Cazare în Creta Zonele turistice de litoral abundă de oferte de cazare, dar e bine să vă faceți rezervarea din timp, pentu a beneficia de prețuri mai bune, de locuri disponibile la hotelurile cu plajă sau de camerele cu vedere către mare. Veți găsi pe portalurile consacrate de rezervări (Booking, Hotels, Trivago, Expedia) marea majoritate a hotelurilor din Creta, de la cele economice, de 2-3 stele, de tip bungalow, cu 50-80 euro pe noapte, la cele mai exclusiviste boutique hoteluri sau resorturi de lux cu plajă privată, piscină olimpică, centru spa sau club de golf, ce pot ajunge la 1.000 euro/noapte.

 Dacă preferați să vă organizați liber vacanța și să vă apropiați mai mult de spiritul cretan, puteți frunzări pe AirBnb printre miile de vile cu piscină, apartamente și studiouri cu chicinetă și chiar garsoniere simple și ieftine, cu prețuri care variază, în funcție de perioada aleasă, suprafață, număr de locuri, amplasare, facilități, de la câteva sute de euro la 25-30 euro/ noapte.

 Pe coasta de nord se află cele mai bine organizate complexe de vacanță pentru cupluri și familii cu copii, locurile cele mai renumite pentru aglomerația tinerească, sejururile ieftine și viața de noapte, dar și cele mai exclusiviste boutique hoteluri sau resorturi de lux, preferate de vedete internaționale și VIP-uri. Sudul este mai exotic, dar sălbatic și greu accesibil, cu peisaje spectaculoase și țărmuri stâncoase, printre care se ascund stațiuni liniștite, în stil boem și vechi sate de pescuit cu hoteluri ieftine, apartamente rustice și studiouri cu ieșire direct pe plajă, pentru iubitorii de vacanțe ”hippie”.

 Pe măsură ce vă îndreptați către centrul insulei, în zonele montane, veți descoperi sate vechi, renumite, devenite adevărate branduri turistice locale, odată cu explozia turismului ecologic și rural. Aici veți găsi case de oaspeti sau gospodării cu odăi pentru turiști și veți putea explora și experimenta stilul de viață domestic al cretanilor, alimentația, obiceiurile și tradițiile, activitățile meșteșugărești sau agricole locale.  

 Ascunse în peisaj, în locuri mai puțin cunoscute sau mai greu accesibile, mănăstirile oferă găzduire gratuită pelerinilor, pentru două-trei nopți, iar anumite retreat resorturi și cabane din zone împădurite organizează tabere de detoxifiere și echilibrare energetică cu programe de yoga, meditație, nutriție și terapii alternative. Pentru aventurierii care caută mici refugii în natură sau vor să facă turul insulei cu o casă pe patru roți, deși mai puțin numeroase și populare, există trasee recomandate unde se găsesc campinguri pentru corturi, caravane auto și rulote, ce oferă spații amenajate și facilitățile necesare pentru astfel de vacanțe mobile.

 Pentru cazare în orașe, aveți la dispoziție o mulțime de opțiuni, de la boutique hotelurile de lux ce au dat o nouă viață clădirilor vechi din centrul istoric, la hotelurile moderne de categorie superioară sau economice, până la camerele comune de dormit din hostelurile pentru tineret sau camerele de oaspeți oferite de localnici.

 Fără îndoială, oriunde alegeți să vă petreceți sejurul, printre criteriile esențiale care vă interesează se află calitatea, confortul, siguranța, precum și reputația locului unde vă veți caza. Veți găsi pe această pagină informații, mărturii despre experiențe și recomandări de locuri mai mult sau mai puțin cunoscute, care, sperăm, vă vor ajuta să economisiți timp și energie, în propria dumneavoastră cercetare.