Gustul tradiției: Tsiknopemti, ”Joia grătarelor” dinaintea Postului Mare

Sărbătoarea grătarelor fumegând - moștenire culturală și festin culinar

În fiecare an, în întreaga Grecie, o tradiție multiseculară prinde viață într-o zi îmbibată de mirosul de fum și sfârâitul cărnii pe grătar. Aceasta este Tsiknopempti, un festival care marchează începutul perioadei de post premergătoare sărbătorii pascale.

 Tsiknopempti, literalmente tradus ca ”Joia fumului de grătar” sau ”Joia Grătarelor” face parte din sărbătorile tradiționale ale carnavalului grecesc, numit Apókries. Acest eveniment are loc în penultima joi dinainte de Postul Mare și este caracterizat de consumul abundent de carne la grătar și friptă. Este un paradis pentru carnivori, un preludiu al perioadei de abstinență și restricții ale postului, care va începe în 11 zile, de Kathara Deftera, sau Lunea Curată (Lăsata Secului).


 În Joia Grătarelor, aerul este îmbibat de aroma ispititoare a cărnii prăjite pe cărbunii încinși. Grecii se adună în aer liber pentru festinuri masive, aprinzând grătare în curți, pe străzi, pe terase și acoperișuri. Cotletele de miel, souvlaki (frigăruile) și kebabul se frăgezesc, rotite la focul domol, iar fumul lor cu miros apetisant învăluie străzile. Localnicii și turiștii se bucură de acest festin carnivor, împărtășind povești, râsete și farfurii încărcate cu preparatele proaspete și suculente.

Tradiția Tsiknopempti provine din obiceiurile populare ancestrale impregnate de credința religioasă. Din cele mai vechi timpuri, comunitățile rurale celebrau sosirea primăverii, pregatindu-se de reînceperea lucrărilor agricole de după iarnă și rugându-se pentru un sezon agricol fertil. Acest obicei de a sărbători prin belșug culinar, împărțind cu familia, prietenii, vecinii și oaspeții feluri de mâncare din carne a dăinuit de-a lungul veacurilor și s-a împletit cu tradiția creștină ortodoxă.

 De ce joi? Precum bine știm, în tradiția ortodoxă în zilele de miercuri și vineri se ține post. Astfel, joi devine ziua ideală pentru Tsiknopempti - o ultimă petrecere înainte de perioada riguroasă a Postului Mare. Festivitățile continuă și în duminica următoare, într-o formă mai restrânsă, marcând ultima zi în care carnea poate fi savurată înainte de intrarea în Postul pascal.


Dacă vizitați Creta în perioada acestei sărbători, abandonați-vă cu bucurie în atmosfera vibrantă a străzilor! Alăturați-vă localnicilor la tavernele aglomerate, savurați vinul popular ”retsina” sau raki-ul de struguri și bucurați-vă de deliciile fumegânde la grătar! Capturați spiritul sărbătorii Tsiknopempti, ziua în care focul tresaltă în ritmul tradiției, prieteniile prind viață, iar papilele gustative sunt răsfățate din abundență!

Și dacă veți petrece noaptea în Heraklion, lăsați-vă învăluiți de aromele grătarelor de pe terase și bucurați-vă de atmosfera plină de viață a petrecerii de tsiknopemti și a specacolului de dans organizat în inima orașului! 


Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu