Keri Dasos, magia unui teren arid devenit oază verde



Locul versatil în care vă puteți bucura de natură în mai multe feluri

 Creta are multe zone forestiere de explorat, de la pădurile seculare, nealterate, cuibărite în zone muntoase sălbatice și până la suprafețele împădurite în ultimele decenii, menite să prevină deșertificarea și să conserve ecosistemul. În multe locuri se găsesc trasee pentru drumeții, dar, în special, parcurile amenajate la periferia orașelor sunt destinate și altor activități recreative, cum ar fi echitație, ciclism sau chiar plimbări de după-amiază.



 Într-una din excursiile noastre de explorare din jurul orașului Heraklion, am descoperit Keri Dasos (Pădurea Keri), o oază verde de pace și liniște, pitită într-un peisaj stâncos la 300 m altitudine pe dealul Keri, la 14 km vest de oraș.

 Din vechiul drum național care duce spre Rethymno, la câteva sute de metri după situl geologic Voulismeno Aloni, se desprinde un drum de nisip și pietriș, încadrat pe partea stângă de rânduri dese de pini și chiparoși, iar în partea dreaptă, de un teren plat cu tufișuri de arbuști și plante sălbatice, din care care răsar ici-colo roci mari, albe, ca niște fragmente de statui. Zona întreagă este străbătută de poteci înguste, în pantă ușoară, pentru plimbări cu bicicleta.





 A fost momentul și locul perfect pentru o oprire ca să ne dezmorțim și să ne bucurăm de priveliștea odihnitoare a văii. Am botezat-o, în glumă, „Grădina Zen” pentru frumusețea sa brută și minimalistă, cu fundalulul scenic inspirând calm și liniște, ca o stampă medievală japoneză. Am asemuit puieții de pin pitic, rătaciți printre tufișuri și bolovani, cu delicații copăcei de bonsai. Să fie din aceeași temă 😊...




 Am înțeles că ne aflăm în zona împădurită Keri, un proiect realizat de fosta municipalitate din Tylissos, cu scopul de a servi drept plămân verde pentru acest peisaj arid din apropierea orașului. Dumbrava de pini și chiparoși și porțiunile de vegetație pitică acoperă o arie de 5 kilometri pătrați, ce poate fi parcursă cu ușurință cu mașina. Dar există, de asemenea, multe alei pentru explorat, per pedes sau cu bicicleta.





 De fapt, acesta este unul dintre traseele de pregătire preferate ale cluburilor de ciclism pentru copii din Heraklion, chiar ne-am și intersectat cu un grup de juniori împreună cu instructorul, gata să înceapă antrenamentul. Pe la jumătatea drumului există o parcare, alături de o baracă și un foișor de lemn cu bănci. Deși nu e neapărat o construcție bine întreținută, e un loc potrivit pentru odihnă și o gustare, sau chiar pentru o ieșire duminicală în familie.





 Am continuat drumul, curioși să aflăm ce secrete ascunde acest loc interesant. Și tocmai au început să se arate ... În partea de est a pădurii, de pe buza unei stânci aproape verticale, panorama orașului se desfășoară înaintea ochilor noștri. Într-un orizont nedefinit, cerul perfect albastru se contopește cu marea calmă. La picioarele noastre, rezervația naturală Amlyros și micul golf Amoudara desenează, în culori de smarald și turcoaz, un paradis exotic și abundent...




 Prin contrast, orașul împrăștiat pe coastă, cu arterele, străzile, conglomeratele de cuburi albe și petele timide de verdeață, arată ca o placă de computer, alimentată de energia solară. Întorcându-ne spre vest, admirăm panorama magnifică a muntelui Stroumpoulas, așa-numita „piramidă a lui Heraklion”, una dintre emblemele turistice ale orașului.





 Și asta nu e încă totul. La câțiva pași în față, brusc, drumul se închide cu un gard de sârmă ce lasă doar o fantă de acces pentru amatorii de adrenalină. Dincolo de gard, un abis spectaculos ne-a luat respirația... Acesta este capătul terminal al defileului Almyros, unul dintre cele mai populare trasee de drumeție (hiking) de pe insulă. Dacă sunteți suficient de curajoși și puternici, puteți face o fotografie, folosind extensia camerei, sau vă puteți amuza cu ecoul vocii în prăpastie. Însă, nu este recomandat să vă apropiați, dacă aveți frică de înălțime. Mai bine, vă delectați cu pozele noastre 😊.





 Pierduți în liniștea și încremenirea locului, ne-am gândit că suntem singuri în această mică aventură. Ei, bine, nu chiar. Am dat peste niște simpatice ”însoțitoare” indigene, hoinărind fericite printre bolovani și ciulini, cu care chiar am reușit să comunicăm ... în limba lor, desigur. Și care-au stat să pozeze pentru povestea noastră…☺. 







 Dacă sunteți o persoană activă și iubiți drumețiile, în cazul în care vă aflați în zona Heraklion sau Rethymnon, urcați-vă bicicleta în mașină sau, pur și simplu, dați o fugă la Keri Dasos! Plimbarea și fotografiile de aici vă vor rămâne amintiri prețioase, pentru toată viața... 

Plimbare plăcută!

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu