Chania: caleidoscop de cultură, istorie și modernitate

Între măreția naturii și gloria trecătoare a oamenilor 

 Chania este al doilea oraș ca mărime din Creta și capitala Prefecturii Chania, situată la aproximativ 70 km vest de Rethymno și 145 km vest de Heraklion. Este cea mai populară destinație de pe coasta de vest, având două importante căi de acces: aeroportul internațional din Akrotiri, cu zboruri frecvente din toată Grecia și din străinătate și portul Souda, cel mai mare port natural al Mediteranei. Chania este conectată cu restul Cretei prin intermediul serviciului de transport public interurban, fiind totodată punct terminal pentru majoritatea itinerariilor de pe insulă.

 Așezarea este înnobilată de un cadru geografic superb, în​​ care maiestuoșii Munți Albi (Lefka Ori sau Mardares), întâlnesc albastrul de catifea al Mării Cretane, creând unele dintre cele mai frumoase țărmuri stâncoase și plaje nisipoase din Europa. Pe lângă valoarea ecologică și frumusețea naturală care plasează această zonă pe lista destinațiilor de vis, orașul Chania reprezintă o atracție turistică în sine.

 Construită peste ruinele unei puternice așezări antice, Kydonia - așa cum menționează Homer în scrierile sale, Chania are o lungă și tulburată istorie. Cetatea a fost constant atacată de bande piraterești și de armate invadatoare, fiind martoră la înflorirea, expansiunea sau declinul mai multe imperii. După războiul de independență împotriva turcilor, încheiat în 1830, Chania a devenit capitala administrativă a Statului Autonom Creta și, câteva decenii mai târziu, în timpul celui de-al doilea război mondial, a fost centrul operațiunilor militare zonale ale Germaniei naziste.

Sinergia dintre vechi și nou: orașul din inima orașului

 Astăzi, orașul păstrează cu mândrie semnele fiecărei perioade istorice, nu numai conservate în situri arheologice și muzee, ci și impregnate în arhitectura, artele și tradițiile locale. Personalitatea sa înfățișează un mozaic cultural unic, care păstrează viu spiritul vremurilor trecute: ruinele grecești antice, din perioada minoică până în epoca clasică, monumentele romane și bizantine, fortăreața venețiană, mănăstirile și conacele, moscheile și așezămintele ridicate sub stăpânirea turcească, egipteană și arabă.

 Este cunoscut faptul că cea mai prosperă perioadă, în timpul căreia Chania a fost reconstruită, fortificată și dezvoltată, a fost cea de sub dominația venețiană, din care au supraviețuit majoritatea monumentelor de arhitectură. Vechiul port venețian este imposibil de ratat, fiind un punct de atracție principal pentru turiștii din Chania, în timp ce farul său este considerat o adevarată emblemă a orașului. În jurul portului, clădirile și aleile istorice sunt ocupate de restaurante, pub-uri și cafenele, iar faleza pietonală vă invită la o plimbare până la portul fortificat venețian Firka și meterezele din secolul al XVI-lea. Mai mult decât alte orașe, Chania a primit amprenta distinctivă și puternică a culturii islamice, Băile otomane și moscheea Kioutsouk Hanan fiind cele mai notabile printre obiectivele turistice rămase din această perioadă.

 Îmbrățișând fortificațiile orașului vechi, orașul nou pulsează ca un organism viu, în ritmul inimii sale. Zonele comerciale, locurile de interes gastronomic, cultural și social, viața stradală, cluburile de muzică și dans sunt gata să-și încânte și satisfacă vizitatorii. În atelierele și magazinele de artizanat și suveniruri, tradițiile meșteșugărești sunt infuzate cu elemente de artă populară locală, revelând nesfârșita sursă de inspirație, creativitatea și simțul estetic al localnicilor.

 Urmărind o strategie de dezvoltare turistică durabilă, comunitatea locală reușește să prezerve caracterul istoric și arhitectural al vechiului oraș Chania, poziționându-l astfel ca o destinație de top și un oraș reprezentativ al insulei Creta.

Bine ați venit în Chania!
 

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu