Un amfiteatru natural - Voulismeno Aloni în imagini




O privire prin situl geologic, obiectiv din patrimoniul universal UNESCO

 Pentru cei cărora le plac excursiile în natură, vecinătatea montană a capitalei Heraklion este o zonă ideală de explorat, întrucât ascunde o bogăție de locuri surprinzătoare și spectaculoase.  

 La cca. 14 km vest de oraș, într-zonă semiaridă, pe drumul vechi ce merge spre Rethymno, pe partea dreaptă, înainte de satul Marathos, se află  Voulismeno Aloni, o formatiune geologică unică în Creta și Grecia, obiectiv natural ce face parte din Parcul Național Psiloriti, aflat pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Un panou informativ de la intrarea în situl geologic explică originea și evidențiază importanța acestuia, încadrându-l pe harta obiectivelor de vizitat în zonă, ușor accesibile drumeților.  

 Asemănătoare unei găuri de cașcaval, când este privită de sus, Voulismeno Aloni este o masivă depresiune circulară, cu un diametru de 90 m și o adâncime ce variază între 15 și 60 m, formată prin prăbușirea plafonului unei peșteri. Fundul gropii este acum acoperit de iarbă, vegetație pitică și roci sfărâmate iar pereții abrupți și stâncoși, în scobiturile cărora păsările își ascund cuiburile, sunt folosiți ca teren de antrenament de către școlile de alpinism locale și iubitorii de cățărat, având marcate 44 de trasee distincte, de lungime și dificultate variabilă.

 În interiorul gropii se ajunge ușor, pe o alee cu pietriș, special amenajată. Interesant este că atunci când ești în mijlocul ei, constați că are o acustică perfectă, asemeni unui amfiteatru, iar liniștea – întreruptă doar de trilurile păsărilor, e atât de profundă, încâ îți poți auzi bătăile inimii. Ca în multe alte locuri neinvadate agresiv de instrumentele civilizației, aici ai senzația că mintea se detensionează, corpul plutește și timpul stă în loc. Dacă ar fi să ne referim la ritualurile magice din diverse culturi, nu întâmplător, multe se desfășoară în centrul unui cerc… Nu se știe exact dacă acest loc, de-a lungul instoriei, a servit sau nu, vreodată, ca loc de divinație.

 De fapt, numele de Voulismeno Aloni înseamnă în greacă ”podea de treierat scufundată”, amintind de arhaicul loc circular de piatră în care țăranii, după recoltarea cerealelor, separau semințele de paie și pleavă, cu ajutorul cailor, înainte de a le duce la moară. Legendele locale spun că aici, cândva, o familie ce deținea pământul, a treierat recolta în ziua de sărbătoare a Sfântului Ilie – zi în care nu se muncește, conform tradiției - iar drept pedeapsă pentru erezie, podeaua s-a surpat, înghițind și oamenii, pe loc…

 În termeni științifici, structura este o depresiune carstică (dolină), specifică reliefurilor calcaroase, care s-a format probabil în Paleolitic, prin prăbușirea tavanului de peșteră sub propria sa greutate, în urma eroziunii produse de apele subterane ale izvorului râului Almyros.

 Vă invităm într-o vizită virtuală în Voulismeno Aloni și, ca să vă dați seama de proporții, încercați să ne identificați în peisaj! 





#DailyCRETE

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu