Horta, Vedeta Cretană a Mâncării Vegane Un fel de mâncare țărănească cu păpădie sălbatică sau amarant 

În zilele noastre, dieta mediteraneeană și, în special, cea cretană este considerată un model de alimentație echilibrată, cu beneficii dovedite pentru sănătatea și longevitatea locuitorilor insulari. Cretanii sunt iubitori de tradiții, păstrând vie amintirea modului în care găteau bunicii în gopodăriile de la țară.

 Bucătăria tradițională cretană utilizează multe plante medicinale și aromatice, necunoscute sau ignorate de noua cultură alimentară de tip fast-food și de bucătaria urbană, bazată pe semi-preparate. De aceea, nu vă mirați când vedeți, la loc de cinste, în meniurile multor restaurante cu specific tradițional,  preparatul vegan/ vegetarian numit "Horta Vrasta" ori "Vlyta", aparent o simplă fiertură de frunze verzi, asezonată cu ulei de măsline, lămâie și sare și însoțită, uneori, de dovlecei sau cartofi fierți.

 În grecește, ”Horta” (Χoρτα) înseamnă orice fel de buruieni sau verdețuri. În materie mâncare, e vorba de frunzele a două specii de plante medicinale perene, ce cresc în sălbăticie, sau mai nou, sunt cultivate pentru larg consum - păpădie sălbatică și amarant (cunoscut popular ca știr sau ”buruiana porcului”) - și din care rezultă două variante de preparat, cu gust și consistență foarte apropiate.

 Horta este un gen de mâncare ”de la Bunica”, se gătește rapid și este foarte delicioasă și hrănitoare. Poate fi servită caldă sau rece, ca garnitură sau ca un prânz/ cină ușoară. În ambele variante - păpădie și știr -  este bogată în vitamina C, A și K și fibre vegetale și foarte săracă  în calorii, având o ușoară aromă picantă. Sarea îi potențează gustul, iar uleiul de măsline și zeama de lămâie formează clasicul dressing proaspăt de vară, mixul ideal pentru absorbția perfectă a nutrienților din legume și verdețuri.

 Ca alternativă mai puțin dietetică, veți întâlni în Creta, la multe patiserii, plăcinta horta sau ”hortopita”, un foietaj cu o delicioasă compoziție, foarte asemănătoare plăcintei cu spanac. 

 Dacă sunteți vegetarian(ă) sau vă plac mâncărurile cu verdețuri, ar trebui neapărat să încercați horta în vacanță, sau, pe cât posibil, să o încorporați în regimul alimentar de acasă.

Kali Orexi! Poftă bună!
Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu