Horta, Vedeta Cretană a Mâncării Vegane



 Mâncare țărănească cu păpădie sălbatică sau amarant 

În zilele noastre, dieta mediteraneană și, în special, cea cretană este considerată un model de alimentație echilibrată, cu beneficii dovedite pentru sănătatea și longevitatea locuitorilor insulari. Cretanii sunt iubitori de tradiții, păstrând vie amintirea modului în care găteau bătrânii, în gopodăriile de la țară.

 Bucătăria tradițională cretană utilizează multe plante medicinale și aromatice, necunoscute sau ignorate de noua cultură alimentară de tip fast-food și de bucătaria urbană, bazată pe semi-preparate. De aceea, nu vă mirați când vedeți, la loc de cinste, în meniurile multor restaurante cu specific tradițional,  preparatul vegetarian numit "Horta Vrasta" ori "Vlyta", aparent o simplă fiertură de frunze verzi, asezonată cu ulei de măsline, lămâie și sare și însoțită, uneori, de dovlecei sau cartofi.

 În grecește, ”Horta” (Χoρτα) înseamnă orice fel de buruieni sau verdețuri. În materie de mâncare, e vorba de frunzele a două specii de plante medicinale perene ce cresc în sălbăticie, sau mai nou, sunt cultivate pentru larg consum - păpădia sălbatică și amarantul (cunoscut popular ca ”știr” sau ”buruiana porcului”) - și din care rezultă două variante de preparat, cu gust și consistență foarte apropiate.

 Horta este un gen de mâncare ”de la Bunica”, se gătește rapid și este foarte delicioasă și hrănitoare. Poate fi servită caldă sau rece, ca garnitură sau ca un prânz/ cină ușoară. În ambele variante, cu păpădie sau știr, este bogată în vitamina C, A și K și fibre vegetale și foarte săracă  în calorii, având o ușoară aromă picantă. Sarea îi potențează gustul, iar uleiul de măsline și zeama de lămâie formează clasicul dressing proaspăt de vară, mixul ideal pentru absorbția perfectă a nutrienților din legume și verdețuri.

 Ca alternativă mai puțin dietetică, veți întâlni la multe patiserii cretane ”Hortopita”, o plăcintă din  foietaj cu o delicioasă compoziție de verdeață fiartă, asemănătoare celei cu spanac. 

 Dacă sunteți vegetarian(ă) sau vă plac mâncărurile cu verdețuri, ar trebui neapărat să încercați Horta în vacanță, și, pe cât posibil, să nu uitați să o încorporați în regimul alimentar de acasă.

Kali Orexi! Poftă bună!


Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu