Petrecerea de Tsiknopemti / Video




Dans, muzică și festin de Joia Grătarelor, în Heraklion 

 În fiecare an, la început de primăvară, grecii sărbătoresc ”Apokries”, sezonul Carnavalului, pregătitor intrării în postul Paștelui și legat calendaristic de sărbătoarea Învierii Domnului. Apokries este alcătuit din trei săptămâni tematice festive. Aceste săptămâni sunt, în ordine: ”Prophoní” (Προφωνή, Săptămâna vestirii) practic, anunțând începerea Carnavalului, ”Kreatiní” (Κρεατινή, Săptămâna cărnii) apogeul Carnavalului, înainte de Duminica Lăsatului sec de carne - și ”Tiriní” (Τυρινή, „Săptămâna brânzeturilor”), înainte de Duminica Lăsatului sec de brânză. La încheierea acestei perioade, începe Postul Paștelui, cu o zi de sărbătoare numită “Kathará Deftéra”, Lunea Curată.

 Un moment important al săptămânii cărnii este ”Tsiknopempti”, (tsikno = fum de grătar, pemti = joi) tradus prin ”Joia Grătarelor”/ ”Joia afumată”, ziua în care se consumă cantități masive de carne friptă la grătarul cu cărbuni sau prăjită în ulei și se se organizează petreceri publice în aer liber. Obiceiul se pierde în negura istoriei, fără a i se cunoaște originea adevărată. Se speculează, totuși, că provine din sărbătorile bahice ale vechilor greci și romani, care au supraviețuit timpului și s-au împletit cu ritualurile creștinismului, fiind astăzi integrate sub diverse forme în cultura popoarelor creștine balcanice. 

 Tsiknopemti este una dintre cele mai aglomerate zile pentru măcelăriile din Grecia, iar în gospodăriile grecești și restaurantele tradiționale este mare agitație în prepararea mâncărurilor preferate din carne de porc, miel, vită, capră sau orice altă carne la alegere. De la ziua de Tsiknopemti și până la începerea postului cel mai lung și auster din an mai sunt doar 11 zile, de aceea, grecii sărbătoresc din abundență și uneori prin excese culinare, această zi.

 Și în Creta, nori de fum purtînd arome îmbietoare se ridică peste curțile caselor, străzi, sate și orașe, însoțite de muzică și veselie. În seara de Tsiknopemti, conform tradiției, locuitorii orașelor și turiștii vizitatori se adună în centrul vechi, pentru a se bucura de spectacolele oferite de tineri artiști profesioniști și amatori și de elevii școlilor de dans, cu sprijinul oficialităților locale.

Vă oferim, spre delectare, un material video de la petrecerea de Tsiknopemti, din Heraklion!


Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu