Birdwatching în rezervația naturală Almyros




 Mlaștina Almyros, paradisul păsărilor dintr-o mică oază sălbatică 

 Ne-am lăsat seduși de o zi călduță și am ieșit într-o plimbare cu mașina, fără o țintă anume, în afara orașului Heraklion. Cam la 6 km. spre vest, la ieșirea din statiunea Amoudara, ne oprim să explorăm o zonă mlăștinoasă cu vegetație abundentă, formată la gura de vărsare a râului Almyros in mare. În fața hotelului Blue Lagoon, un mic panou ne informează că suntem la intrarea într-o rezervație naturală iar pescuitul este interzis. 


 

 De îndată ce ieșm din mașină, cârduri de rațe sălbatice gălăgioase își dau adunarea pe canalul din fața parcării, ca să ne întâmpine. “Fetelor, haideți repede, avem musafiri!”.  Pe gard, una din bătrânele doamne se încălzește la soare, urmărind indiferentă scena acțiunii și lăsându-se admirată de aproape. Fără să le provocăm deranj, ne jucăm cu aparatele foto în fața penajulului lor multicolor, bucurându-ne ca niște copii de spectacolul spontan și oarecum amuzant…


 

 Din parcare, ne atrag atenția turnul de observare  pentru amatorii de birdwatching și podul de lemn, de la care începe rezervația naturală. Cu o suprafață de aproximativ 50 ha., zona nu pare prea ușor accesibilă pentru vizitatorii ad-hoc. Dincolo de zidul de stufăriș se ascund poteci înguste, doar pentru cei echipati corespunzător care doresc să se aventureze mai mult, departe de zgomotul șoselei. 


 


 Încântați de mica oază sălbatică, zăbovim în tăcere ca să observăm ochiurile de apă limpede, pline de viață și culoare și să ascultăm simfonia naturii, sub soarele blând al după-amiezii...  



 Rațele traversează în șir luciul apei, lăsând dâre unduitoare în urma lor. Protejați de echipamentul lor perfect de camuflaj, abia vizibili printre pietre și plante, pești mari înoată leneși, în voie, alături de confrații lor mici si agili. Pe sub sălcii, două siluete albe se mișcă sincron și bat din aripi, ca într-un ritual de imperechere. Undeva, mai departe, un șoim planează în cercuri largi, în așteptarea momentului potrivit de atac. Pentru noi, fascinați de natură, sentimentul că suntem martori întâmplători la o scenă unică din cartea vieții, e minunat!


 


 Mlaștina Almyros are o mare valoare ecologică, găzduind o varietate de plante si vietăți. În afară de vegetația subacvatică, există numeroase exemplare de bambus sălbatic, tamarisc și papură, precum și prețiosul palmier autohton Phoenix Theofrasti (curmalul cretan), răspândit, se pare, doar în Creta și in sudul Turciei. Oficial, în rezervația Almyros sunt înregistrate 5 specii diferite de pești și anghile, 3 specii de amfibieni și 6 specii de reptile, alături de populații mari de broaște țestoase și rozătoare și, nu mai puțin de 177 specii de păsări rezidente și vizitatoare.


 


 Cunoscută de turiștii din toată lumea pentru vacanțele solare, Creta este în egala măsură o destinațiede extrasezon, mai ales pentru cei care doresc să prindă natura în apogeu. Cu fauna și flora ei bogată si diversă, și cu nenumăratele ei peisaje sălbatice, înca nealterate de prezența umană, practic, întreaga insulă poate fi considerată o rezervație naturală.


 


 Celor pasionați de vacanțe tematice de birdwatching, insula le oferă o experiență deosebită, fiind habitatul a peste 412 specii de păsări, cele mai multe, migratoare.  ”Birding-ul” este una din cele mai populare activități in natură, perioadele recomandate fiind primăvara (de la mijlocul lui martie pană la mijlocul lui mai) și toamna (septembrie și octombrie). 


 



 Dacă ajungeti prin Amoudara și, mai ales, dacă sunteți cu copiii, vă recomandăm să faceți un popas la rezervația naturală Almyros. Eventual, să fiți echipați cu un binoclu și o cameră foto, ca să vă bucurați deplin de priveliștea sălbatică și să profitați de ocazia de a admira în libertate rațele sălbatice, vulturii, șoimii călători, bufnițele, ciorile gulerate, egretele și multe alte specii, rare sau protejate.


Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu