Ritualuri ortodoxe în Vinerea Mare: Prohodul și Epitaful / Video  Ritualuri ortodoxe: Prohodul și Procesiunea Epitafului în Vinerea Mare

 Reprezentând apogeul perioadei de post și rugăciune de șapte săptămâni, Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor precede Paștele, cea mai mare și mai importantă sărbătoare a Creștinătății. În această săptămână, Biserica comemorează, prin slujbe și ritualuri sobre, ultimele zile ale lui Iisus Hristos pe pământ, înainte de Răstignirea și Învierea Lui.

 Conform obiceiurilor sfinte, pentru toti creștinii, Vinerea Mare / Vinerea Patimilor este zi de doliu, tăcere și de post negru, pentru că în această zi a fost răstignit și a murit Mântuitorul lumii. În Grecia, unde aproape întreaga populație este creștin-ortodoxă (98%), Vinerea Mare este și zi de sărbătoare națională, nu doar religioasă, bisericile de pretutindeni devenind neîncăpătoare de mulțimea de localnici adunați la rugăciune. În această zi, credincioșii participă la slujbele care reamintesc de jertfa Mântuitorului și de coborârea trupului său de pe cruce, încheind cu slujba de seară, numită Epitáphios Thrēnos (Prohodul Domnului sau a Plângerea la mormânt). 

 Trei elemente conferă distincție și unicitate acestui eveniment: Epitáphios / Sfântul Epitaf, o construcție alegorică închipuind mormântul Domnului, Cântarea Prohodului, imnele și cântarile slujbei de înmormântare și Procesiunea Sfântului Epitaf în jurul bisericii, în care credincioșii îl petrec pe Mântuitor pe drumul spre mormânt.

 Sfântul Epitaf este o icoană pictată sau brodată pe pânză de in, catifea sau mătase, reprezentând scena punerii în mormânt a trupului lui Isus Hristos, după coborârea sa de pe cruce. Epitaful este așezat în mijlocul bisericii, pe un catafalc, decorat în întregime cu flori ("epi tafos” înseamnă "pe mormânt”), iar deasupra sunt puse Sfânta Evanghelie și Crucea. 

 Potrivit tradiției, credincioșii sărută pios Evanghelia, Crucea și Epitaful, apoi trec pe sub masă, parcurgând astfel simbolic ritualul coborârii în mormânt, impreună cu Hristos, pentru ca mai apoi, să învie împreună cu El, învingând moartea și mântuindu-se. Îngenuncherea sub Epitaf mai are înțelesul unei profunde smerenii și credințe față Cel care a pătimit și s-a sacrificat pentru oameni, spălându-le păcatul strămoșesc și oferindu-le iertarea și binecuvântarea divină. 

 În centrul acestei slujbe de seară stă Cântarea Prohodului, o serie lungă de imne bisericești triste și duioase de înmormântare, cu profundă semnificație pentru creștinii ortodocși. În timp ce preoții poartă veșminte cernite, atmosfera Prohodului exprimă drama la care credincioșii nu sunt doar spectatori, ci devin părtași, trup și suflet, rememorând patimile Mântuitorului ce sfârșesc cu punerea Lui în mormânt.

 Slujba Prohodului se încheie cu Procesiunea Sfântului Epitaf, care simbolizează cortegiul funerar și înmormantarea Domnului Iisus Hristos. În toate cartierele, satele sau orașele grecești, Epitaful este scos din Biserică pe umerii preoților și este purtat cu solemnitate pe străzi, fiind urmat de convoiul de credincioși cu lumânări aprinse în mâini, femei purtând mirt și copii de altar cu odoare bisericești. De obicei, peste Epitaf creștinii așază flori, sau îl stropesc cu esențe de tămâie, smirnă sau cu apă de trandafiri. În tot acest timp, clopotele bisericilor bat neîncetat, însoțind în fundal, cu sunetul lor de doliu, alaiul trist ale credincioșilor.

 În localitățile mici, Procesunea Epitafului se desfășoară doar în jurul bisericii, în timp ce în orașe, traseul său se desfășoară pe bulevarde și străzi, convoiul deseori fiind însoțit de o fanfară ce interpretează marșuri funebre, coruri de clerici sau mireni și gărzi militare. Fiind o sărbătoare importantă a întregii națiuni, la bisericile centrale din orașe sunt prezenți, de asememnea, ierarhi ai bisericii, oficialități din administrația locală și reprezentanți ai armatei și poliției.

 Noaptea târziu, după procesiune, Epitaful este este dus în Biserică și așezat pe masa din Sfântul Altar, unde va rămâne în toată perioada pascală, până în ajunul sărbătorii Înălțării Domnului. Astfel se încheie ritualurile care rememorează pas cu pas calea jertfei și suferinței urmată de Iisus Hristos pentru mântuirea omului și învingerea morții, cale care culminează cu evenimentul major al creștinismului: Învierea.

 În filmul video din acest articol, vă prezentăm câteva secvențe din Slujba Prohodului Domnului și Procesiunea Epitafului din Vinerea Mare de la Catedrala Agios Minas, una din cele mai frumoase locașuri Ortodoxe și monumente istorice din Heraklion.

  Dacă veți planifica vreodată vacanța de Paști in Grecia, veți aprecia cu siguranță spiritualitatea poporului grec și devoțiunea sa față de Biserică și Tradiție.

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu