclavie și prostituție, oferind în secret trei pungi cu aur datornicului lor tată, pentru a le asigura libertatea și zestrea.  

 Sfidând autoritățile cu spiritul său luptător pentru dreptate și adevăr, și prin credința neclintită în învățăturile lui Iisus, ajunge să fie persecutat și în final exilat. Se stinge la 6 decembrie, anul 343 d.Hr., rămășițele sale fiind păstrate în orașul Myra până în secolul al XI-lea. În 1087, orașul italian Bari organizează o expediție pentru a localiza mormântul sfântului creștin și a-i recupera rămășițele pământești. Relicvariul capturat de marinarii italieni a fost transportat la Bari, în sud-estul Italiei, și așezat în cripta  Bazilicii San Nicola, unde se află și astăzi.

 Grație exemplului său de bunătate și ajutor pentru oamenii nevoiași, precum și influenței benefice pe care o are în conștiința credincioșilor chiar și după moartea sa, Sfântul Nicolae este venerat și iubit în special în creștinismul răsăritean, fiind numit „făcătorul de minuni”. Dincolo de figura religioasă, Sfântul Nicolae - alias Moș Nicolae - este unul dintre eroii adorați ai miturilor moderne, fiind cel care în noaptea de 5 spre 6 decembrie,  vine noaptea pe furiș și umple ghetuțele copiilor cu daruri, răspândind în case spiritul sărbătorilor de iarnă.

 Începând din  secolul al XIX-lea, în țările  vestice, prin abrevierea numelui Nikolaos, sfântul este numit Santa Claus și identitatea sa asociată Sărbătorii Crăciunului, prin intermediul artiștilor și scriitorilor care-i răspândesc imaginea și aura de ocrotitor al copiilor, ce le îndeplinește dorințele. În ultimul secol, această metamorfoză  a fost cumva favorizată de imaginea deja celebră a bătrânelului rotofei, cu costum roșu și barbă albă, ce împarte vesel daruri copiilor, creată în 1931 de compania Coca Cola și care dăinuiește până în zilele noastre, însoțind campanile comerciale de Sărbători.

Sfântul Nicolae, protector al unui oraș de poveste din Creta

 Pe 6 decembrie, în Grecia și Creta, sute de biserici prăznuiesc hramul Sfântului Nicolae, iar pe insule și în orașele portuare au loc festivități militare marine, cinstind ziua Forțelor Navale Elene și a Gărzii de Coastă.  Tot în această zi,  persoanele ce au numele de botez Nikolaos, Nikos, Nicholas (foarte populare în rândul grecilor),  sau Nikoleta, Nikolina,  Nick, își serbează onomastica.

 În Creta, Sfântul Nicolae este, de asemenea,  patronul spiritual și ocrotitorul orașului Agios Nikolaos această zi fiind o sărbătoare oficială. Istoria orașului Agios Nikolaos are rădăcinile în epoca neolitică, (cca. 3000 î.Hr.) în care se formează primele așezări umane în această parte a insulei. Zona continuă să se dezvolte în timpul civilizației minoice, dar perioada sa de înflorire vine mai târziu, între sec. III-VI, când portul antic ”Latos Pros Kamara” amplasat aproximativ pe locul unde se află astăzi orașul Agios Nikolaos, înregistrează  o intensă activitate economică, conform dovezilor arheologice. De la decăderea sa, în secolul al VI-lea și până în secolul al XIII-lea, nu s-au descoperit documente scrise despre Agios Nikolaos.

 De la începutul secolului al XIII-lea, în timpul ocupației venețiene și apoi otomane, portul continuă să funcționeze ca o așezare provincială. Cunoscând doar scurte perioade de prosperitate și acalmie între atacurile piraterești, invaziile colonialiste sau cataclismele naturale, localitatea nu se extinde prea mult, fiind aproape abandonată de către vechii locuitori, care se rerag spre munți.

După eliberarea de sub dominația  turcească, vatra vechiului sat pescăresc Mandraki - nucleul în jurul căruia s-a dezvoltat orașul Agios Nikolaos de astăzi - a fost repopulată și refăcută, localnicii trăind din pescuit și comerțul cu citrice. Numele de Agios Nikolaos în sine nu este foarte vechi, orașul primindu-și denumirea după hramul bisericuței străvechi, aflate pe drumul de coastă, în peninsula Ammoudi.

 Odată cu dezvoltarea turismului de masă în anii '70, în Agios Nikolaos apar primele hoteluri, zona devenind o destinație tot mai cunoscută și iubită de vacanțe estivale în estul Cretei. În prezent, orașul trăiește preponderent din turism și, grație cadrului natural de poveste, personalității sale cosmopolite și atmosferei elegante, este supranumit "Saint Tropez de Creta". Dacă ajungeți în Creta în vacanță, nu uitați să puneți orașul Αgios Nikolaos pe lista destinațiilor de vizitat! 

La Mulți Ani, Xronia Polla, de ziua Sfântului Nicolae!



Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu