Insula CretaCând vine vorba de insula Creta, ce-ți imaginezi?

 Apusuri romantice, cu soarele topindu-se în mare, plaje line sau țărmuri spectaculoase brodate în valuri turcoaz, coline însorite, acoperite de podgorii și livezi de măslini și portocali ? Peștera în care a fost zămislit Zeus, sau ruinele Palatului Knossos și uimitoarea civillizație minoică din Epoca Bronzului, bisericuțele bizantine cu sfinți încă vii în frescele și icoanele decolorate de curgerea timpului?

 Poate, te gândești la palatele, fortărețele și bazilicele venețiene, rezistând secolelor, alături de impozantele moschei otomane?  Sau, poate, la orașele cu arhitectură terasată și străzi înguste pe care te pierzi umblând hai-hui, oprindu-te la șuetă cu localnicii prin tavernele rustice cu souvlaki și raki, cafenelele aromate și buticurile de suveniruri tradiționale, din care nu-ți mai vine să pleci...

 Cu siguranță, recunoști de la primele acorduri sirtaki-ul lui Mikis Teodorakis și dansul exuberant al lui Anthony Qinn din filmul ”Zorba Grecul”(1964), ce a cucerit lumea întreagă... Spiritul cretan e vibrant și transcendent, îl simți în inima oamenilor, în muzică, dans, tradiții și sărbători...

 Ți s-a făcut dor de o vacanță pitorească într-o căsuță de la țară, cu ziduri albe și tâmplărie albastră, cu o cascadă de flori în balcon și-nvăluită în briza Mediteranei? Sau preferi un resort luxos all-inclusive, cu facilități wellness&spa, pentru o săptămână de odihnă și relaxare totală? Atunci, haide! E timpul să-ți faci bagajul!

Insula soarelui și a stării de bine

 Creta, cea mai mare și mai bogată insulă a Greciei, nu e un loc la care doar să te gândești, s-o privești prin revistele de călătorii, sau prin pozele de vacanță ale prietenilor. Creta e o rezervație sălbatică în inima Mediteranei estice, în care munții semeți se îmbrățișează cuminți cu apele de catifea și dantelă, sub un infinit cer senin. O comoară a Pământului, în culori de aur, turcoaz și smarald, un retreat holistic, în care sufletul se trezește și corpul se umple de energie.

 Insula aceasta trebuie călcată cu piciorul gol, admirată, gustată, mirosită, ascultată, savurată, îmbrățișată. E locul în care respiri aroma ierburilor sălbatice, mănânci cel mai sănătos de pe pământ și ai peste 250 de zile însorite pe an. E o lume vie, veselă și luminoasă, spațiul de aventură și experiență multisenzorială a copilului tău interior. E un joc al contrastelor care se contopesc, provocându-ți un mozaic de emoții și impresii: antichitatea și modernismul, rusticul si luxosul, perfecțiunea și anarhia, minimalismul și abundența, liniștea și exuberanța, vârfurile maiestuoase și plajele blânde, frumusețea eternă a naturii și  măreția fragilă a oamenilor…

 E tărâmul de inspirație al artiștilor, izvorul spiritual din care pictorul și iconograful renascentist El Greco (Doménikos Theotokópoulos ) și-a extras esența pentru a-și imortaliza în culori sfinții și celebrele sale scene biblice, și pământul natal al romanticului Odysseus Elytis (Odysseus Alepoudelis), unul dintre cei mai mari poeți moderni ai Greciei, laureat al premiului Nobel pentru Literatură.

 Creta e colțul rebel din Univers în care scriitorul și filosoful Nikos Kazantzakis și-a conceput și și-a lăsat moștenire opera, împreună cu celebra mărturisire a ”dezlegării” de iluzia lumească, devenită astăzi epitaf: „Nu-mi doresc nimic. Nu mi-e frică de nimic. Sunt liber.”

 Creta e caldă, autentică și însuflețită. O insulă solară, a stării de bine. Și da, Creta e cuibul binecuvântat și iubirea noastră fără sfârșit.

 Te așteptăm în Creta!       Nikos Kazantzakis

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu