Situl arheologic al cetății antice Lato în imagini

 

 O prețioasă mărturie a antichității cretane 

 Cuibărit pe o colină în inima naturii, nu departe de satul Kritsa și la 10 km de Agios Nikolaos, Situl Arheologic al Cetății Lato este un obiectiv important din patrimoniul cultural și istoric al insulei Creta. Oferind vizitatorilor o retrospectivă impresionantă asupra vieții de zi cu zi și a arhitecturii din perioada clasică și elenistică, Lato este considerat unul dintre cele mai bine conservate orașe-stat din antichitatea cretană și printre cele mai complexe de acest fel din Grecia. 

 Conform dovezilor arheologice, Lato a fost un oraș-stat important și prosper între secolele al VII-lea și al II-lea î.Hr. Nu doar că oferea locuitorilor săi o priveliște panoramică asupra mediului înconjurător si asupra golfului, dar altitudinea și așezarea sa strategică i-a permis acestei așezări să preia controlul asupra rutelor maritime comerciale, devenind o proeminentă putere economică în  zonă. Ulterior, angajat în conflicte cu orașele-cetăți vecine, Lato a intrat într-o etapă de decadență, fiind în cele din urmă cucerit de romani.

 Ruinele cetății continuă să păstreze dovada măiestriei arhitecturale a locuitorilor săi. Orașul a fost strategic dispus în  formă de rețea pe mai multe nivele, putându-se și astăzi identifica urme de străzi, locuințe și clădiri publice. Plimbându-vă pe străzile înguste pavate cu piatră, puteți admira construcțiile  labirintice și sofisticate, zidurile din blocuri de piatră - unele megalitice - și vă puteți imagina viața de zi cu zi a oamenilor care odinioară numeau cetatea Lato ”acasă”.

 Unul dintre punctele de atracție ale sitului arheologic este Sanctuarul Nimfelor, un loc sacru unde se desfășurau ritualuri și ceremonii. Niciun așezământ antic nu ar fi complet fără un teatru, iar Lato nu face excepție. Băncile de piatră așezate în rânduri și trepte vă vor provoaca imaginația, în încercarea de a reconstitui atmosfera  vieții culturale a orașului și reverberația adunărilor și spectacolelor din acest „stup” al antichității cretane.

 Explorarea Sitului Arheologic Lato nu este doar despre contemplarea ruinelor; este și despre dezlegarea poveștilor trecutului. Arheologii au descoperit artefacte și inscripții care aruncă lumină asupra vieții de zi cu zi, dinamicii politice și structurilor sociale ale vechiului Lato. Aceste descoperiri oferă perspective valoroase asupra vieții orașului și a semnificației sale în contextul mai larg al antichității grecești. Unele dintre cele mai importante vestigii aduse la lumină aici pot fi admirate la Muzeul de Arheologie din Heraklion.

 Vizita noastră la Lato a fost o adevărată călătorie în timp. Suntem fericiți să vă împărtășim albumul nostru foto!


Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu